Latest news

20. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

Hrvatski generalski zbor je prigodnim skupom održanim u ponedjeljak 9. prosinca 2019. godine u svojim prostorijama u Zagrebu svečano obilježio 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nakon uvodnog govora predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Pavla Miljavca, a u nazočnosti brojnih članova Zbora i gostiju, skupu su se pozdravnim govorima obratili izaslanik Predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka Petešić, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov te gradonačelnik Grada Zagreba i počasni član Hrvatskog generalskog zbora Milan Bandić. Skupu su nazočili i  vojni biskup mons. Jure Bogdan, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjiih poslova general Mladen Markač, izaslanica ministra hrvatskih branitelja državna tajnica Nevenka Benić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, izaslanici ministra vanjskih i europskih poslova Ivan Jerzečić i Tomislav Perić te brojni drugi gosti. Tijekom skupa održana je prezentacija slikom i tekstom životopisa dr. Franje Tuđmana koju je priredio general Krešimir Kašpar te film s izborom govora prvog hrvatskog predsjednika koji je priredio general Ljubo Ćesić.

O svojim iskustvima o radu s dr. Franjom Tuđmanom te o njegovom životu i djelu govorili su visoki hrvatski dužnosnici iz tog razdoblja:  bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, brigadir Ivan Bobetko,bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić, bivši ministar zdravstva i obrane prof.dr.sc. Andrija Hebrang, general Ljubo Ćesić, bivši načelnik Glavnog stožera OSRH general Josip Lucić, bivši ministar privatizacije i unutarnjih poslova Ivan Penić te bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. O zadnjem posjetu dr. Franje Tuđmana Vatikanu u listopadu 1999. godine svjedočio je vojni biskup mons. Jure Bogdan. Svoje pjesme „Hrvatica“ i „Stina pradidova“ izgovorio je pjesnik i skladatelj Ante Nadomir Tadić-Šutra, a završnu riječ dao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Pavao Miljavac.

U sklopu manifestacija obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika delegacija Hrvatskog generalskog zbora položila je vijenac i svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika u utorak 10. prosinca 2019.

Istoga dana delegacija je je sudjelovala na okruglom stolu koji je na temu “Dr. Franjo Tuđman – vrhovni zapovjednik i državnik” organiziralo Ministarstvo obrane na Hrvatskom vojnim učilištu “Dr. Franjo Tuđman” te položila vijence i cvjetove kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice gdje je održan i prigodan umjetnički program u organizaciji Grada Zagreba.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je navečer u Katedrali misu za domovinu i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, a uz nazočnost predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministre u Vladi, izaslanice predsjednice Republike Hrvatske te zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića na misi je sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora.

Tekst: HGZ/KK Slike: HGZ/KK, CROPIX, MORH, Grad Zagreb

Krešimir Kašpar20. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana
read more

Održana redovita Skupština Hrvatskog generalskog zbora

U subotu 30. studenoga 2019. godine u Zagrebu je održana redovita godišnja Skupština Hrvatskog generalskog zbora. Sjednica se odvijala pod predsjedanjem radnog predsjedništva na čelu kojeg je bio glavni tajnik Udruge Marinko Krešić.

Skupština je saslušala Izvješće o radu Hrvatskog generalskog zbora o radu u 2019. godini te financijsko izvješće za 2019. godinu koje je podnio predsjednik Udruge Pavao Miljavac te ih nakon rasprave jednoglasno prihvatila. Skupština je također jednoglasno prihvatila Izvješće o radu Nadzornog odbora u 2019. godini koje je podnio njegov predsjednik Josip Petrović. Upravni odbor Hrvatskog generalskog zbora razmotrio je dvogodišnju primjenu važećeg Statuta te uočio da su potrebne neke dopune i dorade pa je Skupštini predložio određene izmjene i dopune koje je obrazložio član Nadzornog odbora Krešimir Kašpar. Nakon rasprave Skupština je uz jedan glas protiv usvojila predložene izmjene i dopune Statuta. Skupštini je također predložen i tekst Kodeksa Hrvatskog generalskog zbora te ga je ista nakon rasprave  jednoglasno usvojila.

