Vijesti

Hrvatski generalski zbor na Groblju mira na Bilima

Na Groblju mira na Bilima iznad Mostara 20. kolovoza 2022. je slavljena sveta misa zadušnica za sve žrtve totalitarnih režima. Okupljanje je započelo 11.30 sati, nakon čega je slijedilo misno slavlje koje je predvodio fra Miro Relota, generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići. Na misi i popratnim svečanostima sudjelovala je i delegacija Hrvatskog generalskog zbora predvođena predsjednikom  i zamjenikom predsjednika Marinkom Krešićem i Ljubom Ćesičem. Marinko Krešić je ujedno bio i izaslanik ministra hrvatskih branitelja.

Memorijalni centar Groblje mira na Bilima posvećen je hrvatskim žrtvama iz Drugoga svjetskog rata i poraća i njima se podižu križevi bez obzira znalo se ili ne za njihov grob, te stvara prostor gdje se za njih zajednički može moliti i o njima razmišljati. U prvoj se fazi podižu križevi za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. To je zbog toga što ih je najviše i što zub vremena opasno prijeti da padnu u zaborav. Nakon toga prelazi se na podizanje križeva za žrtve iz Domovinskog rata koje su nam donijele slobodu.

Ove godine postavljeni su novi križevi za gradove Široki Brijeg i Ljubuški, za općine Posušje, Grude i Čitluk, za tri župe iz Posavine te križevi za zatrtu banjalučku župu Krnjeušu. Prije Drugoga svjetskog rata župa Krnjeuša imala je oko 1.300 vjernika. Pogrom u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. godine kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću, napisao je Večernji list u najavi ovoga događaja. Među velikim brojem ubijenih bilo je i mnogo žena i djece, te krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca koji su živi bačeni u goruću crkvu. Nakon sv.  mise zadušnice svim žrtvama odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.  

Krešimir KašparHrvatski generalski zbor na Groblju mira na Bilima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)