Vijesti

33. obljetnica 4. vukovarske bojne 3. gbr

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno generalom Mladenom Kruljcem, potpredsjednikom HGZ-a, položilo je u subotu 15. lipnja 2024. godine vijenac i zapalilo svijeće u spomen na poginule i umrle pripadnike 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade “Kune”, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u prigodi 33. obljetnice osnutka ove legendarne postrojbe. Pripadnici ove postrojbe u Domovinskom su ratu dali veliku žrtvu. Kroz brigadu je prošlo oko 300 pripadnika, 89 je poginulo a petnaestorica se još vode kao nestali. Također je slavljena i sveta misa zadušnica za sve poginule i nestale pripadnike postrojbe.

Krešimir Kašpar33. obljetnica 4. vukovarske bojne 3. gbr
pročitaj više

Najava konferencije o doprinosu branitelja u obrani zemlje i potrebi osposobljavanja mladih

Hrvatski generalski zbor organizira u utorak 25. lipnja 2024. s početkom u 8.30 sati u svojim prostorijama u Zagrebu, Jurja Habdelića 2, konferenciju pod nazivom „Doprinos branitelja u obrani zemlje i potreba osposobljavanja mladih“. Dio je to projekta u okviru Tematske sustavne podrške nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, tematsko područje „Aktivni branitelji u društvu“. U nastavku donosimo planirani pregled zbivanja na konferenciji.

Konferencija: DOPRINOS BRANITELJA U OBRANI ZEMLJE I POTREBA OSPOSOBLJAVANJA MLADIH

8.30-9.00 Dolazak i prijava sudionika

9.00-9.20 OTVORENJE-SVEČANA CEREMONIJA

Voditelj konferencije prof.dr.sc. Dario Matika

POZDRAVNI GOVORI

 • Mladen Kruljac, umirovljeni general-pukovnik, potpredsjednik HGZ-a
 • Prigodni govori visokih uzvanika

9.20 -10.40 PREDAVANJA

 • mag. kriminalistike Željko Cvrtila: Analiza pojavnih oblika ugroza nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske
 • dr.sc. Zvonko Orehovec, umirovljeni brigadir: NBKO prijetnje i ugroze
 • Dragutin Repinc, umirovljeni general-pukovnik: Pitanja daljnjeg razvoja sustava Domovinske sigurnosti
 • prof.dr.sc. Dario Matika, umirovljeni brigadir: Iskustva branitelja u potpori sustava Domovinske sigurnosti.

10.40 -11.00 STANKA ZA OSVJEŽENJE

11.00 -12.30 OKRUGLI STOL „VAŽNOST OSPOSOBLJAVANJA MLADIH ZA SAMOZAŠTITU I OBRANU ZEMLJE“

IZLAGANJA I RASPRAVA

 • doc.dr.sc.Vlatka Ružić: Važnost obuke za suočavanje sa informacijskim i kibernetičkim ratovanjem kao suvremenom prijetnjom vlastitom integritetu i prosperitetu
 • dr.sc. Damir Trut: Važnost obuke i osposobljavanja u suočavanju s prirodnim nepogodama i tehničko-tehnološkim nesrećama i katastrofama
 • Pozvano predavanje (TBD):  Izazovi ponovnog služenja vojnog roka – stanje i perspektive

PANELISTI

 • Matea Brižić, prof.: Značaj volontera i operativnih snaga civilne zaštite u obuci i osposobljavanju mladih za obranu zemlje
 • Robert Hranj, umirovljeni admiral: Vojna obuka šire populacije – potreba, opcije, sljedeći koraci u realizaciji

12.30-13.30 PRIGODNI DOMJENAK I DRUŽENJE

Krešimir KašparNajava konferencije o doprinosu branitelja u obrani zemlje i potrebi osposobljavanja mladih
pročitaj više

33. obljetnica osnutka 3. bojne 3. gbr “Kune”

Potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Mladen Kruljac i članovi general Ivan Obrovac i Krešimir Šipoš sudjelovali su u srijedu 12. lipnja 2024. u Slavonskom Brodu u svečanostima obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. bojne 3. gardijske brigade “Kune”.