Nakon rasprave Skupština je također jednoglasno prihvatila Strateški plan Hrvatskog generalskog zbora za razdoblje od 2020. do 2027. godine te Operativni plan rada za 2012. godinu. Na prijedlog Upravnog odbora Skupština je jednoglasno razriješila Željka Sačića i Ivana Tolja članstva u Upravnom odboru te umjesto njih potvrdila kooptiranje Ante Urlića i Ante Vučića u Upravni odbor. Ivan Kapular i Darko Rukavina jednoglasno su razriješeni članstva u Nadzornom odboru, a nakon što je Mladen Vragotuk potvrđen kao kooptirani član, Skupština je  u Nadzorni odbor izabrala i Dubravka Halovanića. Završnu riječ dao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, zahvalivši se svim nazočnima na sudjelovanju nakon čega je Skupština završila s radom. Svi materijali sa Skupštine bit će tijekom idućih dana sa naših stranica dostupni kako cjelokupnom članstvu tako i zainteresiranoj javnosti.

Tekst i fotografije: HGZ/S.Mihović

Krešimir KašparOdržana redovita Skupština Hrvatskog generalskog zbora
read more

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman primio je 22. studenoga 2019. godine izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora, predvođeno predsjednikom Pavlom Miljavcem, potpredsjednicima Josipom Lucićem i Ljubom Ćesićem i glavnim tajnikom Marinkom Krešićem. Izaslanstvo je podržalo napore Ministarstva na polju jačanja gospodarske diplomacije te predstavilo proizvode zdrave hrane koje udruge hrvatskih branitelja proizvode i koje bi vrijedilo predstaviti i stranim tržištima uz podršku hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda. Ministar se osvrnuo na angažman hrvatskih vojnih, policijskih i civilnih predstavnika u brojnim međunarodnim vojnim i civilnim misijama te ugledu koji je u protekla dva desetljeća Republika Hrvatska stekla kroz doprinos miru i sigurnosti u Europi i svijetu. Ministar Grlić Radman je izvijestio i o pripremama za predstojeće predsjedanje Vijećem Europske unije, časnu i odgovornu zadaću za sve nas, kroz koju će se Hrvatska dodatno predstaviti partnerima u Europskoj uniji te svijetu u prvoj polovici sljedeće godine.

Tekst i foto: MVEP

Krešimir KašparIzaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova
read more

Delegacija Hrvatskog generalskog zbora sudjelovala na svečanosti otvaranja vojarne “Hrvatski branitelji Istre”

U nazočnosti najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske i brojnih okupljenih hrvatskih branitelja u Puli je u petak, 15. studenog 2019. godine održano svečano otvaranje vojarne “Hrvatski branitelji Istre”.

U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Uz članove obitelji branitelja poginulih tijekom razminiranja aerodroma Pula, svečanosti su nazočilli predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana Istarske županije koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik grada Pule Boris Miletić i načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić, te ostali predstavnici područne i lokalne samouprave. Svečanosti je nazočila i delegacija Hrvatskog generalskog zbora predvođena predsjednikom Pavlom Miljavcem.

Tekst: prema priopćenju MORH-a Foto: MORH/Čobanović

Krešimir KašparDelegacija Hrvatskog generalskog zbora sudjelovala na svečanosti otvaranja vojarne “Hrvatski branitelji Istre”
read more

Velika srebrna plaketa uručena Antonu Kikašu

Na temelju odluke Upravnog odbora Hrvatski generalski zbor dodijelio je Veliku srebrnu plaketu Antonu Kikašu, istaknutom hrvatskom domoljubu, za velike zasluge u promicanju zajedništva, očuvanju nacionalne tradicije i u borbi za zaštitu vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država.

U nazočnosti velikog broja uzvanika svečano uručenje upriličeno je 7. studenoga 2019. godine u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora. Tijekom svečanosti projicirana je skraćena verzija dokumentarno-igranog filma ‘Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.’ u režiji Jakova Sedlara, saslušana je pjesma „Hrvatska se rađa“, autora teksta i glazbe Antona Kikaša, napisana u proljeće 1990. godine, u izvedbi opernog pjevača Ratomira Kliškića, a recital pjesama Antona Kikaša izveli su dramski umjetnici Anja Šovagović-Despot i Dragan Despot.

Foto:HGZ/SM

O liku i djelu Antona Kikaša govorili su Pavao Miljavac i Josip Lucić, predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora,  mons. Juraj Jezerinac, bivši vojni biskup, prof. emer. dr. sc. Zvonimir Šeparović i Jakov Sedlar, redatelj kojemu je Anton Kikaš financijski pomagao u realizaciji brojnih filmova. Skupu se na kraju obratio i sam Anton Kikaš, rekavši između ostalog da nema veće ljubavi od pomoći domovini kad je brutalno napadnuta te naglasio kako bi i u slučaju da je njegova nova domovina Kanada napadnuta kao što je bila Hrvatska devedesetih on i za Kanadu učinio isto.  Posebnom ugođaju pridonijela je Karlovačka građanska garda, čiji su pripadnici bili u svečanim odorama te uveličali svečanost.

