Vijesti

Vodstvo HGZ-a u Ministarstvu obrane

Ministar obrane Mario Banožić sa suradnicima primio je u četvrtak 24. veljače 2022. godine u Ministarstvu obrane novo vodstvo Hrvatskog generalskog zbora. Uz predsjednika Hrvatskog generalskog zbora umirovljenog general-bojnika Marinka Krešića na sastanku su sudjelovali počasni predsjednik HGZ-a umirovljeni general zbora Pavao Miljavac, zamjenik predsjednika HGZ-a umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić te potpredsjednici HGZ-a umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac i brigadni general Frane Tomičić.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji Ministarstva obrane s Hrvatskim generalskim zborom s osvrtom na mogućnosti intenziviranja suradnje u budućnosti nastavno na imenovanje novog predsjednika i u skladu s aktualnom transformacijom strukture i načina djelovanja HGZ-a. Razgovaralo se i o Leksikonu hrvatskih generala u kojem će biti pregled svih generala Hrvatske vojske, a čija izrada je pri kraju.

Ministar Banožić zahvalio je na podršci koju mu daje Hrvatski generalski zbor istaknuvši  kako su branitelji stup Ministarstva obrane. Čestitao je generalu Krešiću na imenovanju te izrazio podršku budućim aktivnostima HGZ-a rekavši da je Ministarstvo obrane zahvalno za dosadašnju suradnju te otvoreno za nove zajedničke projekte.

“Dijelimo zajedničke interese i vrijednosti i vjerujem da ćemo u budućnosti razmjenom ideja uz iskustvo i znanje naših generala doprinijeti zajedničkom cilju, a to je razvoj i modernizacija Hrvatske vojske i hrvatskog obrambenog i sigurnosnog sustava u cijelosti”, istaknuo je Banožić.

General Krešić osvrnuo se na planirane aktivnosti i novi ustroj HGZ-a istaknuvši kako žele sudjelovati u razvoju i praćenju te provođenju javnih politika, a prije svega u području sigurnosti i obrane.

“Ustrojit ćemo Centar za istraživanje i analize i Vijeće za strateška pitanja, tijela koja će se između ostalog baviti pitanjima sigurnosnih prijetnji, vanjske sigurnosne politike, sigurnosne i obrambene politike i drugim pitanja od strateškog interesa”, rekao je general istaknuvši kako će Hrvatski generalski zbor izradom studija, prosudbi i analiza biti most između struke, javnosti i donositelja političkih odluka.

Sastanku su uz ministra Banožića nazočili glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane za vojna pitanja brigadni general Perica Turalija, ovlašten za obavljanje poslova glavnog savjetnika Petar Barać i posebna savjetnica ministra obrane za medije Ivana Franić.

Tekst MORH Foto MORH/F.Klen

hgz-site-adminVodstvo HGZ-a u Ministarstvu obrane

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)