Vijesti

Sućut Hrvatskog generalskog zbora obitelji Miljavac

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić uputio je u ime Zbora i svoje osobno ime sućut obitelji iznenada preminulog počasnog predsjednika Pavla Miljavca:

„Poštovana obitelji Miljavac, s neizmjernom žalošću primili smo skoro pa nevjerojatnu vijest da je naš kolega i prijatelj, naš donedavni predsjednik i sadašnji počasni predsjednik iznenada preminuo.

Nema tih riječi kojima se obitelji može umanjiti tuga kada nas napusti naš voljeni, ali smo uvjereni da saznanje koliko je bio cijenjen i koliko je bio poštovan, kako u krugu svojih suboraca iz Domovinskog rata, svojih suradnika u vrijeme obavljanja dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i ministra obrane Republike Hrvatske, svojih kolega zastupnika u Hrvatskom saboru i svojih kolega generala i admirala u Hrvatskom generalskom zboru, bar malo u tome pomaže.

U vrijeme njegovog obnašanja dužnosti predsjednika Hrvatski generalski zbor je postao ozbiljan i na svim političkim razinama uvažavan partner i sugovornik u naporima pri očuvanju vrijednosti Domovinskog rata i rješavanju aktualnih problema obrane i nacionalne sigurnosti. Sadašnjem vodstvu Zbora ostavio je čvrsti temelj za daljnju nadogradnju i na tome smo mu zahvalni.

Ostat će nam u trajnom sjećanju njegova stručnost i požrtvovnost, principijelnost, smirenost i srdačnost, razboritost u raspravama i dosljednost u izgradnji jedne suvremene domovinske udruge, ali i u očuvanju jedinstva Hrvatskog generalskog zbora.

Primite iskrenu sućut u ime svih generala i admirala i ostalih članova Hrvatskog generalskog zbora i u moje osobno ime.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, general-bojnik Marinko Krešić“

hgz-site-adminSućut Hrvatskog generalskog zbora obitelji Miljavac
pročitaj više

Izrazi sućuti predsjednika Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske, ministara hrvatskih branitelja i obrane u povodu smrti Pavla Miljavca

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti generala Pavla Miljavca:

„Poštovana obitelji, s velikom tugom primio sam vijest o iznenadnoj smrti generala Pavla Miljavca. U ovim teškim trenucima, upućujem vam uime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izraze iskrene i duboke sućuti. Dojmljiv je popis dužnosti koje je general zbora Pavao Miljavac obnašao. Nakon iznimno važne uloge u Domovinskom ratu, bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ministar obrane te saborski zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskoga sabora. Činjenica da je bio dugogodišnji predsjednik Hrvatskog generalskoga zbora te njegov počasni predsjednik svjedoči o dubokom uvažavanju koje je uživao kod kolega ratnih zapovjednika. Nastavljajući promicati dignitet i vrijednosti Domovinskog rata i u poraću, nije štedio napora na afirmaciji prava svih svojih suboraca. U vremenu kada je, kao rijetko kad u ovom stoljeću, razvidno da se teško izborenu slobodu ne smije uzimati zdravo za gotovo, odlazak generala Miljavca podsjeća nas i na trajnu zahvalnost koju dugujemo njemu i svim hrvatskim braniteljima.  Poštovana obitelji, na ponos i čast vam može biti njegova uloga u stvaranju hrvatske države i hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu. Neka mu je vječna hvala i slava.“

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Pavla Miljavca:

“S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti i preranom odlasku generala Pavla Miljavca. Ime generala Miljavca zabilježeno je u temeljima hrvatske države. Njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu te doprinos ustroju i razvoju hrvatskih Oružanih snaga ostat će trajno u sjećanju hrvatskih građana. Kao načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga profesionalno je i pouzdano radio na jačanju i poboljšanju sposobnosti Hrvatske vojske te razvoju obrambenog sustava. Djelujući kao predsjednik, a potom počasni predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, promicao je zajedništvo, vrijednosti Domovinskog rata i dostojanstvo hrvatskih branitelja kao temelja hrvatske države. Svoj je obol dao i hrvatskom političkom životu. Bio je ministar obrane te zastupnik u Hrvatskom saboru, angažirano radeći na zaštiti interesa hrvatskih branitelja i čuvanju stečevine Domovinskog rata. U ime Vlade i osobno, obitelji i Hrvatskomu generalskom zboru upućujem izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.”

