Vijesti

Velika srebrna plaketa uručena Antonu Kikašu

Na temelju odluke Upravnog odbora Hrvatski generalski zbor dodijelio je Veliku srebrnu plaketu Antonu Kikašu, istaknutom hrvatskom domoljubu, za velike zasluge u promicanju zajedništva, očuvanju nacionalne tradicije i u borbi za zaštitu vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država.

U nazočnosti velikog broja uzvanika svečano uručenje upriličeno je 7. studenoga 2019. godine u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora. Tijekom svečanosti projicirana je skraćena verzija dokumentarno-igranog filma ‘Nisam se bojao umrijeti – domoljubna misija Antona Kikaša 1991.’ u režiji Jakova Sedlara, saslušana je pjesma „Hrvatska se rađa“, autora teksta i glazbe Antona Kikaša, napisana u proljeće 1990. godine, u izvedbi opernog pjevača Ratomira Kliškića, a recital pjesama Antona Kikaša izveli su dramski umjetnici Anja Šovagović-Despot i Dragan Despot.

Foto:HGZ/SM

O liku i djelu Antona Kikaša govorili su Pavao Miljavac i Josip Lucić, predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora,  mons. Juraj Jezerinac, bivši vojni biskup, prof. emer. dr. sc. Zvonimir Šeparović i Jakov Sedlar, redatelj kojemu je Anton Kikaš financijski pomagao u realizaciji brojnih filmova. Skupu se na kraju obratio i sam Anton Kikaš, rekavši između ostalog da nema veće ljubavi od pomoći domovini kad je brutalno napadnuta te naglasio kako bi i u slučaju da je njegova nova domovina Kanada napadnuta kao što je bila Hrvatska devedesetih on i za Kanadu učinio isto.  Posebnom ugođaju pridonijela je Karlovačka građanska garda, čiji su pripadnici bili u svečanim odorama te uveličali svečanost.

Foto: I. Bitunjac

Anton Kikaš je u Kanadi od 1968. godine gdje je ostvario uspješnu poduzetničku karijeru i postao jedan od najvećih dobrotvora iz redova hrvatske iseljeničke zajednice. Anton Kikaš je danas jedan od najuglednijih Kanađana te ga je Institut za liderstvo i inovacije u Torontu 2018. godine uvrstio u knjigu “150 Extraordinary Canadians” (150 istaknutih Kanađana) koja je izašla u povodu 150. obljetnice Dana državnosti Kanade,  Tijekom 1990. i 1991. godine u Kanadi i SAD-u na početku rata za obranu Hrvatske prikupio je velika sredstva te svojim i novcem hrvatskih iseljenika kupio oružje za obranu domovine. Anton Kikaš je 31. kolovoza 1991. godine  u unajmljenom zrakoplovu s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja sletio u zagrebačku zračnu luku Pleso. Prema planu, trebali su letjeti ka Trstu, a sletjeti u Ljubljani. Kikaš je bio jedini putnik u zrakoplovu. Zrakoplov je ušao u tadašnji jugoslavenski zračni prostor i greškom pilota ruta je promijenjena. Avion su presreli lovački zrakoplovi JNA, a Kikaš je završio u beogradskom zatvoru. U vojnom zatvoru ostao je sve dok, uz posredovanje Gojka Šuška, 25. studenoga 1991. nije razmijenjen za zarobljenog generala JNA kojeg su u to vrijeme zarobile hrvatske postrojbe. Vratio se u Kanadu gdje je nastavio prikupljati novac za pomoć Hrvatskoj. Prije nekoliko godina otkupio je pravo vlasništva hrvatskog televizijskog programa Croatica u Torontu na TV kanalu OMNI 1. Croatica je hrvatski program na kanadskoj TV kući koji se gleda u Ontariu, a Anton Kikaš nije samo vlasnik nego i producent i urednik programa.

Tekst: HGZ

Krešimir KašparVelika srebrna plaketa uručena Antonu Kikašu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)