Vijesti

25. obljetnica smrti Gojka Šuška

Dana 3. svibnja 1998. godine umro je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske i bliski suradnik i prijatelj od iznimnog povjerenja predsjednika Tuđmana. U srijedu 3. svibnja 2023. godine obitelj, predsjednik Vlade Republike Hrvatske s ministrima, izaslanstvo HDZ-a te predstavnici Hrvatskog generalskog zbora položili su vijence i zapalili svijeće na njegovu grobu na zagrebačkom Mirogoju. Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora odalo je počast i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Na grobu Franje Tuđmana
Misa zadušnica

Misa zadušnica održana je u crkvi  Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, crkvi Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu, a služio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Komemorativni skup u Lisinskom

Velikim komemorativnim skupom u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 25. obljetnicu smrti Gojka Šuška  obilježila je i Hrvatska demokratska zajednica. Prigodnim riječima sjećanja na ratnog ministra obrane nazočnima su se obratili predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade  RH Andrej Plenković, zamjenik predsjednika HDZ-a, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a govorili su i predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja “Gojko Šušak” Miljenko Filipović, dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić i predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica. U ime obitelji na komemoraciji i sjećanju na njezina oca zahvalila je Šuškova kći Katarina Filipović Šušak.

Gojko Šušak je iznimne zasluge ostvario u stvaranju Hrvatske vojske, u uspostavljanju partnerskih odnosa s SAD-om te sljedstvenom preustroju Hrvatske vojske, što će se pokazati ključnim čimbenikom u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske.  Njegove riječi koje je uputio dr. Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja  “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!” postale su simbol za pobjedničke operacije tijekom Domovinskog rata.

Pokopan je 7. svibnja 1998. na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Oproštajni govor održao je predsjednik Republike Franjo Tuđman, a na njegovom pokopu govorio je i William Perry, bivši ministar obrane SAD-a, koji je rekao kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Poštanska marka s likom Gojka Šuška, žig i omotnica prvog dana

U prigodi 25. obljetnice smrti Gojka Šuška Hrvatska pošta je 3. svibnja 2023. pustila u prodaju progodnu poštansku marku s njegovim likom, pripadajuću omotnicu i žig prvoga dana.

Krešimir Kašpar25. obljetnica smrti Gojka Šuška

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)