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uputio je izraze sućuti obitelji Miljavac i Hrvatskom generalskom zboru:

Ožalošćena obitelji Miljavac,
s tugom sam primio vijest da nas je zauvijek napustio general Pavao Miljavac. Ostavio je neizbrisiv trag kao istinski domoljub, dajući svoj doprinos za našu Hrvatsku u ratu i u miru. Njegov ratni i životni put ostaje trajno zabilježen u sjećanjima svih nas, na ponos obitelji i domovini.
Neka vas u ovim teškim trenucima tješi vjera u vječni život.
S vama u mislima i molitvama,
potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved
 
Poštovani članovi Generalskog zbora,
s tugom sam primio vijest o smrti generala zbora Pavla Miljavca, dragovoljca Domovinskog rata i vašeg počasnog predsjednika. Njegov ratni i životni put te profesionalni angažman primjer je kako odano i predano služiti domovini.
U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i svoje osobno izražavam sućut,
potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u utorak 6. prosinca 2022. godine izraze sućuti u povodu smrti generala Pavla Miljavca, bivšeg načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministra obrane, saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora.

“Sve nas je zatekla vijest o odlasku velikog čovjeka, generala i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca. Ne postoji način da se ublaži tuga kada odlaze naši najdraži, ali vjerujem kako je ponos što smo ga imali i sve što nam ostavlja u nasljeđe ono što će ga zadržati u našim srcima, molitvama i mislima. Postoje ljudi koji su u presudnim povijesnim vremenima svojim djelovanjem obilježili jednu epohu koja je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest. Oni su postajali čvrsta točka naše odlučnosti i simboli naše borbe. Jedan od takvih ljudi, velikana, bio je i Pavao Miljavac. A uspomena na njega, njegova ostvarenja bit će nadahnuće kako se bori za hrvatske ciljeve i kako se ostvaruju zajedničke vizije. Počivao u miru Božjem.”

hgz-site-adminIzrazi sućuti predsjednika Hrvatskoga sabora, Vlade Republike Hrvatske, ministara hrvatskih branitelja i obrane u povodu smrti Pavla Miljavca
pročitaj više

IN MEMORIAM PAVAO MILJAVAC (3.4.1953.-5.12.2022.) UMIROVLJENI GENERAL ZBORA

U ponedjeljak navečer 5. prosinca 2022. iznenada je u bolnici u Zagrebu preminuo počasni predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general zbora Pavao Miljavac. Bio je sudionik Domovinskog rata od 1990. godine, zapovjednik Zbornog područja, pomoćnik načelnika i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, ministar obrane Republike Hrvatske, zastupnik u Hrvatskom saboru. Bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora od 2013. do 2022. godine te od  22. siječnja 2022. počasni predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Pavao Miljavac rođen je 3. travnja 1953. godine u mjestu Maletići u blizini Duge Rese. Osnovnu školu pohađao je u Novigradu na Dobri i u Dubovcu dok je gimnaziju završio u Karlovcu. Nakon srednje škole upisao je Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu, na kojem je diplomirao.

U obranu Republike Hrvatske uključio se kao dragovoljac od 19. studenoga 1990. godine. Od 7. studenoga 1991. do 22. ožujka 1992. obnaša zapovjednu dužnost u 137. domobranskoj pukovniji Duga Resa. Od 23. ožujka 1992. godine zapovjednik je 137. brigade Duga Resa. Od 11. ožujka 1993. godine imenovan je za zapovjednika Zbornog područja Karlovac. Od 12. srpnja 1994. godine imenovan je za pomoćnika načelnika GS OSRH za domobranstvo.

Za zamjenika načelnika GS OSRH imenovan je 12. ožujka 1996. godine, a 16. studenoga 1996. godine imenovan je na dužnost načelnika Glavnog stožera OSRH što obnaša do 14. listopada 1998. godine. Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. ministar je obrane Republike Hrvatske.

Čin brigadira dodijeljen mu je 10. ožujka 1992. U čin general-bojnika promaknut je 20. svibnja 1994. godine, u čin general-pukovnika 12. ožujka 1996., a u čin generala zbora 20. siječnja 2000. godine.

Odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Ante Starčevića, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina i medaljama “Bljesak”, “Oluja”, “Iznimni pothvat” i ”Ljeto ‘95”.   

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 2. veljače 2000. do 22. prosinca 2003., a od 14. svibnja 2015. do 18. veljače 2020. član Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske.

hgz-site-adminIN MEMORIAM PAVAO MILJAVAC (3.4.1953.-5.12.2022.) UMIROVLJENI GENERAL ZBORA
pročitaj više

Hrvatska pobijedila Japan !

