Vijesti

Obilježavanje 28. obljetnice oslobođenja Kupresa

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno zamjenikom predsjednika generalom Ljubom Ćesićem nazočilo je 3. studenoga 2022. godine 28. obljetnici oslobođenja Kupresa koje su organizirali Hrvatski narodni sabor BiH, kupreške udruge proistekle iz Domovinskog rata i Općina Kupres. Na dan 3. studenoga 1994. godine uspješno je okončana prva zajednička operacija HVO-a i Armije BiH – operacija „Cincar“ – kojom je oslobođen veći dio Kupreške visoravni, uključujući i Kupres u koji je HVO ušao 3. studenoga 1994. godine.

Svečanost je počela služenjem svete Mise u 11 sati u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu te molitvom opijela kod križa ispred crkve Sv. Obitelji za poginule u II. svjetskom ratu. Nakon Mise upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad. Obilježavanje 28. godišnjice oslobođenja Kupresa nastavljeno je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Gradskom parku u Kupresu. Na platou ispred spomenika Zahvalnost uslijedila je svečana akademija na kojoj su se nazočnim braniteljima i javnosti obratili načelnik općine Kupres Zdravko Mioč, članovi Hrvatskog generalskog zbora general Tihomir Blaškić i general HVO Vlado Šoljić, koji su  podsjetili na neke zaboravljene činjenice vezane za ovu veliku pobjedu hrvatskih snaga. Prigodan govor održao je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Nakon sudjelovanja na obilježavanju 28. godišnjice oslobođenja Kupresa, nazočni su odali i počast hrvatskim braniteljima iz Vukovara koji su poginuli u obrani Kupresa. Kod Spomen obilježja u Kupreškom polju, zapaljene su svijeće za 15 branitelja iz Vukovara koji su izgubili živote braneći Kupres. Posjećena je i „Kuća kosaca“ u Kupresu. Tradicionalni običaj košenja trave na Kupreškoj visoravni uvršten je na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Krešimir KašparObilježavanje 28. obljetnice oslobođenja Kupresa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)