Vijesti

Obljetnica osnutka 1. hrvatskog gardijskog zdruga

U subotu 1. travnja 2023. godine Svetom misom zadušnicom u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu u Zagrebu obilježen je 29. obljetnica osnutka 1. hrvatskog gardijskog zdruga i 32. obljetnica osnutka Bojne Zrinski. Nakon misnog slavlja bilo je organizirano prigodno druženje u prostorima i dvorištu Župe. Svečanosti je nazočilo izaslanstvo Hrvatskog gardijskog zbora.

hgz-site-adminObljetnica osnutka 1. hrvatskog gardijskog zdruga
pročitaj više

32. obljetnica akcije “Plitvice”

Pred spomen obilježjem prvom poginulom hrvatskom redarstveniku na Plitvičkim jezerima Josipu Joviću, 31. ožujka 2023. obilježena je 32. obljetnica akcije „Plitvice“. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika. Među brojnim delegacijama počast akciji dalo je i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora koje je predvodio zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora general Ljubo ćesić.

hgz-site-admin32. obljetnica akcije “Plitvice”
pročitaj više

XIV. sjednica Upravnog odbora

U utorak 28. ožujka 2023. pod predsjedanjem predsjednika Marinka Krešića održana je 14. redovita sjednica Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora. Na sjednici su razmotrene aktivnosti u prethodnom razdoblju te raspravljene planirane aktivnosti u travnju mjesecu. Usvojen je i Poslovnik o radu Kadrovskog savjeta HGZ-a. Također se raspravljalo o tijeku priprema za Tematsku konferenciju o životu i djelu stožernog generala Janka Bobetka koja će se u prigodi 20. obljetnice njegove smrti, a u organizaciji Hrvatskog generalskog zbora, održati 27. travnja 2023. godine te o drugim aktualnim temama. Nazočnima je predstavljena zastava Hrvatskog generalskog zbora propisana Statutom. Sjednici su uz članove Upravnog odbora sudjelovali i članovi Nadzornog odbora.

Zastava Hrvatskog generalskog zbora sastoji se od tri boje crvene, bijele i plave položenih vodoravno sa znakom HGZ-a u sredini. Autor idejnog rješenja zastave je Krešimir Kašpar, a znak HGZ-a je također njegovo idejno rješenje koje je dizajnerski doradio Božo Kokan. Zastava se može isticati u svečanim, športskim, kulturnim i drugim prigodama, kao i na poziv državnih tijela, i lokalne uprave i samouprave o isticanju zastave udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a prema odluci Upravnog odbora.
hgz-site-adminXIV. sjednica Upravnog odbora
pročitaj više

Obljetnica 103. brigade HVO

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić sudjelovao je 25. ožujka 2023. u Derventi na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa. Ujedno je, u svojstvu izaslanika potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda održao i prigodni govor. U svečanostima je sudjelovao i zamjenik predsjednika HGZ-a Ljubo Ćesić, a nazočni su bili i drugi članovi HGZ-a. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović je u prigodi ove obljetnice 103. brigadu odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog, a odlikovanje je osobno uručio predsjedniku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata 103. brigade HVO-a Derventa Marinku Nikolašu i ratnom zapovjedniku brigade Mati Bilonjiću.

hgz-site-adminObljetnica 103. brigade HVO
pročitaj više

Počasni činovi generala Hrvatske vojske Bilonjiću i Rašiću

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović donio je odluke od dodjeli počasnog čina brigadnog generala Hrvatske vojske Hrvatske članovima Hrvatskog generalskog zbora brigadiru Iliji Rašiću i brigadiru Mati Bilonjiću. Svečanost uručenja počasnih činova održana je u petak 24. ožujka u Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

hgz-site-adminPočasni činovi generala Hrvatske vojske Bilonjiću i Rašiću
pročitaj više

Predavanje o “Bljesku”

U četvrtak 23. ožujka 2023. umirovljeni general-pukovnik i potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora Mladen Kruljac održao je drugo predavanje o VRO BLJESAK za nastavnike i profesore povijesti u okviru projekta podržanog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja pod nazivom „Nacionalni program edukacije o Domovinskom ratu“.  