Pobjedom nad Japanom reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Utakmica četvrtfinala u kojoj će Hrvatska igrati protiv reprezentacije Brazila igra se u petak 9. prosinca 2022. godine u 16.00 sati, a prijenos će biti na II. programu HRT !

hgz-site-adminHrvatska pobijedila Japan !
pročitaj više

Hrvatski generalski zbor u Čitluku

Na svečanostima obilježavanja 29. obljetnice osnutka Postrojbe za posebne namjene „PPN Gavran 2“  održanoj u subotu 3. prosinca 2022. godine u Čitluku sudjelovalo je i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom i zamjenikom predsjednika Marinkom Krešićem  Ljubom Ćesićem. Obilježavanje je započelo misom zahvalnicom u crkvi Krista Kralja u Čitluku, nakon čega je kod Spomen križa odana počast poginulim braniteljima.

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima, sudionici proslava u mimohodu su se uputili do Hotela Brotnjo, gdje je održan završni dio proslave i uručivanje odlikovanja Red hrvatskog trolista kojim je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske odlikovao Postrojbu za posebne namjene „Gavran 2“ za osobite zasluge pripadnika ove postrojbe u Domovinskom ratu. Uz brojne druge govornike skup je pozdravio i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

hgz-site-adminHrvatski generalski zbor u Čitluku
pročitaj više

Posjet dekanice Tehničkog veleučilišta u Zagrebu

Na poziv predsjednika Hrvatskog generalskog zbora Marinka Krešića 29. studenoga 2022. godine u radni je posjet došla dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Jana Žiljak Gršić. Radnom su posjetu nazočili i zamjenik predsjednika Ljubo Ćesić, potpredsjednik Frane Tomičić i stručni voditelj Centra za istraživanja i analize HGZ-a prof.dr.sc. Dario Matika.

Tehničko veleučilište u Zagrebu je visoko učilište koje pruža profesionalno obrazovanje i osposobljavanje studenata u području elektrotehnike, građevinarstva, računarstva i informacijsko- komunikacijskih tehnologija, strojarstva, ortotike i protetike. Cilj Veleučilišta je osigurati visoku kvalitetu studija u području primjenjenih znanosti, razviti visoko kvalificirane stručnjake i pružiti praktična znanja, kao i cjeloživotno učenje za ostvarenje budućih karijera. Tehničko veleučilište u Zagrebu sudjelovalo je u Programu civilnog – vojnog školovanja „Kadet“ na kojem su svoje školovanje proveli budući časnici borbenih rodova i rodova borbene potpore Hrvatske vojske. Trenutno se na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu školuju pripadnici Hrvatske vojske i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“  na specijalističkom studiju informacijske sigurnosti i digitalne forenzike odnosno provode praktične vježbe u okviru kolegija „Eelektroničko ratovanje“ u radarskom laboratoriju na kabinetskoj varijanti motrilačkog radara.

Utvređeno je da postoji obostrani interes za uspostavu i formaliziranje znanstveno – stručne suradnje između Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Centra za istraživanja i analize Hrvatskog generalskog zbora s posebnim naglaskom na cjeloživotno učenje u kojem mogu sudjelovati članovi Hrvatskog generalskog zbora koji su dokazali svoju stručnost u području vojno – tehničkih znanosti, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme, razminiranja, logistike, održavanja uređaja i rukovanja ubojnim sredstvima i slične opreme.

Dogovoren je uzvratni posjet Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, sudjelovanje u radionicama, internim projektima i drugim znanstveno – stručnim aktivnostim te mogućnost sudjelovanja u prijavama na različite javne natječaja za financiranje projekata hrvatskih branitelja na načelima otvorenosti, uključivosti i transparentnosti kroz zajedničku sigurnost i napredak.

hgz-site-adminPosjet dekanice Tehničkog veleučilišta u Zagrebu
pročitaj više

Konferencija „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Hrvatske“

U sklopu projekta Hrvatskog generalskog zbora „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ održana je 25. studenoga 2022. godine konferencija pod nazivom „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Hrvatske“.  Težište ove konferencije bilo je usmjereno prema demografskim obilježjima stanovništva Republike Hrvatske, migracijama koje se prolaze kroz teritorij Republike Hrvatske  i njezino sigurnosno okruženje, zatim prema sigurnosti granica koje postaju Schengenske granice EU-a i unutarnjoj sigurnosti Republike Hrvatske. Nastavak je to znanstveno stručnog djelovanja Centra za istraživanje i analize HGZ-a započetog na prvoj konferenciji održanoj 26. listopada 2022. godine na kojoj je u središtu pozornosti bila nacionalna sigurnost odnosno sigurnosne prijetnje i izazovi koji se postavljaju pred suverenitet Republike Hrvatske U tom sklopu sagledane su bile sigurnosne prijetnje suverenitetu u kontekstu ekonomske sigurnosti, hibridnih prijetnji i utjecaja ruske agresije na europsku i regionalnu sigurnost.

