Vijesti

“Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”

U četvrtak 20. travnja 2023. u prostorijama Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu održan je sastanak  Hrvatskog generalskog zbora i  Hrvatskog Društva Ljubljana na temu  20. biciklističke karavane “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana 2024”.

Detaljno predstavivši projekt biciklističke karavane, slovensko izaslanstvo je zamolilo Hrvatski generalski zbor za sudjelovanje u istome, a osobito u produkciji dokumentarnog filma koji će zabilježiti tijek manifestacije. Također je pozvano izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora da posjeti Hrvatsko Društvo Ljubljana.

Na sastanku su ispred HGZ-a bili Marinko Krešić, Ljubo Ćesić, Rajko Dumančić, Ivan Šimek i Darko Ropac, a sa slovenske strane Filip Božič, predsjednik Hrvatskog Društva Ljubljana, Milan Pavelić, predsjednik Organizacijskog odbora projekta jubilarne 20. biciklističke karavane “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana 2024″ i Roman Končar (član udruge MORIS), scenarist, režiser i producent dokumentarnog filma “Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana”.

Hrvatsko Društvo Ljubljana, osnovano 1993. godine, okuplja Hrvate i prijatelje Hrvatske koji žive i rade u Ljubljani s ciljem čvršćeg povezivanja članova zajednica Hrvata u Republici Sloveniji putem druženja na predavanjima, izložbama, literarnim i glazbenim večerima, proslavama, domjencima i drugim aktivnostima te jačati veze s matičnom domovinom, očuvati tradiciju, kulturu i jezik. Manifestacijom biciklističke karavane “Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana” obilježavaju Dan državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Priredba traje četiri dana, a ima sportski i kulturno-umjetnički karakter. U sportskome dijelu manifestacije sudjeluje 30 slovenskih i hrvatskih biciklista koji u tri etape, odnosno tijekom tri dana prevaljuju put dug 500 kilometara zaustavljajući se u 11 hrvatskih i 4 slovenska grada.

Krešimir Kašpar“Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)