Vijesti

Izborna skupština Hrvatskog generalskog zbora

U subotu 22. siječnja 2022. godine u prostorijama Spomen doma Tigrovi u svetonedeljskom Rakitju održana je redovna Izborna skupština Hrvatskog generalskog zbora (HGZ). Nakon otvaranja sjednice, odana je počast Domovini izvođenjem himne Republike Hrvatske, a minutom šutnje odana je počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku, preminulim članovima Hrvatskog generalskog zbora te svim poginulim i umrlim braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu i u ukupnoj borbi za hrvatsku neovisnost.

Radno predsjedništvo Izborne skupštine: Josip Lucić, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić i Marinko Krešić

Izborom radnog predsjedništva u sastavu Pavao Miljavac, predsjednik HGZ-a,  Ljubo Ćesić i Josip Lucić, potpredsjednici HGZ-a i Marinko Krešić, glavni tajnik HGZ-a i prihvaćanjem predloženog dnevnog reda Skupština je počela s radom. Izabrano je Verifikacijsko povjerenstvo (Vjeran Rožić, predsjednik, Zdravko Andabak i Branko Cindrić članovi), Izborno povjerenstvo (Ivan Kancir, predsjednik, Rudolf Klicper i Siniša Mihović), ovjerovitelji zapisnika (Krešimir Kašpar i Dubravko Halovanić) i zapisničar (Josip Petrović).

Nakon što su predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac i predsjednik Nadzornog odbora Josip Petrović podnijeli izvješća o radu, Vjeran Rožić je u ime Verifikacijskog povjerenstva proglasio Skupštinu pravovaljanom utvrdivši da od 111 članova Skupštini nazoči 83 člana.

Glavni tajnik HGZ-a Marinko Krešić je zatim predstavio Prijedlog izmjena i dopuna Statuta HGZ-a čiji su tekst svi članovi dobili već ranije elektronskom poštom. Nakon kraće rasprave tijekom koje je iznijeto i nekoliko prijedloga o kojima će se raspraviti na Upravnom odboru te eventualno ugraditi u neke buduće promjene, pristupilo se javnom glasovanju te je Prijedlog izmjena i dopuna Statuta prihvaćen većinom glasova uz 3 glasa protiv.

Skupštini su se zatim kratkom prezentacijom svojih programa predstavili kandidati za predsjednika HGZ-a Marinko Krešić i Josip Lucić te kandidati za zamjenika predsjednika Kornelije Brkić i Ljubo Ćesić. Po završetku prezentacije glavni tajnik Marinko Krešić predstavio je prijedlog kandidacijskih lista za sve dužnosti u novom mandatnom razdoblju koje je priredio dosadašnji Upravni odbor HGZ-a. Otvorena je rasprava te su uz jednu nadopunu na listi za novi Upravni odbor sve kandidacijske liste jednoglasno prihvaćene.

Otvorena je zatim rasprava o izvješćima o radu nakon čega su izvješća jednoglasno prihvaćena čime su se stekli uvjeti za davanje razrješnice dosadašnjem predsjedniku HGZ-a, Upravnom i Nadzornom odboru što je i prihvaćeno.

Glasovanje

Radno predsjedništvo je nakon toga proglasilo stanku za glasovanje. Svaki član je uz potpis preuzeo svoje listiće te ih nakon ispunjavanja ubacilo u glasačke kutije. Pošti su svi članovi glasovali Izborno povjerenstvo je pristupilo brojanju glasova.

Nakon prebrojavanja glasova predsjednik Izbornog povjerenstva  Ivica Kancir je utvrdio da je za predsjednika Hrvatskog generalskog zbora izabran Marinko Krešić, a za zamjenika predsjednika HGZ-a Ljubo Ćesić.

Novi Upravni odbor HGZ-a: Ante Vučić, Josip Štimac, Zvonko Peternel, Alojz Tomašević, Rajko Dumančić, Mladen Kruljac, Krešimir Ćosić, Ljubo Ćesić, Tihomir Blaškić, Pavao Miljavac (počasni predsjednik), Blago Dujmović, Marinko Krešić (predsjednik HGZ-a), Neđo Perić, Frane Tomičić, Marko Lukić, Zdravko Andabak, Petar Bajan, Ivan Bobetko (nedostaje Ilija Nakić)

U Upravni odbor izabrani su Zvonko Peternel, Frane Tomičić, Zdravko Andabak, Rajko Dumančić , Krešimir Ćosić, Ante Vučić, Petar Bajan, Josip Štimac, Tihomir Blaškić, Mladen Kruljac, Neđo Perić, Marko Lukić, Ivan Bobetko, Blago Dujmović, Alojz Tomašević i Ilija Nakić.

U Nadzorni odbor izabrani su Krešimir Kašpar, Josip Petrović, Dubravko Halovanić, Mladen Vragotuk i Mate Ostović.

Novi Nadzorni odbor HGZ-a: Dubravko Halovanić, Josip Petrović, Mate Ostović, Krešimir Kašpar, Mladen Vragotuk

Novoizabrani predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić u kratkom se govoru zahvalio na izboru te izrekao uvjerenje da svojim radom i djelovanje u predstojećem razdoblju neće iznevjeriti povjerenje koje je dobio. Dosadašnjeg predsjednika Pavla Miljavca novi je predsjednik predložio za počasnog predsjednika HGZ-a što je Skupština prihvatila. Radno predsjedništvo se zatim zahvalilo svim nazočnima na dolasku i sudjelovanju u radu Skupštine te proglasilo Skupštinu završenom.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić daje izjavu za medije

Nakon završetka Skupštine novoizabrani predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić dao je izjavu za medije u kojoj je izrazio zadovoljstvo odzivom članstva na Skupštinu, zahvalu na velikom broju glasova kojima je dobio povjerenje, ali i odgovornost za budući rad te predstavio svoje viđenje rada udruge.

vodstvo
Novoizabrani predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić i potpredsjednici Mladen Kruljac i Frane Tomičić

Na konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora na prijedlog predsjednika HGZ-a Marinka Krešića za potpredsjednike HGZ-a izabrani su Mladen Kruljac i Frane Tomičić, a na konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora za predsjednika je izabran Mate Ostović.

Skupština je održana sukladno propisanim epidemiološkim mjerama pa su svi nazočni morali imati važeću COVID potvrdu ili negativan PCR ili brzi antigenski test i svima se provjeravala temperatura na ulazu. Skupštinari su bi smješteni u tri dvorane uz preporučeni međusobni razmak sjedenja.

Tekst: K.Kašpar. Fotografije: S.Mihović i K.Kašpar

Krešimir KašparIzborna skupština Hrvatskog generalskog zbora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)