Vijesti

Konferencija u prigodi 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana

Hrvatski generalski zbor je organizirajući Tematsku konferenciju “Franjo Tuđman – život i djelo”, koja se održala u četvrtak 12. svibnja 2022. godine, svečano obilježio 100. obljetnicu rođenja prvog demokratski izabranog predsjednika Republike Hrvatske.

Marinko Krešić, Josip Đakić, Mate Granić

Nakon pozdravnih govora izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnika i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića te Mate Granića, posebnog savjetnika predsjednika Vlade, ujedno i njegovog izaslanika, o liku i djelu Franje Tuđmana govorili su Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Luka Bebić, Mate Granić, Franjo Gregurić, Drago Krpina, Ivan Penić, Darinko Bago i Vladimir Šeks.

Luka Bebić, Franjo Gregurić, Drago Krpina, Ivan Penić, Darinko Bago, Vladimir Šeks

U ime predsjednika Republike Hrvatske Konferenciji je nazočio kontraadmiral Predrag Stipanović, a nazočili su i zastupnik u Hrvatskom saboru Željko Sačić, bivši ministri akademik Ivica Kostović, Dragan Primorac i Damir Krstičević, državni tajnik Zdravko Jakob, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te brojni članovi Hrvatskog generalskog zbora i drugi gosti.

Sudionici skupa imali su priliku pogledati i prigodan film u kojem je dat sažeti životopis Franje Tuđmana, a nacionalni prvak HNK u Zagrebu Dragan Despot izveo je izvadak iz svoje monodrame koju je priredio na temelju predloška „Na rubu pameti“ Miroslava Krleže.

Dragan Despot

Nakon skoro trosatnog skupa sudionici su se zadržali i na prigodnom domjenku. Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić u svom je završnom izlaganju najavio i tiskanje zbornika u kojem će biti sva izlaganja s Konferencije.

Foto: HGZ/S.Mihović

Krešimir KašparKonferencija u prigodi 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)