Vijesti

Obljetnica Gromova Petrinja/Izložba ratnih fotografija Dugo Selo

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora u sastavu Zvonko Peternel, Josip Stojković i Ivan Krupec sudjelovalo je 15. svibnja 2023. godine u svečanostima obilježavanja 32. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i Dana 2. mehanizirane bojne Gromovi.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i poginulim Gromovima te drugim petrinjskim braniteljima. U Domovinskom ratu poginulo je više od 200 pripadnika Gromova, a oko 1.200 ih je ranjeno. Svečanost, na kojoj su sudjelovali i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, održala se u vojarni koja je dobila ime po Predragu Matanoviću, jednom od zapovjednika brigade koji je poginuo u oslobađanju grada u “Oluji”. U sklopu svečanosti novim Gromovima dodijeljene su legendarne zelene beretke. U kapelici sv. Ilije Proroka u vojarni misu je služio vojni kapelan Josip Šimanović.

Izložba ratnih fotografija

Na otvorenju izložbe ratnih fotografija 2. gardijske brigade “Gromovi” koja je otvorena 16. svibnja 2023. u Kulturno informacijskom centru u Dugom Selu sudjelovao je i izaslanik Hrvatskog generalskog zbora, član Upravnog odbora Zvonko Peternel, ujedno i jedan od ratnih zapobjednika “Gromova”. Izložba je otvorena do petka 19. svibnja 2023. od 10-18 sati, a autori izložene 54 fotografije koje su nastale u trenucima odmora od ratnih djelovanja su sami pripadnici “Gromova”. Izložbu je otvorio gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, a govorili su i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“ Ivan Krupec te Vlado Šindler.

Krešimir KašparObljetnica Gromova Petrinja/Izložba ratnih fotografija Dugo Selo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)