Vijesti

Krešić za dnevno.hr:”Nećemo biti kao SUBNOR niti se miješati u dnevnu politiku”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 1. veljače 2022. godine u Banskim dvorima predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s general-bojnikom Marinkom Krešićem, kojemu su predstavnici Vlade čestitali na izboru za predsjednika HGZ-a. U delegaciji su bili zamjenik predsjednika HGZ-a general-bojnik Ljubo Ćesić te potpredsjednici HGZ-a general-pukovnik Mladen Kruljac i brigadni general Frane Tomičić.

Komentirajući sa novim predsjednikom Marinkom Krešićem dojmove sa sastanka, doznajemo i za planove koje će HGZ realizirati u budućim vremenima:

Fokus na vlastite projekte

“Uistinu ne planiramo biti dio dnevne politike niti se pretjerano miješati u nju. Ne kanimo biti SUBNOR. To, naravno, ne znači kako nećemo biti aktivni. Dapače, surađivat ćemo sa Vladom, no bit ćemo fokusirani na svoje projekte i programe. Postoji velika skupina generala iz Dalmacije i Slavonije koji bi nam se priključili, pa radimo i na tome”, doznajemo od general-bojnika Marinka Krešića koji ima velike planove i podvlači kako članovi zbora “nisu paraziti”.

Krešić nas upućuje na temeljna načela HGZ-a i svoj kapacitet kojim mogu i žele sudjelovati u razvoju i praćenju i vrednovanju javnih politika, prvenstveno u području sigurnosti i obrane.

HGZ će imati pune ruke posla

U tom smislu će, doznajemo, ustrojiti Centar za istraživanje i analize unutar kojeg će se procjenjivati i analizirati sigurnosne prijetnje, bavit će se sigurnosnom i obrambene politikom kao i vanjskom sigurnosnom politikom, te hrvatskom vojnom tradicijom.

Također će ustanoviti Vijeće za strateška pitanja koje će se baviti pitanjem demografske slike, očuvanjem hrvatskog društva kako u BiH, tako i u ostalim zemljama i slično.

U planu im je, doznajemo od prvog čovjeka Hrvatskog generalskog zbora, organizirati okrugle stolove sa različitim temama, a računaju na dobru suradnju sa neovisnim stručnjacima, braniteljskim udrugama, akademskim zajednicama, vladinim tijelima itd. Posebnom stavkom, HGZ će se pobrinuti za svoje članove i kvaliteti njihova života (generalski športski klub, generalski bal).

Ubrzo susret s predsjednikom

Na pitanje kako je prošao susret s premijerom Plenkovićem, naš sugovornik ne izdvaja ništa posebno, ali najavljuje susret s predsjednikom Zoranom Milanovićem kojem će predstaviti svoj pobjednički program.

Autorica: Snježana Vučković, dnevno.hr, 2.2.2022.

Krešimir KašparKrešić za dnevno.hr:”Nećemo biti kao SUBNOR niti se miješati u dnevnu politiku”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)