Foto: I. Bitunjac

Anton Kikaš je u Kanadi od 1968. godine gdje je ostvario uspješnu poduzetničku karijeru i postao jedan od najvećih dobrotvora iz redova hrvatske iseljeničke zajednice. Anton Kikaš je danas jedan od najuglednijih Kanađana te ga je Institut za liderstvo i inovacije u Torontu 2018. godine uvrstio u knjigu “150 Extraordinary Canadians” (150 istaknutih Kanađana) koja je izašla u povodu 150. obljetnice Dana državnosti Kanade,  Tijekom 1990. i 1991. godine u Kanadi i SAD-u na početku rata za obranu Hrvatske prikupio je velika sredstva te svojim i novcem hrvatskih iseljenika kupio oružje za obranu domovine. Anton Kikaš je 31. kolovoza 1991. godine  u unajmljenom zrakoplovu s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja sletio u zagrebačku zračnu luku Pleso. Prema planu, trebali su letjeti ka Trstu, a sletjeti u Ljubljani. Kikaš je bio jedini putnik u zrakoplovu. Zrakoplov je ušao u tadašnji jugoslavenski zračni prostor i greškom pilota ruta je promijenjena. Avion su presreli lovački zrakoplovi JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru. U vojnom zatvoru ostao je sve dok, uz posredovanje Gojka Šuška, 25. studenoga 1991. nije razmijenjen za zarobljenog generala JNA kojeg su u to vrijeme zarobile hrvatske postrojbe. Vratio se u Kanadu gdje je nastavio prikupljati novac za pomoć Hrvatskoj. Prije nekoliko godina otkupio je pravo vlasništva hrvatskog televizijskog programa Croatica u Torontu na TV kanalu OMNI 1. Croatica je hrvatski program na kanadskoj TV kući koji se gleda u Ontariu, a Anton Kikaš nije samo vlasnik nego i producent i urednik programa.

Tekst: HGZ

Krešimir KašparVelika srebrna plaketa uručena Antonu Kikašu
read more

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana državni vrh položio vijence na grobovima heroja iz Domovinskog rata * Uz ministra obrane Krstičevića i generala Matanovića sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Anamarija Kirinić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović u srijedu, 30. listopada 2019. položili su zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske i zapalili svijeće na Gradskom groblju Mirogoj.

Ministru obrane Damiru Krstičeviću i zamjeniku načelnika GS OSRH generalu Dragi Matanoviću u polaganju vijenaca, priključilo se izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada na čelu s Krešimirom Maretićem.

Izaslanstva MORH-a, Hrvatske vojske, Hrvatskog generalskog zbora te Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada, vijence su položila kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, središnjeg križa Gradskog groblja Mirogoj te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Krstičević: Životi hrvatskih branitelja temelj su hrvatske samostalnosti i neovisnosti

U toj prigodi, ministar Krstičević podsjetio je na sve one preminule i poginule hrvatske branitelje i ratne heroje koji su omogućili da danas živimo u slobodnoj i sigurnoj državi.
“Poneseni idejom i višestoljetnim hrvatskim snom o slobodi, nisu dvojili niti trenutka: Hrvatsku, hrvatske domove i budućnost trebalo je zaštiti pod svaku cijenu. Brojni su na tom putu žrtvovali svoje živote i upravo zato, nikada ne smijemo zaboraviti kako su upravo ti životi temelj naše samostalnosti i neovisnosti, temelj hrvatske države”, poruka je ministra obrane Damira Krstičevića.

Također, izaslanstva su vijence položila na grobovima ratnog ministra obrane Gojka Šuška, stožernog generala Petra Stipetića, stožernog generala Zvonimira Červenka, stožernog generala Martina Špegelja, generala zbora Imre Agotića, general-bojnika Gordana Čačića i legendarnoga hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje održana je u srijedu, 30. listopada 2019. u Zagrebu u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu s početkom u 14 sati nakon čega su izaslanstva položila vijenac i zapalila svijeće ispred spomen obilježja “Sveta Mati Slobode”.

