Povjesnica HGZ-a

Hrvatski generalski zbor (HGZ) je osnovan* 7. studenoga 2005. godine kao braniteljska, dragovoljna, nevladina, nestranačka udruga čiji su temeljni ciljevi promicanje hrvatske vojne misli i tradicije, znanstveno i stručno istraživanje Domovinskog rata, zaštita ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, promicanje zajedništva, hrvatske nacionalne tradicije i temeljnih vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država, suradnja s tijelima državne vlasti regionalne i lokalne uprave i samouprave te s ostalim organizacijama u Republici Hrvatskoj.

Odlukom Upravnog odbora od 7. svibnja 2019. dan 7. studenoga proglašen je za Dan Hrvatskog generalskog zbora.

HGZ može u okviru svojega djelovanja razvijati suradnju i sa srodnim inozemnim međunarodnim organizacijama, a u svrhu promicanja hrvatskih nacionalnih interesa.

Ciljevi HGZ-a ostvaruju se javnim društvenim radom u skladu s Ustavom, zakonima te Statutom i odlukama koje donese.

HGZ djeluje na područjima: branitelji i stradalnici, branitelji – veterani Domovinskog rata, promicanje vrijednosti Domovinskog rata; demokratska politička kultura, promicanje nenasilja i izgradnja mira; ljudska prava, prava aktivnih sudionika i stradalnika Domovinskog rata.

Hrvatski generalski zbor od 2. rujna 2016. djeluje u prostorima u ulici Jurja Habdelića 2 u Zagrebu. Službene prostorije otvorili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u nazočnosti tadašnjih predsjednika Hrvatskog sabora akademika Željka Reinera te predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića.

Prvi predsjednik Hrvatskog generalskog zbora u dva je mandata bio umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić (2005. do 2013.). Od 2013. do 2018. predsjednik je bio umirovljeni general zbora Pavao Miljavac koji je na Skupštini HGZ-a održanoj 3. veljače 2018. izabran za novi mandat od četiri godine.

Udrugu kao izvršno i operativno tijelo vodi Upravni odbor od 19 članova na čelu s predsjednikom Pavlom Miljavcem, potpredsjednicima Ljubom Ćesićem i Josipom Lucićem te glavnim tajnikom Marinkom Krešićem, a nadzor obavlja Nadzorni odbor od 5 članova na čelu s Josipom Petrovićem. Tijekom 2018. godine održana su 34 sastanka Upravnog odbora, a na svakom sastanku sudjeluje uvijek i bar jedan član Nadzornog odbora.

Na dan 31. listopada 2020. članstvo HGZ-a čini 109 članova.

U sastavu su 3 generala zbora, 1 viceadmiral, 6 general-pukovnika, 24 general-bojnika, 1 komodor, 25 brigadnih generala, 2 glavna policijska savjetnika, 5 stožernih brigadira, 25 brigadira, 7 pukovnika i 1 satnik. U članstvu su i 3 počasna te 6 podupirućih članova.

*Osnivačka skupština Hrvatskog generalskog zbora održana je 7. studenoga 2005. godine u Zagrebu u hotelu „Panorama“, a osnivači su umirovljeni admirali Ante Budimiri Davor Domazet-Lošo, umirovljeni generali Ljubo Ćesić, Franjo Feldi, Miljenko Galić, Željko Glasnović, Antun Jeričević, Marinko Krešić, Markica Rebić, Ante Roso, Josip Štimac, Miroslav Tuđman, Vinko Vrbanac, Vladimir Zagorec i umirovljeni brigadir Zdravko Vladanović. Dio osnivača prethodno je djelovao u Društvu domovinskog ponosa i časti „Viribus Unitis“ osnovanom 14. prosinca 2000. godine sa ciljem zaštite i promicanja hrvatskih nacionalnih interesa i vrijednosti, a posebno časti i ponosa Domovinskog rata i svih njegovih sudionika. Osnivači su bili umirovljeni generali Janko Bobetko, Krešimir Ćosić, Ivan Čermak, Milenko Filipović, Ante Gotovina, Ivan Basarac, Mirko Norac-Kevo, Ivan Kapular, umirovljeni admiral Davor Domazet-Lošo i Irena Tušak Miletić. Predsjednik Društva bio je Janko Bobetko.

hgz-site-adminPovjesnica HGZ-a