Izdavaštvo

Članovi Hrvatskog generalskog zbora također su i aktivni autori pa ćemo u ovoj odrednici, a da bi informirali članove HGZ-a i javnost, davati osnovne informacije o njihovim djelima. To su Vladimir Šeks, Vinko Vrbanac, Krešimir Ćosić, Krešimir Kašpar, …

Knjiga “Rašomon na Savi” Vladimira Šeksa, pričuvnog general-bojnika OSRH i člana Hrvatskog generalskog zbora, donosi slojevitu obradu ratnih zbivanja u Bosanskoj Posavini, odnosno pokušaju otkrivanja prave istine o tomu tko je odgovoran za pad Bosanske Posavine. Pošto je godine 1992. Bosanska Posavina gotovo sva pala u ruke Srba, od tog su trenutka pa do danas u optjecaju brojne “istine” o tomu kako je došlo do pada i osobito tko je to područje zapravo izdao. Zašto su se branitelji gotovo bez ispaljenog metka i bez posebno opasnih nasrtaja četnika jednostavno povukli i odustali od daljnje obrane? Tko je i zašto srušio tamošnji most na Savi… O tim kontroverzama pisalo se i dosad – ondašnje ratne nedoumice i suprotstavljenja tumačenja svako malo izazivaju znatiželju javnosti. No knjiga koju je priredio Vladimir Šeks donosi na više od tisuću stranica najopsežniji prikaz svih tih kontroverzi oko slučaja Bosanske Posavine, sa svim relevantnim dokumentima i transkriptima sastanaka, konferencija i ispitivanja aktera ratnih zbivanja. Posebno su pod lupom bili izravni vojni zapovjednici, čiji su se iskazi o pojedinim situacijama katkada toliko razlikovali da se možemo zapitati jesu li oni bili na istomu mjestu… Knjiga je opsega 1051 stranica formata 19,5×26 cm, a tiskana je 2021. godine od strane nakladnika AGM, Zagreb.

Knjiga “Strategijska obrambena operacija ’91./’92. godine” umirovljenog general-bojnika Vinka Vrbanca, člana Hrvatskog generalskog zbora i umirovljenog brigadira Stjepana Antolašića je knjiga koja ima revolucionaran pristup prema Domovinskom ratu. Prepuna je detaljnih opisa i smjerova napada na Slavoniju i Baranju te su upravo kao odgovor na napade jugoslavenske armije, hrvatske vojne snage predvodile Strategijske obrambene operacije. Po prvi put u povijesti ratovanja jedna vojska u nastajanju predvodila je takve ključne operacije i to je slučaj kakav dotad nije zabilježen. Autori ističu da je knjiga posvećena hrvatskim ratnicima, Slavoncima i Slavonkama, ali i svima ostalima koji su u toj odlučujućoj bitci priskočili u pomoć. Knjiga je opsega 479 stranica i tiskana je 2021. godine od strane Udruge Odbor za uređenje i zaštitu Sovskog jezera.

Knjiga “Između prošlosti i budućnosti” prof.dr.sc. Krešimira Ćosića, umirovljenog general-pukovnika OSRH i člana Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora vrijedna je autorska knjiga pisana primjerenih i prihvatljivim jezikom za svakog čitatelja, ali svojom slojevitošću zanimljiva i za zahtjevniju publiku željnu intelektualnih izazova. S brojnim pisanim i slikovnim prilozima i citatima koji potvrđuju ili ilustriraju autorove teze i načinom uporabe izložene građe definitivno je iznad uobičajene publicistike i u nekim dijelovima vrlo je blizu visokoj znanstvenoj razini. Preporučuje se svima koji žele obogatiti svoje znanje o Domovinskom ratu, ali i onima koji promišljaju o budućnosti i dobrobiti naše hrvatske države, a naročito našim političkim elitama koje bi za opću korist trebale nadrasti dnevnu politiku i jalova kratkoročna nadmetanja. Knjiga “Između prošlosti I budućnosti” opsega 495 stranica formata 17×24 cm tiskana je 2022. godine u vlastitoj nakladi.

Knjiga “Franjo Tuđman – Kronologija života i rada 1922.-1999.” Krešimira Kašpara, umirovljenog general-bojnika OSRH i člana Nadzornog odbora Hrvatskog generalskog zbora, člana  Ova opsežna knjiga, podijeljena u dva dijela, jedinstvena je povijesna kronologija koja je nastala kao rezultat višegodišnjega mukotrpnog prikupljanja tolike količine građe i provjere tolike količine podataka da čitatelj ostane impresioniran, ali i začuđen spoznajom da je riječ o djelu samo jednoga autora! Ambiciozno zamišljena i koncipirana, knjiga  je golemi pothvat Krešimira Kašpara i njegovo kapitalno djelo. U 11 velikih poglavlja autor je prikazao život i radnu aktivnost prvoga predsjednika Republike Hrvatske bilježeći je iz dana u dan, iz godine u godinu – od preuzimanja dužnosti do smrti. Deset Tuđmanovih radnih godina na jednome mjestu! Knjiga je zbog opsega podijeljena u dva dijela (prvi dio 1922.-1994. ima 596, a drugi dio (1995.-1999.) ima 476 stranica). Format knjige je 13,5×20,5 cm. Izdavač je “Večernji list” Zagreb, a knjiga je tiskana 2023. godine.

Krešimir KašparIzdavaštvo