U posjeti Zrinskoj gardi Čakovec

U četvrtak 10. ožujka 2016. godine izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu sa predsjednikom Pavlom Miljavcem posjetilo je rukovodstvo Zrinske garde Čakovec. Razgovaralo se je o suradnji u zaštiti i promociji hrvatske povijesti i kulture. Nakon radnog dijela susreta predstavnici Hrvatskog generalskog zbora zapalili su svijeće kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada u Čakovcu, položili vijenac podno Zida boli u čakovečkom središtu te zapalili svijeće u podno spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u čakovečkom Perivoju Zrinskih.

 

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora na 3. sjednici održanoj 23. veljače 2016. godine proglasio je 2016. “Godinom Nikole Šubić Zrinskog”. 

Nikola Šubić Zrinski zasigurno je jedna od najznačajnijih ličnosti hrvatske povijesti koji predstavlja simbol hrabrosti i junaštva hrvatskog naroda. S povijesnog aspekta 2016. godina iznimno je značajna godina za Republiku Hrvatsku budući da simbolizira 450. obljetnicu Sigetske bitke, odnosno herojske obrane Sigeta od Turaka, a time i obljetnicu smrti Nikole Šubića Zrinskog.

Sloboda, domoljublje, hrabrost i spremnost na žrtvovanje vlastitog života samo su neke vrijednosti koje simbolizira Nikola Šubić Zrinski. Zaustavivši 1566. godine moćnu tursku vojsku, ušao je u svjetsku povijest i izazvao divljenje čitave Europe. Zbog svoje hrabrosti i časne smrti u obrani Europe od Turaka, lik i djelo Nikole Šubića Zrinskog našlo je svoje štovanje diljem svijeta.

U spomen na 450. Sigetsku obljetnicu u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj održat će se niz prigodnih manifestacija. Isto tako, u spomen na Sigetsku bitku i obitelj Zrinski u 2016. godini održat će se brojni znanstveni skupovi, postavljati spomenici, izvoditi opere, a glavne svečanosti će se održati u Zagrebu i Čakovcu. Hrvatski generalski zbor pridružit će se obilježavanju ove značajne obljetnice i svojim aktivnostima.