Konferenciju o demografiji otvorio je potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Frane Tomičić čiji govor u nastavku donosimo u cijelosti.

Anđelko Akrap, Dražen Živić. Lidija Pentavec, Dario Matika

Na temu demografija izlaganje je imao akademik Anđelko Akrap, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu društvenih znanosti, a naziv izlaganja bio je „Restriktivni čimbenici demografskih kretanja u Republici Hrvatskoj“.

Na temu migracija izlaganje je održao dr.sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju i pomoćnik ravnatelja Instituta „Ivo Pilar“, a naziv izlaganja bio je „Migracije kao odrednica i izazov demografske održivosti i nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske“.

Na temu granice izlagala je voditeljica Stručne službe u Policijskoj akademiji Lidija Pentavec čiji je naslov izlaganja bio „Schengenski prostor i izazovi za javnu sigurnost“, dok je na temu unutarnje sigurnosti u izlaganju pod nazivom „Radikalni oblici ugrožavanja nacionalne i javne sigurnost“ govorio prof.dr.sc. Dario Matika, stručni voditelj Centra za istraživanje i analize HGZ-a.

Uvodno izlaganje na konferenciji o demografiji

Frane Tomičić

“Nakon što smo se i ove godine poklonili  i odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje zahvaljujem se svima Vama na dolasku i sudjelovanju na II. konferenciji HGZ u nizu,  koju održavamo pod nazivom „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Republike Hrvatske“. Ova se konferencija održava u sklopu projekta „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ sufinanciranog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja,  putem javnog poziva za 2022. godinu.

Centar za istraživanja i analize HGZ-a u suradnji s Vijećem za strateška pitanja HGZ-a nastavlja s provođenjem planskih aktivnosti u skladu s zacrtanim strateškim dokumentima, povezujući akademsku zajednicu i djelatnosti HGZ-a, u promicanju naših temeljnih vrijednosti i ciljeva, kroz znanstveno i stručno proučavanje, održavanje konferencija i provedbu projekata.

Ne treba posebno obrazlagati zašto su pitanja demografije, migracija i unutarnje sigurnosti važni za sigurnost Republike Hrvatske. Dovoljno je podsjetiti se na riječi predsjednika Ustavnog suda koji je naglasio kako bi „… sljedeći izbori mogli biti proglašeni neustavnima“, ili na izjavu austrijskog ministra unutarnjih poslova „Austrija je trenutno masovno opterećena ilegalnim migracijama“, ili  najnovijeg slučaja osumnjičenog za  pripremanje terorističkih  napada u Republici Hrvatskoj.

Sve prije navedeno, ne može nas ostaviti ravnodušnima! Zato se zahvaljujem:  akademiku Anđelku Akrapu, doktoru znanosti Draženu Živiću, pomoćniku ravnatelja Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i znanstvenom savjetniku u trajnom zvanju te voditeljici Stručne službe u Policijskoj akademiji gospođi Lidiji Pentavec što su se odazvali našem pozivu za sudjelovanje na II. konferenciji HGZ-a.

Još jednom bih želio ponoviti kako je globalna kriza stavila na kušnju obitelj, demografsku obnovu, socijalnu skrb, zdravstvo i gospodarstvo, i da kao društvo i pojedinci moramo jačati našu otpornost na krize, te da trebamo spoznati nove načine kako iskoristiti vlastite potencijale s kojima raspolažemo.

Svakodnevno smo svjedoci narastajućih napetosti između članica Europske Unije. Iste onemogućuju združeni odgovor na nove sigurnosne prijetnje i izazove, i svi se pitamo koje odgovore dati hrvatskim građanima na demografske, zdravstvene, ekonomske, sigurnosne i obrambene dileme?

Stoga je važno da kroz strateško promišljanje, zajedničkim radom i djelovanjem, kroz različite oblike kao što je i ova konferencija nastavimo tražiti odgovore. Jer ako smo to znali u Domovinskom ratu, vjerujem da ćemo to znati i danas!