Krešimir Kašpar33. obljetnica osnutka 3. bojne 3. gbr “Kune”
pročitaj više

7. lipnja Dan hrvatske diplomacije

U Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu Hrvatski diplomatski klub u suradnji s Ministarstvom
vanjskih i europskih poslova svečano je obilježio u četvrtak 6. lipnja 2024. Dan hrvatske diplomacije. Na svečanosti je u ime Hrvatskog generalskog zbora nazočio član Upravnog odbora HGZ-a Rajko Dumančić. Na proslavi Dana hrvatske diplomacije (7. lipnja) u NSK govorili su predsjednik Hrvatskog diplomatskog kluba Emilio Marin, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, apostolski nuncij Giorgio Lingua te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica.  Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić predstavio je pak izložbu „Hrvatska od neovisnosti do danas” koju je i uredio.

Krešimir Kašpar7. lipnja Dan hrvatske diplomacije
pročitaj više

Suradnja HGZ-a i MORiS-a

U okviru realizacije zajedničkih aktivnosti sukladno Dogovoru o međusobnoj suradnji Hrvatskog generalskog zbora i Veteranskog društva MORiS Kočevska Reka potpisanog 15. prosinca 2018., predstavnici HGZ-a sudjelovali su 31. svibnja 2024. u kulturno-umjetničkom programu u novouređenom prostoru Poljoprivredno-edukacijske udruge Gorski kotar u Prezidu (Čabar, Primorsko-goranska županija).

Zgrada Poljoprivredno-edukacijske udruge Gorski kotar u Prezidu, Marko Lukić, glazbeni orkestar, dvorana za vrijeme koncerta

Program je organiziralo Veteransko društvo MORiS u prigodi 34. obljetnice osamostaljenja Republike Slovenije i uspomene na “Izvorni dan slovenskih upornikov z razlogom” te 20. godina Republike Slovenije u EU i NATO. Program je izvodio glazbeni sastav “De Niro As Orchestar” pod ravnanjem brigadnog generala Tone Krkoviča, predsjednika Veteranskog društva MORiS, a u dvorani je priređena i prigodna izložba MORiS-a. Tijekom večeri prisjetilo se i pokojnog bivšeg predsjednika HGZ-a generala Pavla Miljavca. Uz prigodne pozdrave domaćina skupu se obratio i član Upravnog odbora HGZ-a Marko Lukić. Delegaciju HGZ predstavljali su član Upravnog odbora Marko Lukić i članovi HGZ-a general Miljenko Balen, brigadir Dubravko Halovanić i Željko Kekić.

Krešimir KašparSuradnja HGZ-a i MORiS-a
pročitaj više

Obilježen Dan državnosti i Dan branitelja Grada Zagreba

Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora sudjelovali su širom Hrvatske u svečanostima obilježavanja 30. svibnja Dana državnosti Republike Hrvatske, a u Zagrebu i u svečanostima vezano za Dan branitelja Grada Zagreba i Dan Grada Zagreba.

Predstavnici Hrvatskog generalskog zbora nazočili su uz izaslanstva Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske polaganju vijenaca kod Spomenika domovini te u Crkvi sv. Marka na svetoj misi za Domovinu koju je predvodio mons. Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup. Također su nazočili izvođenju smjene straže u organizaciji Kravat pukovnije.

U Zagrebu u organizaciji Grada Zagreba obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Mirogoj, u Aleji hrvatskih branitelja, kod Spomen obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Kenotafa te nastavljeno svečanim prijamom za hrvatske ratne vojne zapovjednike i predstavnike braniteljskih udruga grada Zagreba u Gradskoj palači Dverce.

U Karlovcu ispred spomen križa u Parku Bedema ljubavi, postavljeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje te je slavljena sv. misa za poginule branitelje i Domovinu u župnoj crkvi “Presvetog srca Isusova”.

