Vijesti

In memoriam Josip Petrović

Dana 7. lipnja 2023. u Zagrebu je nakon dulje i teške bolesti umro naš član brigadni general Josip Petrović.

Rođen 11. listopada 1942. u Koriji. Nakon osnovnog i srednjeg školovanja u rodnom kraju i Špišić Bukovici i Virovitici u Zagrebu kao stipendist Ratnog zrakoplovstva JNA završava Elektrotehnički fakultet. Nakon diplomiranja 1966. godine i odsluženja vojnog roka u Školi rezervnih tehničkih oficira u Rajlovcu pokraj Sarajeva počinje aktivnu službu u činu tehničkog poručnika na dužnosti zapovjednika voda za održavanje radara i elektronike na aerodromu Pleso u Zagrebu. Cijelu službu u JNA proveo je u Zagrebu na dužnostima od zapovjednika voda i satnije, stožernog časnika, predavača i višeg predavača, do voditelja znanstvene jedinice te zamjenika komandanta i načelnika Štaba Srednje vojno-tehničke škole pri CVVŠ-u u Zagrebu. Tijekom službe završio je brojne specijalizacije i usavršavanja u Jugoslaviji, Sovjetskom Savezu i Ujedinjenoj Kraljevini, a za zasluge odlikovan je sa pet odlikovanja bivše zajednice te više puta pohvaljivan i nagrađivan. U potpukovnika tehničke službe promaknut je 1985. godine i s tim je činom od 1989. do 1991. obnašao dužnost zamjenika komandanta i načelnika Stožera Srednje vojno-tehničke škole pri Centru visokih vojnih tehničkih u Zagrebu. U kolovozu 1991. godine, kao potpukovnik JNA podnio je zahtjev za napuštanje JNA i dobio rješenje SSNO za prestanak službe s  5. rujnom 1991., a Zboru narodne garde priključuje se  6. rujna 1991. godine.

Tijekom Domovinskog rata obnašao je različite dužnosti u MORH-u i Glavnom stožeru HV.

Bio je načelnik Odjela u Sektoru za razvoju, proizvodnju i znanstveni rad MORH-a od 6. rujna do sredine prosinca 1991. te sudjelovao u ustrojavanju 310. brigade remontne potpore. Iz MORH-a sredinom prosinca 1991. prelazi u Upravu za školstvo Glavnog stožera HV, gdje prvo radi kao savjetnik, a potom kao načelnik Odjela za organizaciju i planiranje izobrazbe u Sektoru za strateška istraživanja i nastavu, a uz ostale obveze radio je i na ustroju HVU i Dočasničke škole u Jastrebarskom. Početkom veljače 1994. prelazi u Vojno-tehnički savjet MORH-a na mjesto stručnog savjetnika za ekspertno ocjenjivanje projekata pa kasnije i načelnika Odjela i voditelja u programima međunarodne obučne i obrazovne pomoći Hrvatskoj (MPRI/LRMP i IMET). Bio je i zamjenik predsjednika Vojno-tehničkog savjeta. Također je sudjelovao u uspostavi i provedbi poslijediplomskog studija Vođenje i upravljanje pokretnim objektima. Također je radio i na ustrojavanju MORH-ova Instituta za obrambene studije, istraživanje i razvoj, a od listopada 1998. godine obnašatelj je dužnosti zamjenika ravnatelja toga Instituta i usporedno voditelj projekata za nabavu PZO radara i obalnog radara za HRM. Od listopada 2000. do rujna 2001. obnašatelj je dužnosti ravnatelja Instituta. Od rujna 2001. do listopada 2003. na dužnosti je prvog vojnog predstavnika Republike Hrvatske u Misiji RH pri NATO-u u Bruxellesu, a od listopada 2003. preuzima dužnost načelnika Odjela i zamjenika načelnika Službe za NATO/PfP u Upravi za obrambenu politiku MORH-a.

Umirovljen je 31. prosinca 2003. godine.

Čin brigadira dodijeljen mu je 1992., a u čin stožernog brigadira promaknut je 1996. U čin brigadnog generala promaknut je 6. rujna 2001. godine.

Odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, Redom bana Jelačića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe. Za svoj rad dobio je i više pohvala i nagrada ministra obrane i načelnika GS OSRH.

Nakon umirovljenja član je MORH-ova Savjeta za sukcesiju vojne imovine JNA i granski koordinator za tri ekspertne skupine projekta sukcesije. U svojstvu člana Savjeta za sukcesiju potkraj 2005. na međunarodnim konferencijama o obrambeno industrijskoj suradnji u Mariboru i Sarajevu nastupio je s temom «Sudbina vojno industrijskog kompleksa bivše SFRJ», gdje je predstavio neke rezultate projekta sukcesije. Autor je preko 82 stručna i znanstvena rada u širokom spektru područja od elektronike do upravljanja i planiranja te koautor triju preglednih radova objavljenih u časopisu Polemos 2006. godine.

Na Ratnoj školi OS RH «Ban Josip Jelačić» održavao je predavanja posvećena NATO-u, a u Hrvatskom saboru je po potrebi bio savjetnik Izaslanstva Sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

Bio je predsjednik Nadzornog odbora HGZ-a od 2013. do siječnja 2022. od kada je bio član Nadzornog odbora. Sva svoja znanja i iskustvo stavio je na raspolaganje HGZ-u te je sudjelovao u brojnim aktivnostima, a osobito na planu strateškog promišljanja te rada na temeljnim dokumentima Udruge.

Krešimir KašparIn memoriam Josip Petrović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)