Vijesti

Uz drugu obljetnicu smrti promocija knjige o Miroslavu Tuđmanu

Dana 31. siječnja 2023.  Hrvatski generalski zbor prisjetio se svog pokojnog člana prof. dr.sc. Miroslava Tuđmana te obilježio drugu godišnjicu njegovog preranog odlaska. U prostorijama Hrvatskog generalskog zbora u toj je prigodi održana promocija knjige akademika Josipa Pečarića  „Zašto Miroslav Tuđman nije bio profesor emeritus?“. Uz uvodni i završni govor predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Marinka Krešića, izlaganja su imali akademik Pečarić te Mate Kovačević i Damir Pešorda.

Mate Kovačević, akademik Josip Pečarić, Damir Pešorda

Izlaganje predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Marinka Krešića

General-bojnik Miroslav Tuđman bio je naš prijatelj, suborac i jedan od utemeljitelja HGZ-a, koji je ostavio neizbrisiv trag u znanstveno-nastavnom, sigurnosno-obavještajnom, publicističkom i političkom životu samostalne i suverene Republike Hrvatske. Uvijek miran i samozatajan, skroman i odmjeren te obziran prema svima plijenio je ozbiljnošću, sistematičnošću i organizacijskom sposobnošću.

Miro je bio vrhunski poznavatelj političkih prilika u Hrvatskoj i šire, stoga su njegove prosudbe gotovo uvijek bile točne, precizne, argumentirane  i u samu srž su pogađale teme kojima se bavio. Kao diplomirani filozof i sociolog, te doktor informacijskih znanosti prenosio je svoja znanja studentima i polaznicima mnogih obrazovnih institucija od Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mostaru pa sve do Diplomatske i Obavještajne akademije.

Za Miru se sa sigurnošću može ustvrditi kako je bio jedan od onih hrvatskih političara koji su od 90-ih godina pa sve do svoje smrti u pravom smislu riječi formirali i oblikovali hrvatsko društvo te sudjelovali u donošenju najvažnijih odluka za Republiku Hrvatsku.

Iako bi o Mirinu doprinosu razvoju moderne hrvatske države mogli razgovarati po mnogim segmentima, dozvolite mi da istaknem tri najvažnija:

  • Miro je dao nemjerljiv doprinos razvoju hrvatskog sigurnosnog i obavještajnog, ili kako je volio govoriti-izvještajnog,  sustava kao važne sastavnice sigurnosti Republike Hrvatske.
  • Bio je neumoran u ukazivanju na važanost i zalaganju za jačanje odnosa između Hrvatske i BiH, kao i za ravnopravnost Hrvata u BiH,
  • S treće strane Miro je bio hrvatski branitelj, jedan od utemeljitelja IPD-a u MORH-u, te aktivan sudionik u događajima i operacijama obrambenog i oslobodilačkog Domovinskog rata.

Kao jedan od utemeljitelja HGZ-a Miro ne samo da je bio aktivan član, već je  bio tvorac statutarnih načela po kojima HGZ i danas djeluje. Zalagao se za stratešku razinu djelovanje, pokretanje znanstveno-istraživačkog rada u svezi nacionalne sigurnosti i Domovinskog rata te snažniji iskorak HGZ-a u međunarodnoj suradnji.  

Danas, na drugu obljetnicu Mirine smrti, a u povodu promocije ove knjige, kao predsjednik HGZ-a, želim naglasiti:

  1. Mnoge Mirine ideje, načela i vrijednosti za koje se zalagao utkali smo tijekom 2022. godine u novu organizaciju i ustroj HGZ-a.
  2. U tom smislu ustrojili smo u sastavu HGZ-a „Centar za istraživanje i analize“, kao „think tank“, odnosno mislilište HGZ-a koje se bavi:
  3. sigurnosnim i obrambenim politikama,
  4. snalizama sigurnosnih prijetnji i izazova prema Republici Hrvatskoj.
  5. istraživanjem i analizama kriznih žarišta, kako postojećih tako i onih u nastajanju, te njihovom mogućom refleksijom na Republiku Hrvatsku i okružje.
  6. Posebnu pozornost posvećujemo znanstveno stručnom istraživanju doprinosa Domovinskog rata razvoju vojne misli, te izučavanju hrvatske vojne tradicije.
  7. U tom smislu ostvarili smo suradnju sa akademskom zajednicom, vladinim tijelima i institucijama, neovisnim stručnjacima i ekspertima, medijima te svekolikom zainteresiranom javnošću.

Čast mi je i osobno zadovoljstvo, kako meni kao predsjedniku, tako i svim članovima HGZ-a, da se danas u našim prostorima organizira promocija ove knjige posvećene našem članu, utemeljitelju, prijatelju, suborcu i nadasve velikom čovjeku- Miri Tuđmanu.

Kodeksom Hrvatskog generalskog zbora utvrđena je naša krilatica i ona glasi: „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu vječnu i jedinu Hrvatsku ni za što!“. Načelo je to pod kojim je zajedno s nama predano živio i djelovao naš prijatelj, suborac i član Miro Tuđman.

hgz-site-adminUz drugu obljetnicu smrti promocija knjige o Miroslavu Tuđmanu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)