Vijest i foto: MORH / T. Brandt

Krešimir KašparPovodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana državni vrh položio vijence na grobovima heroja iz Domovinskog rata * Uz ministra obrane Krstičevića i generala Matanovića sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora
read more

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio predstavnike Hrvatskog generalskog zbora

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 22. Listopada 2019. u Banskim dvorima predstavnike Hrvatskog generalskog zbora, s kojima se kontinuirano surađuje i vodi redoviti dijalog o svemu što Vlada čini za položaj i prava hrvatskih branitelja, dignitet Domovinskoga rata te gospodarski i društveni napredak Hrvatske.

Po završetku sastanka, u izjavi za medije, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je da su na sastanku temeljito analizirana aktualna pitanja u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na programe i aktivnosti koje provodi Hrvatski generalski zbor.

Ministar Medved izvijestio je da se razgovaralo o sigurnosnim izazovima u hrvatskom okruženju poput migrantske krize te mjerama koje hrvatska Vlada provodi na tom području, pitanjima vezanim za ulazak Hrvatske u Schengen te o spektru aktivnosti koje su usmjerene na podizanje razine u svim sposobnostima. U tom kontekstu bilo je riječi o nabavi borbenih zrakoplova, odnosno analize prošlih procesa i traženja rješenja, naveo je ministar.  

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac ocijenio je sastanak dobrim, rekavši da Hrvatski generalski zbor podržava rad Vlade i premijera Andreja Plenkovića.

“Htjeli smo vidjeti kako se gleda na sigurnosnu situaciju u okružju. Znate da se prema Hrvatskoj iz nekih zemalja s istoka vodi virtualni rat ili specijalni rat. Nevjerojatno je koliko dugo to traje i kakve se sve nepredvidive izjave, situacije događaju. Imaju svoju vezu. Malo stvari se događa slučajno”, kazao je Miljavac, dodavši da dijelom govori o Srbiji, a dijelom i o BiH. Istaknuo je da je premijer rekao da će nastaviti razgovarati na tu temu i da ga HGZ upozori ako još nešto primijete. Miljevac smatra da su hrvatsko predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a i uspjesi u Bruxellesu mnogima trn u oku.

 “Dobro stojimo i naravno da to treba malo neutralizirati. I onda vam se pojavi neka skupina koja pretuče neke Srbe koje su gledali utakmicu. Nađeš njih, ali ne znaš poveznicu koja ih je gurnula u to, a očito je odnekud došlo. I onda se govori da je hrvatska ustaška država”, zaključio je Miljavac. 

Uz predsjednika Vlade na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić. 

Vijest i fotografije:  Vlada / Hina

Krešimir KašparPredsjednik Vlade Andrej Plenković primio predstavnike Hrvatskog generalskog zbora
read more

Predsjednica Republike primila izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom Zbora umirovljenim generalom zbora Pavlom Miljavcem, koje ju je izvijestilo o nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora te osnovanom Savjetu za praćenje i analizu sigurnosnih prijetnji i izazova.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora (s lijeva nadesno: generali Krešić, Lucić, Miljavac, Ćesić, Ćosić, Kruljac i brigadir Vučić)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s predsjednikom Zbora umirovljenim generalom zbora Pavlom Miljavcem, koje ju je izvijestilo o nedavno održanoj sjednici Upravnog odbora te osnovanom Savjetu za praćenje i analizu sigurnosnih prijetnji i izazova.

Razgovaralo se o problematici stanja sigurnosti i vitalnih strateških interesa Republike Hrvatske, ali i promicanju zajedništva, hrvatske nacionalne tradicije i temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država, što su među ostalim ciljevi ove braniteljske udruge.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je važnost suradnje s tijelima državne vlasti regionalne i lokalne uprave i samouprave, a sugovornici su zaključili kako je potrebno nastaviti sa znanstvenim i stručnim istraživanjem Domovinskog rata kao i dodatno educirati mlađe generacije o njegovom značaju.

Sastanku koji je održan 3. listopada 2019. godine su nazočili i umirovljeni general zbora Josip Lucić, umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić, umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić, umirovljeni general-pukovnik Krešimir Ćosić, umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac i umirovljeni brigadir Ante Vučić.

Vijest i fotografije: Ured Predsjednice Republike Hrvatske

Krešimir KašparPredsjednica Republike primila izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora
read more

Blagoslovljena spomen-crkva u Zrinu

U subotu 14. rujna 2019. godine na velikoj narodnoj svečanosti blagoslovljena je novoizgrađena spomen crkva u gradu Zrinu. Misno slavlje i blagoslov crkve Našašća Svetoga Križa predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zajedno sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, krčkim biskupom Ivicom Petanjkom, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim, ravnateljem Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Markom Cvitkušićem te tridesetak svećenika. Ploče s imenima 291 ubijenog Zrinjanina postavljene na pročelju crkve, otkrili su svjedoci tih događaja Stjepan Petanjak i Andrija Feketić.