Fotografije: Vlada RH/Grad Zagreb/Grad Karlovac

Krešimir KašparObilježen Dan državnosti i Dan branitelja Grada Zagreba
pročitaj više

30. svibnja Dan državnosti Republike Hrvatske

Svim članovima Hrvatskog generalskog zbora i svim čitateljima naših stranica želimo sretan Dan državnosti Republike Hrvatske. Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je državni praznik koji se obilježava 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom hrvatske povijesti. To je na simboličkoj razini ujedno i dan duhovnog izmirenja svih koji su se i pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskog naroda, sa zavjetom da će svi zajedno složno raditi za bolje sutra i sreću svoje hrvatske domovine.

Krešimir Kašpar30. svibnja Dan državnosti Republike Hrvatske
pročitaj više

Svečano obilježeni Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske

U prigodi Dana Oružanih snaga  i Dana Hrvatske kopnene vojske širom Hrvatske održane su prigodne svečanosti i podsjećanja na 33 godina od prvog postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu te svih događanja od tada do danas, a osobito godina Domovinskog rata.

Brojno izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom Marinkom Krešićem i potpredsjednicima Mladenom Kruljcem i Franom Tomičićem nazočilo je prijepodnevnoj svečanoj akademiji organiziranoj u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Ministarstvu obrane. Izaslanstvo je također nazočilo i na svečanom prijamu koji je organiziran u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Uz naše čestitke u prigodi ovih značajnih dana prisjećamo se svih hrvatskih branitelja, a osobito hrvatskih vojnika i policajaca koji su dali svoje živote, požrtvovnost i mladost za slobodu i temelje hrvatske države.

Foto: Ured Predsjednika RH/MORH

Krešimir KašparSvečano obilježeni Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske
pročitaj više

22. međunarodni susret starodobnih vozila u Karlovcu

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog generalskog zbora u subotu 25. svibnja 2024., a u organizaciji “Karlovačkog počasnog voda ZNG-91” i u povodu Dana OSRH, Dana H KoV-e i Dana Hrvatskih branitelja, u Karlovcu je održan 22. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila. Na otvorenju susreta govorili su glavni organizator umirovljeni brigadier Dubravko Halovanić, predsjednik Organizacijskog odbora Darko Bratić i saborski zastupnik i karlovački gradonačelnik Damir Mandić, koji je i otvorio manifestaciju. 

Na susret se odazvalo 35 vozila, 14 motocikala i 21 terenac te stotinjak sudionika koji su obišli nekadašnju crtu bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata sa obje strane bojišnice, između Korane i Mrežnice u južnom dijelu Karlovačke županije. I ove godine na susretu su sudjelovali Metličani iz Časničkog zbora Slovenije, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Hrvatskog domobrana iz Hrvatskog Leskovca, Ozlja, Karlovca, Duge Rese, Zagreba i sv. Ivana Zeline. 

Krešimir Kašpar22. međunarodni susret starodobnih vozila u Karlovcu
pročitaj više

Izložba o pričuvnim brigadama Grada Zagreba u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu

U petak, 24. svibnja 2024. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava, a u čast predstojećeg Dana branitelja Grada Zagreba, održana je poetsko  glazbena manifestacija  koja  je promovirala  očuvanje digniteta Domovinskog rata  i izrazila zahvalu hrvatskim braniteljima  za nemjerljiv doprinos slobodnoj,  neovisnoj  i samostalnoj  Republici Hrvatskoj. U okviru poetske večeri  braniteljice i branitelji, koji pišu poeziju predstavili su svoje poetske uradke uz glazbenu pratnju eminentnih  glazbenika, a na temu “Samo da rata  ne bude”. U predvorju i kao kulisa  priredbe  postavljena je  izložba ratnih  fotografija iz projekta  “Pričuvne brigade Grada Zagreba u Domovinskom ratu”, kojeg je financijski podržao Grad Zagreb, a u organizaciji Hrvatskog generalskog  zbora i provedbi Hrvatskog časničkog zbora Grada Zagreba, koju je postavio član HGZ-a pukovnik Rudolf Klicper. Samu poetsko -glazbenu manifestaciju  krasile  su i mnogobrojne ratne zastave postrojbi sa područja grada Zagreba. uveličali  manifestaciju u čast Dana branitelja Grada Zagreba.

Krešimir KašparIzložba o pričuvnim brigadama Grada Zagreba u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu
pročitaj više