Vijesti

Domjenak u prigodi Božića i Nove godine

U prostorijama Hrvatskog generalskog zbora održan je 11. prosinca 2018. tradicionalni domjenak u prigodi Božića i Nove godine. Uz predsjednicu

Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović na domjenku su bili prof.dr.sc. Miroslav Tuđman kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao izaslanik predsjednika Vlade RH te potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, akademik Dragan Čović, donedavni član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Drago Matanović, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, izbornik srebrne Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te brojni drugi uglednici političkog, gospodarskog i drugog javnog života Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Domjenku je nazočio i veliki broj članova Hrvatskog generalskog zbora.

Nakon himne koju je izvela Ana Barun uz pratnju tamburaškog sastava „Zlatni zvuci“ te minute šutnje kojom se odala počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku te svim poginulim i umrlim braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu i u ukupnoj borbi za hrvatsku neovisnost, uzvanicima se obratio predsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni general zbora Pavao Miljavac. Pozdravivši sve nazočne ustvrdio je kako je prva i osnovna zadaća Generalskog zbora očuvanje tekovina Domovinskog rata. “Vidjeli smo da ima dosta pisanja i različitih kritika, ali čvrsto ostajemo na onome na čemu smo radili i što smo stvorili i pokušavamo to transferirati onima koji dolaze. Na tome ćemo ustrajati”, kazao je Miljavac. U odnosu na kritike da se Hrvatski generalski zbor miješa previše u politiku te nameće svoja stajališta iznio je mišljenje da članovi Hrvatskog generalskog zbora i Zbor u cjelini imaju pravo prokomentirati aktualne stvari i to temeljem legitimiteta iz Domovinskog rata, iz vremena devedesetih kada današnjim generalima i admiralima, a i svim hrvatskim braniteljima nitko nije prigovarao zašto se uključuju u borbu za samostalnu Hrvatsku žrtvujući i sebe i svoje obitelji. Hrvatski generalski zbor zato ima pravo reći, a na onima je koji odlučuju da te naše riječi prihvate ili ne, kazao je između ostaloga Pavao Miljavac. Govoreći o aktivnostima Hrvatskog generalskog zbora naglasio je aktivnu i uspješnu suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja te Agencijom za odgoj i obrazovanje u realizaciji opsežnog i zahtjevnog projekta edukacije profesora povijesti o Domovinskom ratu.

Nakon prigodnog obraćanja Olivere Majić, Dragana Čovića, generala Mirka Šundova i Miroslava Tuđmana govorila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednice Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović te je u svom obraćanju naglasila da Hrvatska treba svoje generale “ne samo u borbi za očuvanje istine o Domovinskom ratu, već i sve njihove vrline i vještine koje su stekli u zapovijedanju – od vojnih sposobnosti do liderskih vještina”.

“Danas je vrijeme kada doista trebamo odlučnost, viziju i spremnost i snagu za provedbu te vizije, kad se Hrvatska i cijela EU susreću s mnogim izazovima, počevši od ugroza na nacionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, poručila je Predsjednica te čestitala Hrvatskom generalskom zboru na intenzivnom radu u 2018. godini i izrazila nadu u nastavak međusobne plodonosne suradnje. “Ne moramo se svi u svemu slagati, ali moramo raditi u duhu zajedništva i ostvarenja zajedničkih strateških ciljeva. To dugujemo svim braniteljima koji su poginuli i dali život za svoju domovinu” rekla je Predsjednica te ustvrdila je da su se u protekle dvije godine dogodili veliki pomaci u sustavu obrane posebno istaknuvši donošenje nove Strategije nacionalne sigurnosti, prilagođene novim uvjetima i činjenici da je Hrvatska članica NATO saveza. Zaživio je sustav domovinske sigurnosti, a krenulo se i u transfer obrambene tehnologije s istočne na zapadnu, a sukladno materijalnim mogućnostima i uvažavajući potrebu vođenja računa i o drugim društvenim potrebama, od socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih do svih ostalih. Puno je napravljeno na unapređenju životnih uvjeta pripadnika Oružanih snaga te dala potporu daljnjim aktivnostima kojima će se poboljšati njihovi radni i životni uvjeti kao jedan oblik zahvale što svoj život stavljanju na raspolaganje svojoj domovini, naglasila je između ostalog predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Na kraju formalnog dijela domjenka predsjednik Hrvatskog generalskog zbora uručio je Predsjednici Republike Veliku zlatnu plaketu Hrvatskog generalskog zbora kao znak priznanja „za iznimne zasluge u promicanju zajedništva, očuvanju nacionalne tradicije i u borbi za zaštitu ugleda i dostojanstva hrvatskih branitelja“ te njoj i svima nazočnima čestitao Božić i Novu godinu.

Krešimir KašparDomjenak u prigodi Božića i Nove godine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)