Vijesti

18. rujna – Dan Hrvatske ratne mornarice

Dan Hrvatske ratne mornarice slavi se 18. rujna u sjećanje na ovaj datum 887. godine, kada su pomorske snage pod knezom Branimirom pobijedile Mlečane kod Makarske. Odluku o obilježavanju ovog datuma 1993. godine donio je prvi predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Nakon hrvatskog kneza Domagoja koji je Hrvatsku oslobodio od Franaka, njegov nasljednik Zdeslav dogovorio je mir s Mlečanima na način da im je za slobodnu plovidbu Jadranom plaćao godišnji danak. Iako je ubio Zdeslava i prisvojio njegovu kneževinu, isti dogovor poštivao je i Branimir. To se ipak nije svidjelo Neretvanima, pa su oni i dalje još snažnije organizirali napade na mletačko brodovlje. Godine 887. novoizabrani dužd Mletačke Republike Petar I. Kandijan krenuo je s flotom u kaznenu ekspediciju prema Neretvanima i nije naišao na uspjeh. Ipak se nije dao pokolebati, pa je u drugom pohodu pokrenuo 12 brodova, te se iskrcao kod Makra (današnje Makarske) te su sjekirama Neretvanima uništili pet brodova. Dana 18. rujna 887. godine dogodila se bitka kod Makarske u kojoj su Neretvani snažno uzvratili. Napad je bio toliko jak, da su potpuno razbili Mlečane na kopnu i moru, a dužd Petar I. Kandijan je poginuo.

Odlukom predsjednika Republike Franje Tuđmana od 12. rujna 1991. kojom je imenovao za zapovjednika HRM admirala Svetu Leticu – admirala s preko četiri desetljeća iskustva u ratnoj mornarici i koji će biti na čelu HRM za čitavog trajanja Domovinskog rata – službeno je započelo ustrojavanje Hrvatske ratne mornarice osnivanjem prvih vojnih postrojbi. Prvi brod u floti bio je desantno jurišni brod DJB-103 koji je otet Jugoslavenskoj narodnoj armiji 15. rujna 1991. dok je bio na remontu u Veloj Luci.

Krešimir Kašpar18. rujna – Dan Hrvatske ratne mornarice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)