hgz-site-adminPredavanje o “Bljesku”
pročitaj više

Izložba o akciji “Krvavi Uskrs”

U Osnovnoj školi  “Švarča” u Karlovcu, otvorena je prigodna izložba fotografija u povodu 32. obljetnice policijske akcije poznate pod imenom “Krvavi Uskrs” pod radnim nazivom “Svjedoci govore”. Učenici i nastavnici ove škole priredili su prigodni program, a izložbu je otvorio član Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni glavni policijski savjetnik Marko Lukić. O događajima na Plitvicama govorili su i zastupnica Hrvatskog sabora dr. Maja Grba Bujević i zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, sudionici ovih događaja koji su prenijeli svoja osobna iskustva. Na otvorenju izložbe bili su i izaslanica ministra hrvatskih branitelja Melita Lauš, ratni zapovjednik 137. brigade umirovljeni general Josip Stojković i 110. brigade ZNG umirovljeni brigadir Josip Tomačić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Autor izložbe je član Nadzornog odbora Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić, a izložba će biti otvorena do 6. travnja 2023. godine.

Marko Lukić, uzvanici na otvorenju izložbe, učenici izvode prigodan program, autor izložbe Dubravko Halovanić
hgz-site-adminIzložba o akciji “Krvavi Uskrs”
pročitaj više

In memoriam Ivan Raguž

Iznenada je u svojoj 64. godini umro član Hrvatskog generalskog zbora, glavni policijski savjetnik, pukovnik Hrvatske vojske i HRVI Ivan Raguž. Rođen je 7. prosinca 1959. godine. Od osnutka ZNG-a općine Slavonski Brod, osnutka četvrte satnije u Đakovu i 3. GBR  bio je zamjenik Krešimira Šipoša, a kasnije i generala Ivana Obrovca i Mladena Kruljca. Nakon umirovljenja aktivan je bio u Udruzi veterana 3. GBR HV Slavonski Brod i u Hrvatskom generalskom zboru. Posljednji ispraćaj bit će na glavnom gradskom groblju u Slavonskom Brodu u srijedu 22. ožujka 2023. godine u 12.00 sati.

hgz-site-adminIn memoriam Ivan Raguž
pročitaj više

Memorijalni lov “General Pavao Miljavac”

Nakon lova u Generalskom Stolu koji je organiziralo Lovačko društvo “Generalski Stol” u prosincu 2022. godine, a na kojem od 2014. godine sudjeluju i lovci članovi Hrvatskog generalskog zbora, pokrenuta je inicijativa da se u znak sjećanja na u prosincu 2022. iznenada umrlog načelnika Glavnog stožera OSRH,  ministra obrane i političara, a u dva mandata i predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, generala zbora Pavla Miljavca, utemelji Memorijalni lov  koji bi nosio njegovo ime. Lovačko društvo “Generalski Stol” prihvatilo je predmetnu inicijativu te o tome službeno izvijestilo Hrvatski generalski zbor. Sukladno toj odluci Lovačko društvo predlaže da se Memorijalni lov “General Pavao Miljavac” održava svake godine druge nedjelje u prosincu. Lovačka sekcija Savjeta za šport i rekreaciju Hrvatskog generalskog kluba “Gojko Šušak”, na čelu s voditeljem, umirovljenim brigadirom Darkom Ropcem, ovu je aktivnost uvrstila u Plan rada za 2023. godinu.

hgz-site-adminMemorijalni lov “General Pavao Miljavac”
pročitaj više

Predavanje povjesničarima

U četvrtak 16. ožujka 2023. potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac održao je predavanje nastavnicima i profesorima povijesti u sklopu projekta „Nacionalni program edukacije u Domovinskom ratu“. Tema predavanja bila je priprema i izvođenje VRO BLJESAK. Ovakvim predavanjima Hrvatski generalski zbor pridonosi promicanju vrijednosti Domovinskog rata, a kroz živu riječ zapovjednika i sudionika operacija slušatelji dobivaju objektivne i istinite informacije o povijesnim događanjima.

hgz-site-adminPredavanje povjesničarima
pročitaj više