Vijesti

Novo vodstvo HGZ-a u Vladi Republike Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 1. veljače 2022. godine u Banskim dvorima predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s general-bojnikom Marinkom Krešićem, kojemu su predstavnici Vlade čestitali na izboru za predsjednika HGZ-a. U delegaciji su bili zamjenik predsjednika HGZ-a general-bojnik Ljubo Ćesić te potpredsjednici HGZ-a general-pukovnik Mladen Kruljac i brigadni general Frane Tomičić.

Uz predsjednika Vlade bili su Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane, kao i Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade.

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je predstavnike Generalskog zbora s procesima nabave borbenih aviona Rafalea te oklopnih borbenih vozila Bradleyja, što su značajna ulaganja Vlade u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i  Hrvatsku kopnenu vojsku. Time se nastavlja politika jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske, uz kontinuiran rast obrambenog proračuna, poboljšanje statusa i materijalnih prava hrvatskih vojnika te ulaganje u opremu.

 Istaknuo je da su poštivanje digniteta Domovinskog rata i briga o hrvatskim braniteljima temeljne vrijednosti koje cijelo hrvatsko društvo treba njegovati, a Vlada čini sve da hrvatski branitelji imaju dostojanstven život u današnjoj Hrvatskoj, za čiju su slobodu i samostalnost dali sve.

 Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić kazao je da HGZ cijeni što Vlada čini na rješavanju pitanja važnih za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao i u pogledu ulaganja u Hrvatsku vojsku. Dodao je da Vlada i Hrvatski generalski zbor nastavljaju kvalitetnu suradnju i redovit dijalog o pitanjima važnima za Hrvatsku vojsku, domovinsku sigurnost, položaj i prava hrvatskih branitelja, dignitet Domovinskoga rata te gospodarski i društveni napredak Hrvatske.

 Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u Bosni i Hercegovini, s obzirom na pregovore koji se vode o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglašena je puna podrška političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH u daljnjim pregovorima kako bi se u dijalogu s predstavnicima Bošnjaka i Srba, uz podršku međunarodne zajednice, iznašlo rješenje koje će osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

 Razgovaralo se i o aktualnim izazovima borbe protiv COVID-19, obnove nakon potresa, porasta cijene energenata te planovima Hrvatske za pridruživanje članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju.

Tekst i fotografije: sa stranica Vlade RH

Krešimir KašparNovo vodstvo HGZ-a u Vladi Republike Hrvatske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)