Latest news

Posjet Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom i potpredsjednikom, umirovljenim generalima zbora Pavlom Miljavcem i Josipom Lucićem posjetilo je u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. godine Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”.

Izaslanstvo je primio zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen koji je održao i uvodnu prezentaciju o povjesnici, misiji, organizacijskoj strukturi, studijskim programima, izobrazbi časnika i dočasnika, vojnoj suradnji te viziji razvoja HVU-a.

Nakon toga su brigadir Božidar Đevoić, dekan, brigadir Damir Stručić, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski”, mr.sc. Irena Prpić Đurić, ravnateljica Središta za strane jezike “Katarina Zrinska” te kapetan bojnog broda Ivica Mandić, načelnik Centra za obrambene i strateške studije “Janko Bobetko” svojim prezentacijama upoznali izaslanstvo HGZ-a sa zadaćama i misijama tih ustrojbenih cjelina.

Satnik Hrvoje Heštera prezentirao je stručni rad na temu “Fizičko-geografski čimbenici terenske prohodnosti vojnih vozila prema metodologijama zapadnog svijeta”.

Po završetku prezentacija, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac zahvalio se čelništvu HVU na prijemu te je kao znak priznanja Hrvatskom vojnom učilištu, a „za iznimna ostvarenja u izobrazbi Oružanih snaga te promicanju i istraživanju hrvatske vojne misli i nacionalne tradicije“ uručio generalu Pađenu Veliku zlatnu plaketu Hrvatskog generalskog zbora. General Pađen je Hrvatskom generalskom zboru uručio prigodan poklon u obliku metalne kutije za diplomu.

Nakon toga je izaslanstvo HGZ-a obišlo Kabinet rodova “9. gardijske brigade Vukovi” i Kabinet oklopništva, gdje ih je brigadir Kuhar upoznao s načinom rada u kabinetima te sadržajima koji se u njima nude polaznicima.

Na kraju posjeta, a na poziv kadetkinja i kadeta izaslanstvo HGZ-a primljeno je u Kadetskom klubu gdje im je nakon uvodne riječi zapovjednika Kadetske bojne satnika Hrvoja Šimleše kadet desetnik Marko Dobrić održao prezentaciju o Kadetskoj bojni. Nakon toga kadetkinje i kadeti imali su priliku u slobodnom druženju s članovima Hrvatskog generalskog zbora razgovarati o brojnim temama koje su bile obostrano zanimljive.

hgz-site-adminPosjet Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“
read more

Godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno potpredsjednikom umirovljenim generalom zbora Josipom Lucićem u ponedjeljak 29. travnja 2019. je položilo vijenac i zapalilo svijeće na grob stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku u povodu 16. obljetnice njegove smrti.  Uz članove HGZ-a, vijenac je položilo i izaslanstvo MORH-a i HV-a, predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnikom Dragom Matanovićem.

Odana je počast generalu Bobetku koji je dao nemjerljiv doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. General Bobetko vodio je deblokadu Dubrovnika i akcije u dubrovačkom zaleđu te operacije Maslenica i Medački džep. Dana 20. studenoga 1992. general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH te na toj dužnosti ostaje do srpnja 1995. godine, kada odlazi u mirovinu.

U njegovom rodnom selu Crnac kraj Siska, u kojem se je general Bobetko rodio prije 100 godina, služena je njemu u spomen Sveta misa zadušnica u prepunoj mjesnoj crkvi.

hgz-site-adminGodišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka
read more

Križančevo selo

U Križančevom Selu nadomak Viteza u subotu 22. prosinca 2018. godine nazočilo je izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora obilježavanju 25. godišnjice zločina nad Hrvatima kojeg su 22. prosinca 1993. godine u akciji Krvavi Badnjak počinile snage Armije BiH. Svetom misom zadušnicom za žrtve svirepog pokolja u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici odana je počast žrtvama. U dvorani Osnovne škole u Dubravici održana je komemorativna akademija na kojoj je ukazano na činjenicu kako je Križančevo Selo jedan u nizu od neprocesuiranih ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, čije žrtve nisu dobile pravosudnu zadovoljštinu ni pred Haaškim tribunalom, a ni pravosudnim institucijama BiH. U napadu na Križančevo Selo ubijena su 34 vojnika HVO, a naknadno se ustanovilo da je ukupan broj žrtava 64 jer je još 30 Hrvata iz tog mjesta odvedeno te kasnije ubijeno.

hgz-site-adminKrižančevo selo
read more

Domjenak u prigodi Božića i Nove godine

U prostorijama Hrvatskog generalskog zbora održan je 11. prosinca 2018. tradicionalni domjenak u prigodi Božića i Nove godine. Uz predsjednicu

Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović na domjenku su bili prof.dr.sc. Miroslav Tuđman kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao izaslanik predsjednika Vlade RH te potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, akademik Dragan Čović, donedavni član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, izbornik srebrne Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te brojni drugi uglednici političkog, gospodarskog i drugog javnog života Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Domjenku je nazočio i veliki broj članova Hrvatskog generalskog zbora.

