Vijesti

Hrvatski generalski zbor na obilježavanju Dana pobjede

U svim glavnim događanjima obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” sudjelovali su brojni članovi Hrvatskog generalskog zbora predvođeni predsjednikom Marinkom Krešićem, zamjenikom predsjednika Ljubom Ćesićem, potpredsjednikom Mladenom Kruljcem i počasnim predsjednikom Pavlom Miljavcem. U povodu ovog velikog blagdana širom Hrvatske tijekom 4. kolovoza 2022. polagani su vijenci na glavnim grobljima i održane svečane akademije na kojima se prisjećalo važnosti ovog blagdana, navečer istoga dana predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bio je na kninskoj tvrđavi domaćin svečanom prijemu ratnih zapovjednika. Središnje obilježavanje Dana pobjede održano je u cjelodnevnom programu u Kninu 5. kolovoza.

Foto: HTV

hgz-site-adminHrvatski generalski zbor na obilježavanju Dana pobjede
pročitaj više

Hrvatski generalski zbor na otvorenju mosta koji je spojio Hrvatsku

U utorak 26. srpnja 2022. svečano je otvoren most koji je spojio Hrvatsku: Pelješki most. Svečanosti je nazočila i delegacija Hrvatskog generalskog zbora predvođena predsjednikom Marinkom Krešićem.

Na otvorenju Pelješkog mosta: Kornelije Brkić, Mladen Kruljac, Marinko Krešić, Ljubo Ćesić i Pavao Miljavac (foto T.Matija)

Čestitke zaslužuju svi koji su dali doprinos realizaciji ovog projekta kojim je Republike Hrvatska konačno postala cjelovita država.

Foto mosta: Ured PRH

hgz-site-adminHrvatski generalski zbor na otvorenju mosta koji je spojio Hrvatsku
pročitaj više

Sastanak izvršitelja EU projekta

Dana 19. srpnja 2022. godine održan je sastanak izvršitelja EU projekta ,,Kako ostarjeti a ne biti usamljen,,. Na sastanku se raspravljalo o provedenim te planiranim aktivnostima do kraja projekta. Sastanak je bio veoma pozitivno završen s obzirom da su zadani ciljevi i pokazatelji prikupljeni i ispunjeni čak i prije kraja samog projekta.

hgz-site-adminSastanak izvršitelja EU projekta
pročitaj više

Članovima Hrvatskog generalskog zbora dodijeljeni počasni činovi generala

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je počasne činove i uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima na svečanosti održanoj u srijedu 20. srpnja 2022. godine u Uredu predsjednika Republike.

Za osobite zasluge u Domovinskom ratu, počasni čin brigadnog generala predsjednik Milanović dodijelio je članovima Hrvatskog generalskog zbora Zdravku Andabaku, Marjanu Biškiću, Iliji Nakiću i Ivanu Obrovcu.  Počasni čin brigadnog generala dodijeljen je i Đuri Matuzoviću, Josipu Černiju i Miljenku Balenu.

Na istoj svečanosti, a za junački čin u Domovinskom ratu, Redom Nikole Šubića Zrinskog, odlikovan je član Hrvatskog generalskog zbora Miodrag Demo.

Fotografije: Ured predsjednika RH

hgz-site-adminČlanovima Hrvatskog generalskog zbora dodijeljeni počasni činovi generala
pročitaj više

Vodstvo HGZ-a u Hrvatskom saboru

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u utorak 14. lipnja 2022. godine predsjednika i potpredsjednike Hrvatskog generalskog zbora umirovljene generale Marinka Krešića, Mladena Kruljca i Franu Tomičića.

Vodstvo Hrvatskog generalskog zbora izvijestilo je predsjednika Hrvatskoga sabora o dosadašnjem radu i planiranim aktivnostima u predstojećem razdoblju. Hrvatski generalski zbor bavit će se temama iz Domovinskog rata, kao i pitanjima iz područja obrane i nacionalne sigurnosti. Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora iskazali su svoju želju i interes za što tješnjom suradnjom s nadležnim državnim tijelima.

Predsjednik Jandroković još je jednom čestitao generalu Krešiću i novom vodstvu na izboru te izrazio podršku budućim aktivnostima. Istaknuo je važnu ulogu Hrvatskog generalskog zbora u promicanju vrijednosti Domovinskog rata te izrazio uvjerenje u nastavak dobre suradnje s Hrvatskim saborom, posebno s matičnim saborskim odborima.

