Vijesti

Dan pobjede u Kninu

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom Marinkom Krešićem i potpredsjednikom Mladenom Kruljcem nazočilo je 4. kolovoza 2023. svečanom prijamu koje je upriličio predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u Domu Hrvatske Vojske u Kninu za ratne zapovjednike u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 28. obljetnice VRO Oluja.

Počast poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima odana je 5. kolovoza 2023. polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”, a nakon središnje svečanosti na kojoj su govorili u ime hrvatskih branitelja djelatni časnik HV-a, dragovoljac iz 1990. i pripadnik legendarnih Tigrova, pukovnik Mihael Pintarić, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik RH Zoran Milanović služena je sveta misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Svetu Misu predvodio je vojni ordinarij biskup mons. Jure Bogdan.

U izjavi za N1 Marinko Krešić opisao je kako se osjećao prvih dana Oluje: “Najteže mi je bilo kad je prvi dan poginulo 124 vojnika, bili smo uplašeni. Svi smo bili ponosni kad je oslobođena Hrvatska, ali Domovinski rat smo dobili samo jedinstvom. Kad je krenula akcija, svi su bili puni naboja. Slavimo pobjedu, ne poraz srpske strane.” Govoreći o pogledu na Oluju iz Srbije, istaknuo je: “Svaka majke plače za djecom, ali Srbi slave poraz od Hrvatske vojske. Trebaju jednom povući crtu da se ne ljute na hrvatski narod, a oni koji su planirali napasti Hrvatsku, za to moraju odgovarati. Teško da Vučić može nešto napraviti. Ni Srbija nije zadovoljna njegovim vodstvom. Moraju znati da je Srbija najavila rat Hrvatskoj, Hrvatska nikome nije smetala.”

U izjavi za HRT Marinko Krešić je rekao da se svaki put kada dođe u Knin na obilježavanje Oluje osjeća ponosnim, pogotovo na prve dane, kada su svi samo čekali zapovijed da se krene. Ponosan je i što je Hrvatska u EU-i, što je samostalna, a još će sretniji biti da mladi ostanu u zemlji kako bi imala budućnost, istaknuo je. Komentirajući nedavne provokacije na Dinari gdje je djevojka ogrnuta srpskom zastavom i s oružjem u ruci podigla tri prsta okrenuta Kninu, Krešić je kazao da takve pojedine slučajeve treba zanemariti i da nam “današnji dan nitko ne može pokvariti, pa ni srpska strana čije žrtve poštuju”. Dodao je da su Srbi izgubili rat, a Hrvati ga dobili i oslobodili svoju zemlju.

Krešimir KašparDan pobjede u Kninu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)