Nakon himne koju je izvela Ana Barun uz pratnju tamburaškog sastava „Zlatni zvuci“ te minute šutnje kojom se odala počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku te svim poginulim i umrlim braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu i u ukupnoj borbi za hrvatsku neovisnost, uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general zbora Pavao Miljavac. Pozdravivši sve nazočne ustvrdio je kako je prva i osnovna zadaća Generalskog zbora očuvanje tekovina Domovinskog rata. “Vidjeli smo da ima dosta pisanja i različitih kritika, ali čvrsto ostajemo na onome na čemu smo radili i što smo stvorili i pokušavamo to transferirati onima koji dolaze. Na tome ćemo ustrajati”, kazao je Miljavac. U odnosu na kritike da se Hrvatski generalski zbor miješa previše u politiku te nameće svoja stajališta iznio je mišljenje da članovi Hrvatskog generalskog zbora i Zbor u cjelini imaju pravo prokomentirati aktualne stvari i to temeljem legitimiteta iz Domovinskog rata, iz vremena devedesetih kada današnjim generalima i admiralima, a i svim hrvatskim braniteljima nitko nije prigovarao zašto se uključuju u borbu za samostalnu Hrvatsku žrtvujući i sebe i svoje obitelji. Hrvatski generalski zbor zato ima pravo reći, a na onima je koji odlučuju da te naše riječi prihvate ili ne, kazao je između ostaloga Pavao Miljavac. Govoreći o aktivnostima Hrvatskog generalskog zbora naglasio je aktivnu i uspješnu suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja te Agencijom za odgoj i obrazovanje u realizaciji opsežnog i zahtjevnog projekta edukacije profesora povijesti o Domovinskom ratu.

Nakon prigodnog obraćanja Olivere Majić, Dragana Čovića, generala Mirka Šundova i Miroslava Tuđmana govorila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović te je u svom obraćanju naglasila da Hrvatska treba svoje generale “ne samo u borbi za očuvanje istine o Domovinskom ratu, već i sve njihove vrline i vještine koje su stekli u zapovijedanju – od vojnih sposobnosti do liderskih vještina”.

“Danas je vrijeme kada doista trebamo odlučnost, viziju i spremnost i snagu za provedbu te vizije, kad se Hrvatska i cijela EU susreću s mnogim izazovima, počevši od ugroza na nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, poručila je Predsjednica te čestitala Hrvatskom generalskom zboru na intenzivnom radu u 2018. godini i izrazila nadu u nastavak međusobne plodonosne suradnje. “Ne moramo se svi u svemu slagati, ali moramo raditi u duhu zajedništva i ostvarenja zajedničkih strateških ciljeva. To dugujemo svim braniteljima koji su poginuli i dali život za svoju domovinu” rekla je Predsjednica te ustvrdila je da su se u protekle dvije godine dogodili veliki pomaci u sustavu obrane posebno istaknuvši donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti, prilagođene novim uvjetima i činjenici da je Hrvatska članica NATO saveza. Zaživio je sustav domovinske sigurnosti, a krenulo se i u transfer obrambene tehnologije s istočne na zapadnu, a sukladno materijalnim mogućnostima i uvažavajući potrebu vođenja računa i o drugim društvenim potrebama, od socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih do svih ostalih. Puno je napravljeno na unapređenju životnih uvjeta pripadnika Oružanih snaga te dala potporu daljnjim aktivnostima kojima će se poboljšati njihovi radni i životni uvjeti kao jedan oblik zahvale što svoj život stavljanju na raspolaganje svojoj domovini, naglasila je između ostalog predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Na kraju formalnog dijela domjenka predsjednik Hrvatskog generalskog zbora uručio je Predsjednici Republike Veliku zlatnu plaketu Hrvatskog generalskog zbora kao znak priznanja „za iznimne zasluge u promicanju zajedništva, očuvanju nacionalne tradicije i u borbi za zaštitu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja“ te njoj i svima nazočnima čestitao Božić i Novu godinu.

hgz-site-adminDomjenak u prigodi Božića i Nove godine
read more

Vijenci i svijeće za prvog hrvatskog predsjednika

U povodu 19. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Hrvatski generalski zbor je 10. prosinca 2018. godine položio vijenac i zapalio svijeće na njegov grob na Mirogoju. Također su obiđeni grobovi ministra obrane Gojka Šuška, stožernog generala Zvonimira Červenka i Rudolfa Perišina te su zapaljene svijeće na središnji križ u Aleji branitelja.

hgz-site-adminVijenci i svijeće za prvog hrvatskog predsjednika
read more

Izaslanstvo HGZ-a u Vukovaru

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno potpredsjednikom Ljubom Ćesićem odalo je počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju u Vukovaru te na Križu uz Dunav, a 20. studenoga 2018. nazočilo komemorativnom programu “Ovčara, vječna rana” na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje je obilježena 27. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi nakon okupacije Vukovara 19. studenoga 1991. odveli iz vukovarske bolnice te ih idući dan ubili. Članovi HGZ-a i  predstavnici udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata do Ovčare su došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, a u mimohodu im se pridružio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. .Izaslanstvo HGZ-a posjetilo je i Borovo Naselje te Nuštar.

hgz-site-adminIzaslanstvo HGZ-a u Vukovaru
read more