U SPOMEN - stožernom generalu HV Janku Bobetku

29. travnja 2016. navršilo se je 13 godina kako nas je napustio prvi hrvatski Stožerni general HV, vojskovođa i političar Janko Bobetko (Crnac, 10.01.1919 - Zagreb, 29.04.2003). 

Izaslanstvo Hrvatskog Generalskog zbora na čelu s predsjednikom generalom zbora Pavlom Miljavcem, obilježilo je  13. godišnjica smrti stožernog generala Janka Bobetka polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku u 17:30 sati. Nakon toga su nazočili misi zadušnici, koja je služena u crkvi Sv. Mihovila u selu Crnac kraj Siska u 18:00 sati. Misno slavlje je predvodio mons. dr. Vlado Košić biskup sisački.

 

  

 

Janko Bobetko kao sudionik velikih povijesnih iskušenja novije hrvatske povijesti 1941, 1971, 1991. i 2001. godine postojano ostaje vjeran sebi i svom hrvatskom narodu.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, te Deklaracije o osamostaljenju RH u lipnju 1991. godine, on je svoj ugled, znanje i energiju stavio na raspolaganje svom narodu i svojoj domovini. Već tada je vizionarski uočio da se Hrvatskoj spremaju teški dani, i da jugo-generali za Hrvatsku pripremaju pakleni plan, pa je kao umirovljenik i civil u Hrvatskom saboru 25. siječnja 1991. rekao:

"Hrvatski narod nalazi se na povijesnom ispitu i iskušenju. Na ovom Saboru je da trajno zasjeda dok ne donese bitne odluke za svoju sadašnjost i budućnost. Hrvatsku više nitko neće baciti na koljena. Svi njeni sinovi spremni su za obranu domovine, a ja sam spreman sa svojim godinama, znanjem i vojničkim iskustvom stati na čelo kolone."

A u govoru održanom u Saboru 01.08.1991. godine izrekao je onu svoju važnu i snažnu misao:

"Hrvatska mora u rov ili će ju staviti u grob".

Slijed kasnijih događanja je poznat i samo je potvrdio ovo što je on tad rekao u Saboru.

Preuzimanjem zapovjedništva Južnog vojišta 10. travnja 1992. započinju velike i uspješno organizirane oslobodilačka operacije deblokade Dubrovnika, oslobađanje dubrovačkog zaleđa i Konavala i osiguravanje južne granice RH.

Ujedno je to i velika prekretnica u oblikovanju hrvatske vojske njezinih časnika, dočasnika i vojnika, koja će do kolovoza 1995. u velikim vojnim operacijama osloboditi okupirani dio RH, i pripremiti sve za potpuno oslobođenje Hrvatske mirnom reintegracijom istočne Slavonije.

Ponosno raspoloženje hrvatskog naroda osjetilo se i 21.10.1992. godine kada je nakon uspješnih vojnih operacija hrvatsku vojsku, kojom je zapovijedao na Južnom bojištu, predstavio prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskom narodu na smotri u Dubrovniku.

Od tada zapravo počinju i podmetanja nekih velikih središta moći u sprezi s ljudima koji nikad nisu željeli samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Ti pritisci i podmetanja kulminiraju uoči presude hrvatskim generalima u Haagu.

Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima, zapravo Republici Hrvatskoj, taj balon satkan od optužbi, podmetanja i falsifikata se rasprsnuo i nestalo je njihove glavne optužbe o državi rođenoj na zločinu. Vrijeme je da se ponovo uspravimo jer ne postoji ništa od čega bi se trebali skrivati.