Sugovornici su iskazali podršku hrvatskim pilotima od kojih su neki i članovi Hrvatskog generalskog zbora te ocijenili srbijanske optužnice protiv njih političkom provokacijom koju Hrvatska odbacuje.

Izvor: Hrvatski sabor

hgz-site-adminVodstvo HGZ-a u Hrvatskom saboru
pročitaj više

Projekt „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“ – „Aktivno starenje kroz poljoprivredu i akvakulturu“

U sklopu projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“, Hrvatski generalski zbor je 7. lipnja 2022. godine održao Konferenciju pod naslovom „Aktivno starenje kroz poljoprivredu i akvakulturu“ u konferencijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu.

Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Pučko otvoreno učilište Zagreb i Obrtničko učilište – ustanove za obrazovanje odraslih, Zagreb.

Na otvaranju Konferencije prisutnima su se obratili Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane, Marijana Tkalec, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Melita Čičak,  ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Dosadašnje javne rasprave i konferencije na teme: „Druga karijera“, „Obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje“, „Lovi i ribolov“ te „Obrt i poduzetništvo“ ukazale su na činjenicu da je obrazovana braniteljska populacija od krucijalnog značaja za drugu karijeru, za razvoj i prosperitet obrambeno-sigurnosne industrije, kao i za razvoj i njegovanje sigurnosne kulture među mladima. Obrt i poduzetništvo te poljoprivreda i akvakultura su gospodarske djelatnosti koje umirovljenicima pružaju mogućnost psihosocijalne i radne angažiranosti, kao i  dodatni izvor prihoda.

Održane javne rasprave i predmetne konferencije su ukazale da u Hrvatskoj postoji zakonski okvir, institucije i programi koji podupiru mogućnost dodatnog obrazovanja za stjecanje novih znanja, vještina i kompetencija. No isto tako, rasprave su ukazale i na činjenice da postoji prostor za unaprjeđenje komunikacije između umirovljeničke populacije i državnih institucija, posebice u fazi priprema za umirovljenje.

U radnom dijelu Konferencije dr.sc. Zvonko Orehovec, iz Hrvatskog generalskog zbora, dao je pregled tema i zaključaka dosadašnjih javnih rasprava i konferencija, a Dragana Štrkalj, viša stručna savjetnica za programe obrazovanja odraslih iz Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je govorila o mogućnostima obrazovanja u poljoprivredi. Hrvoje Hefer, mag.ing.bil., pomoćnik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu izlagao je o iskustvima agencije u radu s braniteljskim zadrugama u poljoprivredi, a Marijana Tkalec, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata u Ministarstvu hrvatskih branitelja o programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje 2021. – 2023. godine. Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike govorila je o radu umirovljenika u poljoprivredi i akvakulturi, dr. sc. Tihomir Žiljak, potpredsjednik HAD-a o obrazovanju, inkluzivnosti i zelenoj tranziciji (iskustva i mogućnosti Erasmus programa), a Dražen Maksimović, ravnatelj Obrtničkog učilišta, o mikrokvalifikacijama kao prilikama educiranja u poljoprivredi. Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza izlagao je o gospodarenju i športskom ribolovu u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Miroslav Rožić, bivši zastupnik u Saboru RH o raznolikosti poljoprivrede – kao uvjetu prehrambene neovisnosti RH.

Nakon rasprave o izlaganjima, završnu riječ i zaključke Konferencije dao je Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

hgz-site-adminProjekt „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“ – „Aktivno starenje kroz poljoprivredu i akvakulturu“
pročitaj više

Odbor za obranu Hrvatskog sabora primio izaslanstvo HGZ-a

Odbor za obranu Hrvatskog sabora primio je u srijedu 8. lipnja 2022. godine izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s predsjednikom Marinkom Krešićem.

Uz predsjednika i potpredsjednika Odbora za obranu Franka Vidovića i Antu Deura te članove Željka Sačića, Stipana Šašlina, Antu Bačića i Nikolu Mažara, na sastanku su uz Marinka Krešića bili potpredsjednik HGZ-a Frane Tomičić, predsjednik Nadzornog odbora Mate Ostović, članovi Upravnog odbora HGZ-a Josip Štimac i Marko Lukić te o.d. glavnog tajnika HGZ-a Ivica Kancir.

