Vijesti

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog generalskog zbora održan „19. susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj“.

Dana 29. svibnja 2021. pod pokroviteljstvom Hrvatskog generalskog zbora održan je tradicionalni  „19. susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj“. Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji susret nije bio međunarodni kao prethodnih godina, a organizirali su ga Povijesna postrojba «Karlovački počasni vod ZNG-91.» uz suradnju sa OTK «Zlatni kotač». U ime pokrovitelja predsjednik Organizacijskog odbora bio je potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić.

Na ovogodišnjem susretu, sudjelovalo je 13 motocikala i 19 terenaca, s ukupno 80 sudionika. Trasa promotivne vožnje prolazila je istočnim dijelom Karlovačke županije,  uz obilazak dijela crte bojišnice u okupiranom prostoru, u vrijeme Domovinskog rata. Okupljanje sudionika uz popis i registraciju, bio je na Trgu bana Jelačića u staroj karlovačkoj Zvijezdi. Na svečanosti otvaranja, a u nazočnosti predstavnika udruga branitelja, govorili su Ivan Mrzljak, zamjenik gradonačelnika Karlovca, Željko Fanjak, predstavnik Županije te Ljubo Ćesić, predsjednik Organizacijskog odbora,  koji je službeno otvorio manifestaciju. 

Tijekom obilaska predviđene trase obišlo se SRC „Korana“ te nastavljeno smjerom Kamensko – Popović brdo – Skakavac – Utinja – Kokirevo – Vojišnica – Vojnić do Partizanske bolnice na Petrovoj gori. Slijedeća točka bile su Veliki Petrovac, na vrhu Petrove gore i grob hrvatskog kralja Petra Svačića, devastirani spomenik iz NOB-a, stari Pavlinski samostan, a nakon odmora u Vojniću, nastavljeno je putovanje do Karlovca.

Na ovogodišnjem Susretu sudjelovali su vozači Klubova starodobnih vozila iz: Karlovca, Duga Rese, Dugog Sela, Zagreba, Rijeke, Viškova, Velike Gorice i  Sesveta.  Najbrojniji su bili članovi OTK «Zlatni kotač».

Posebnu pomoć u organizaciji ovogodišnjeg 19. susreta pružili su pripadnici PU Karlovačke, PPRP – Karlovac, a posebno policijski službenici: Martina Neralić i Gabrijel Medved koji su pratili kolonu. Zahvalnost pripada i donatorima manifestacije: „HS Produkt d.d.“, TZGK, Ministarstvo hrvatskih branitelja, grad Karlovac, GD CK Karlovac, općina Vojnić, Tiskara «Pećarić – Radočaj»,  OTMK „Karlovac“ OTK „Zlatni kotač“ Zgb.,  OTK „Uspon 4×4“, – Klana,  OTK „Zagreb“, Airsoft tim „Sabaka“ iz Rijeke i Kolekcionari militarija iz Rijeke.

Ovakvim promotivnim vožnjama upoznaju se gosti, posjetitelji i domaći ljudi s lokalnim kulturnim običajima, povijesnim zanimljivostima, prirodnim raznolikostima i gastronomijom kraja kroz koji se prolazi. Isto tako gosti, sudionici i posjetitelji se upoznaju s događajima iz razdoblja Domovinskog rata i to od branitelja koji su sudjelovali u ratnim borbenim aktivnostima na tome prostoru. Obilaze se sva  dostupna spomen-obilježja i odaje počast svim poginulim i nestalim braniteljima tijekom Domovinskog i ostalih ratova na ovom prostoru. Isto tako, zainteresirani se upoznaju s dijelom stare, ali vrijedne i uporabive tehnike svih pobjedničkih vojski na ovim prostorima. Idući jubilarni dvadeseti susret bit će u prostoru Karlovca.

Krešimir KašparPod pokroviteljstvom Hrvatskog generalskog zbora održan „19. susret starodobnih vojnih vozila u Republici Hrvatskoj“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)