Vijesti

Obljetnica “Bljeska”

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom Marinkom Krešićem i potpredsjednikom Mladenom Kruljcem polaganjem vijenca i paljenjem svijeća sudjelovalo je u ponedjeljak 1. svibnja 2023. u Okučanima na svečanostima obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Na spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine” prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, zatim ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u Bljesku i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te državni vrh i izaslanstvo općina, gradova i županija.

Nakon polaganja vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa MUP-a “Sv. Mihovil”. Slijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a zatim su Okučane preletjeli MiG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Nakon središnje svečanosti i polaganja vijenaca, sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu održana je u crkvi sv. Vida, a misno slavlje predvodio je biskup Požeške biskupije mons. Antun Škvorčević. Nazočni su na stadionu pogledali pokaznu vježbu taktičko-tehničkog zbora. 

Operacija Bljesak počela je 1. svibnja 1995. u 5:21 sati, na oko 80 kilometara dugoj bojišnici. Jakim udarima hrvatskih vojnih i redarstvenih snaga presječeno je okupirano područje zapadne Slavonije, slomljen je otpor neprijateljskih snaga i oslobođeni su Jasenovac, Okučani i Stara Gradiška. U manje od 32 sata, 1. i 2. svibnja 1995. godine hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena. Zbog vojnog poraza, srpski su pobunjenici 2. svibnja 1995. napali središte Zagreba raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima, pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a oko 200 je ranjeno.

Krešimir KašparObljetnica “Bljeska”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)