Svetoj misi i blagoslovu uz predstavnike političkog i kulturnog života nazočilo je i nekoliko tisuća hodočasnika pristiglih iz cijele Hrvatske te brojni prognani Zrinjane i njihovi potomci. Slavlju je nazočilo i brojno izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom Pavlom Miljavcem, potpredsjednicima Ljubom Ćesićem i Josipom Lucićem te glavnim tajnikom Marinkom Krešićem.

Tragični događaj dogodio se na blagdan Male Gospe 9. i 10. rujna 1943. godine kada su partizani i četnici u genocidnom pohodu ubili gotovo trećinu Hrvata Zrina, spalili župnu crkvu Našašća Svetoga Križa, kao i cijelo selo. Poslijeratne komunističke vlasti raselile su preživjele stanovnike, oduzele im imovinu te zabranili povratak u Zrin. 

Zvona su do sada šutjela, kao što je šutnja bila nametnuta i preostalim Zrinjanima koji su preživjeli pokolj i razaranje svoga stoljetnog obitavališta i župe. No, danas ta šutnja završava“, poručio je biskup Košić zahvalivši na kraju i kardinalu Bozaniću što je došao u Zrin blagosloviti spomen-crkvu.

U svojoj homiliji kardinal Bozanić poručio je: „Zahvaljujemo Gospodinu za ovo djelo spomena, ostvareno izuzetnim zauzimanje Sisačke biskupije i njezina biskupa, mons. Vlade Košića. Na ovom povijesnom hrvatskom tlu, nekoć središtu knezova Šubića, koji ovdje podigoše grad Zrin te su po njemu prozvani Zrinski, sada je ponovno sagrađena crkva Našašća svetoga Križa i na njoj je uzdignut Križ. To se moglo ostvariti, jer je Kristov križ i ljubav živjela i živi u ljudima koji su nastavili u sebi nositi sadržaj otajstva Križa. Križ je u Zrinu u davnoj hrvatskoj prošlosti uzdignut i čašćen kao znak Božje ljubavi prema svim ljudima i ostao je živjeti kao sjeme i kao plod u narodu protjeranom i raseljenom, u Zrinjanima i njihovim potomcima kojima su takozvani ‘osloboditelji’ (kakve li ironije!), zabranili vratiti se na vlastita ognjišta.

Sada Isusov križ vidljivo ponovno uzdižemo, da bismo gledajući ljubav Raspetoga naviještali, slavili i svjedočili Božji odgovor na zlo i na grijeh čovjeka“, ustvrdio je kardinal podsjetivši na mučenički put Zrinjana nakon rujna 1943. i učinjenim zločinima.

U nastavku je istaknuo kako se s pravom već godinama pitamo zašto se o ovom i tolikim drugim zločinima komunističkoga režima: križnim putevima, jamama, prikrivenim grobljima u predgrađima naših gradova, na livadama i u šumama, kao i na sličan način i o drugim uništenim mjestima, desetljećima šutjelo, strogo branilo objektivno povijesno istraživanje? „A i danas se nerijetko istinu želi zataškati, prešutjeti ili bar umanjiti. Stoga na ovome mjestu i u ovome slavlju, osjećam svojom crkvenom i domoljubnom dužnošću postaviti neka pitanja. Kakvo je to oslobođenje – ma s koje strane dolazilo – u kojemu se u tamu smrti odvodilo ljude bez stvarne krivice i bez suđenja? Kako je moguće da se desetljećima utjerivalo strah u kosti ljudima koji su znali istinu, a o njoj nisu smjeli progovoriti? Je li istraživanje istine o Drugom svjetskom ratu i poraću u nas revizija povijesti?