Pozdravljajuci izaslantsvo Hrvatskog generalskog zbora Franko Vidović je izrazio nadu da će sastanci Odbora za obranu sa HGZ-om postati praksa u budućnosti s ciljem kvalitetne razmjene mišljenja o važnim sigurnosnim i obrambenim pitanjima važnim za obrambeni razvoj Republike Hrvatske.

Izaslanstvo HGZ-a Odboru je predstavilo program reorganizacije i težišne zadaće HGZ-a te njegov organizacijski ustroj. Među težišnim zadaćama posebno je naglašeno sudjelovanje u razvoju, praćenju, provođenju i vrednovanju javnih politika kroz Vijeće za strateška pitanja te Centar za istraživanja i analize, čime se pokrivaju strateški nacionalni ciljevi odnosno tematska područja sigurnosnih prijetnji i izazova, vanjske sigurnosne i obrambene politike, sigurnosne i obrambene politike RH te Domovinski rat. Cilj HGZ-a je potencijal svog cjelokupnog članstva organizirano staviti na raspolaganje za dobrobit društva, a dodatna ambicija uspostaviti temelje na kojima će se izgraditi društvu potrebna, održiva i uvažena institucija koja će postati nukleus svojevrsnog “think tanka” i kroz to produbiti suradnju s vladinim tijelima, služiti javnom interesu kao neovisni glas i postati svojevrsni most izmedu struke, javnosti i donositelja odluka.

Članovi saborskog Odbora za obranu podržali su prezentiranu viziju HGZ-a, naglasivši kako postoji prostor za njegovo ozbiljno djelovanje u različitim područjima, bilo da je riječ o promišljanju razvoja Oružanih snaga RH, doprinosa rješavanju strateških nacionalnih pitanja uključujući položaj Hrvata u BiH, energetiku i poljoprivredu, ali i intenzivnije promocije Domovinskog rata na nove generacije putem najsuvremenijih audiovizualnih sadržaja. Predsjednik Odbora Franko Vidović kazao je kako je Hrvatski generalski zbor potreban kako Ministarstvu obrane tako i saborskom Odboru, koji je otvoren za daljnju suradnju.

– Mi koji smo svoje iskustvo pokazali u složenim uvjetima Domovinskog rada želimo to znanje, svoje vizije i mišljenja pružiti hrvatskoj javnosti, osobito mladima, kazao je između ostalog predsjednik HGZ-a Marinko Krešić.

Izvor: Hrvatski sabor

hgz-site-adminOdbor za obranu Hrvatskog sabora primio izaslanstvo HGZ-a
pročitaj više

Dan državnosti Republike Hrvatske

Svim članovima Hrvatskog generalskog zbora i svim pratiteljima naših stranica sretan 30. svibnja Dan državnosti Republike Hrvatske !

hgz-site-adminDan državnosti Republike Hrvatske
pročitaj više

Dan Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde.

Ove godine obilježavanje ovog dana počelo je u četvrtak 26. svibnja 2022. Danima otvorenih vrata u vojarnama širom Hrvatske, a nastavlja se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak 27. svibnja 2022. na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u svim županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, na grobu prvog hrvatskog predsjednika te na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika GS OS RH.

Dana 27. svibnja 2022. održat će se i svečana akademija u Ministarstvu obrane u Zagrebu u 12.00 sati te u 19.00 sati sveta Misa u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Predsjednik Republike Hrvatske održava svoj prijam u prigodi Dana HV i HKoV u Uredu Predsjednika Republike na Pantovčaku u petak 27. svibnja 2022. u 18.00 sati.

U ponedjeljak 30. svibnja 2022. od 10. 00 do 21.00 sat održat će se Taktičko-tehnički zbor na RSC Jarun u okviru kojeg će se prikazati izložba opreme i naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, civilne zaštite i Ministarstva hrvatskih branitelja te prezentacija proizvoda braniteljskih zadruga. Pripadnici HV i drugi sudionici izvršit će razne pokazne vježbe, bit će prikazan letački program, a tijekom cijelog dana u programu je hodni program Orkestra Oružanih snaga te koncert Jazz orkestra HV-a u 19.00 sati.

Foto: MORH

hgz-site-adminDan Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske
pročitaj više