Podsjetiti ću na ono što je predsjednik HGZ-a general Krešić napomenuo u prigodi održavanja I. konferencije: „Namjera je ove konferencije kao i samog projekta „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ pružiti javnosti, državnim dužnosnicima, sveučilišnoj zajednici i drugim institucijama relevantno mišljenje i „pogled u budućnost“ o onome što je važno za zajedničku sigurnost i napredak kroz uključivost, otvorenost i transparentnost Hrvatskog generalskog zbora. Jer u njemu djeluju generali, admirali, ratni zapovjednici, časnici i drugi uvaženi članovi kao što su bivši predsjednici Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, ministri, saborski zastupnici i drugi visoki dužnosnici, koji su dokazali svoju stručnost u području vojnih pitanja, obrane, nacionalne i domovinske sigurnosti.“  

hgz-site-adminKonferencija „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Hrvatske“
pročitaj više

Mimohod do Ovčare “Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga”

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno zamjenikom predsjednika generalom Ljubom Ćesićem sudjelovalo je u nedjelju 20. studenoga 2022. u obilježavanju 31. godišnjice masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici.

Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara gdje su se okupila djeca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu iz svih krajeva Republike Hrvatske. Hodočasnici su položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se uputili na mimohod do masovne grobnice na Ovčari.

Mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” pokrenula su djeca poginulih i nestalih branitelja Vukovara 2008. godine.

Kod spomen obilježja na Ovčari položeni su vijenci i upaljene svijeće te je upriličen komemorativni program.

Boravak u Vukovaru izaslanstvo HGZ-a iskoristilo je i dalo počast i na drugim mjestima od povijesne važnosti za žrtvu Vukovara.

hgz-site-adminMimohod do Ovčare “Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga”
pročitaj više

Počast žrtvi Vukovara i žrtvama Škabrnje

U koloni sjećanja kojom se svakog 18. studenoga odaje počast žrtvi Vukovara i ove godine bilo je brojno izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom generalom Marinkom Krešićem koje je po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata zapalilo svijeće u znak sjećanja na sve stradalnike Vukovara.

Istoga dana u ime Hrvatskog generalskog zbora admirali Ante Budimir i Ante Urlić sudjelovali su u svečanostima obilježavanja žrtvi Škabrnje.

“Na današnji dan sjećamo se svih naših suboraca i prijatelja koji su dali živote za domovinu. Sjećamo se teških dana koje smo proživjeli. A evo nakon toliko godina ponosni smo da toliko mladih iz svijeta se okuplja sjećati tih dana da nikad ne zaboravimo Vukovar!”, kazao je Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora u izjavi tijekom hodnje prema groblju.

Kolona sjećanja, tuge i ponosa predvođena hrvatskim braniteljima Vukovara, članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te prvi put i mladih Vukovaraca, onih koji su kao djeca proživjeli ratna razaranja Vukovara, a također i uz nazočnost predstavnika hrvatskog državnog vrha predvođenih predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem krenula je  iz Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru put Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Prije nego što su na groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće, sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prošli su cijeli Vukovar u koloni sjećanja dugoj više od pet kilometara.

Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, dok je svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

hgz-site-adminPočast žrtvi Vukovara i žrtvama Škabrnje
pročitaj više

Spomenik Kati Šoljić

U četvrtak 17. studenoga 2022. na vukovarskoj Mitnici otkriven je spomenik Kati Šoljić i njezinim poginulim sinovima. Na otvaranju je sudjelovalo i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno generalom Tihomirom Blaškićem i Markom Lukićem, odajući pijetet i poštovanje simbolu patnje i hrabrosti svih hrvatskih majki u Domovinskom ratu.

Kata Šoljić (1922. -2008.) majka je četvorice poginulih branitelja Vukovara i junakinja Domovinskog rata. U Domovinskom je ratu izgubila četvoricu sinova: Niku, Ivu, Miju i Matu. Prednjom stranom spomenika dominira bista Kate Šoljić izrađena u visokokvalitetnoj bronci. Bista je položena na kameno postolje u kojemu su urezana četiri reljefa koja prikazuju četvoricu njezinih sinova, a također su izvedena u bronci. Spomenik je rad akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, Udruzi „Oluja“ iz Podstrane, gradu Vukovari i općini Podstrana te pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o podizanju spomenika ovoj vukovarskoj majci heroini.

hgz-site-adminSpomenik Kati Šoljić
pročitaj više