Tko se boji istine i istraživanja povijesnih činjenica taj u suvremenim okolnostima omogućuje širenje mržnje i netrpeljivosti. I ovo današnje spomen-slavlje nije revizija nego vizija povijesti, koju smo dužni prenositi mlađim naraštajima. Oni danas moraju znati istinu o kojoj je komunistička vlast nametnula šutnju. Nećemo se uspjeti suočiti s prošlošću, sve dok se ne rasvijetli istina o žrtvama totalitarističkih režima. Kao što sam na Dan državnosti ove godine rekao, ponavljam i ovdje: ‘Samo kada dostojno pokopamo smrtne ostatke naših pokojnika koji su bačeni u jame ili usputne jarke na križnim putevima, bez obzira kojoj su političkoj opciji pripadali, jer svi su naši, samo tada će završiti Drugi svjetski rat u nas. To isto vrijedi i za Domovinski rat’ Drago mi je da su u posljednje vrijeme na tom području vidljivi pozitivni pomaci. Nakon Drugoga svjetskog rata djeca nisu o tome učila u školama, nije se raspravljalo unutar povijesnih istraživanja, a ni danas se istina o tome ne uspijeva probiti na pravi način u hrvatsku javnost. Razlog je jednostavan i jasan. Istina o zločinu etničkoga čišćenja koji je proveden ovdje, vodi dalje, do same srži režima koji nije birao sredstva i koji je odveo u nove zločine razaranja, progonstva i mržnju prema Hrvatskoj, očitovanu u Domovinskome ratu. Ta je činjenica još tužnija u spoznaji da nemar za ljude iz Zrina nije vezan samo uz prošla vremena, nego se još uvijek vidi i u postupcima državnih dužnosnika, odnosno u tromosti i nesposobnosti našeg pravnog sustava da omogući ispraviti nepravde.”

Nadamo se da će i molitva i ova podignuta crkva biti vidljiv poticaj da svi u svojoj društvenoj odgovornosti na državnoj i lokalnoj razini omoguće da istina ne samo oblikuje savjesti, nego da ona bude vidljiva u odlukama koje ispravljaju nepravdu i umjesto zla šire istinu“, poručio je između ostalog kardinal Bozanić.

Nakon popričesne molitve povelju o blagoslovu pročitao je mons. Marko Cvitkušić, a na kraju se okupljenima obratio i krčki biskup Ivica Petanjak koji je porijeklom iz Zrina.

(prema vijesti agencije IKA/ foto: S.M./HGZ i IKA)

Krešimir KašparBlagoslovljena spomen-crkva u Zrinu
read more

Posjet Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom i potpredsjednikom, umirovljenim generalima zbora Pavlom Miljavcem i Josipom Lucićem posjetilo je u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”.

Izaslanstvo je primio zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen koji je održao i uvodnu prezentaciju o povjesnici, misiji, organizacijskoj strukturi, studijskim programima, izobrazbi časnika i dočasnika, vojnoj suradnji te viziji razvoja HVU-a.

Nakon toga su brigadir Božidar Đevoić, dekan, brigadir Damir Stručić, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski”, mr.sc. Irena Prpić Đurić, ravnateljica Središta za strane jezike “Katarina Zrinska” te kapetan bojnog broda Ivica Mandić, načelnik Centra za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” svojim prezentacijama upoznali izaslanstvo HGZ-a sa zadaćama i misijama tih ustrojbenih cjelina.

Satnik Hrvoje Heštera prezentirao je stručni rad na temu “Fizičko-geografski čimbenici terenske prohodnosti vojnih vozila prema metodologijama zapadnog svijeta”.

Po završetku prezentacija, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac zahvalio se čelništvu HVU na prijemu te je kao znak priznanja Hrvatskom vojnom učilištu, a „za iznimna ostvarenja u izobrazbi Oružanih snaga te promicanju i istraživanju hrvatske vojne misli i nacionalne tradicije“ uručio generalu Pađenu Veliku zlatnu plaketu Hrvatskog generalskog zbora. General Pađen je Hrvatskom generalskom zboru uručio prigodan poklon u obliku metalne kutije za diplomu.

Nakon toga je izaslanstvo HGZ-a obišlo Kabinet rodova “9. gardijske brigade Vukovi” i Kabinet oklopništva, gdje ih je brigadir Kuhar upoznao s načinom rada u kabinetima te sadržajima koji se u njima nude polaznicima.

Na kraju posjeta, a na poziv kadetkinja i kadeta izaslanstvo HGZ-a primljeno je u Kadetskom klubu gdje im je nakon uvodne riječi zapovjednika Kadetske bojne satnika Hrvoja Šimleše kadet desetnik Marko Dobrić održao prezentaciju o Kadetskoj bojni. Nakon toga kadetkinje i kadeti imali su priliku u slobodnom druženju s članovima Hrvatskog generalskog zbora razgovarati o brojnim temama koje su bile obostrano zanimljive.

hgz-site-adminPosjet Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“
read more