Vijesti

Projekt “Edukacijom do zdravlja”

U dvobroju Glasa Slavonije od 20./21. siječnja 2024., u prilogu Magazin, objavljen je razgovor Darka Jerkovića s prof.dr.sc.prim. Darkom Ropcem, voditeljem projekta o projektu “Edukacijom do zdravlja”. U nastavku objavljujemo tekst razgovora objavljenog pod naslovom “Projekt za život”.

Projekt za život

Početkom siječnja prof. dr. sc. prim. Darko Ropac, umirovljeni brigadir i voditelj Savjeta za potporu kvalitete življenja članova Hrvatskog generalskog zbora (HGZ-a), nastupio je kao gost u emisiji “Veterani mira” prvog programa HRT-a. Povod je bio projekt “Edukacijom do zdravlja”, koji prof. Ropac vodi u HGZ-u. Prilog je izazvao veliko zanimanje među gledateljima i kolegama u javnom zdravstvu. U vezi sa zdravstvenim stanjem branitelja, rezultatima sistematskih pregleda i drugim oblicima zdravstvene zaštite te o značenju spomenutog projekta za Magazin smo razgovarali s prof. Ropcem.


Problemi hrvatskih branitelja uvijek su aktualna društvena tema. Podatci navode da se smrtnost branitelja razlikuje od one u općoj polulaciji. O čemu se tu radi?


– U Hrvatskoj danas ima oko 420.000 živih branitelja, što je gotovo 100.000 manje od njihova broj neposredno nakon Domovinskog rata. Što se dogodilo s tim braniteljima? Umrli su! Naime, godišnje umire više od 6000 branitelja. Tijekom 2022. umrlo ih je točno 6330, što je prosječno 17 branitelja dnevno. Očekivani životni vijek u Hrvatskoj je 78 godina. Branitelji umiru s prosječno 66 godina, što je čak 12 godina kraći životni vijek. Gotovo polovina branitelja umire prije 65. godine u odnosu prema četvrtini stanovnika.


Od čega umiru branitelji i koliko se njihova smrtnost razlikuje od smrtnosti u općoj populaciji?


– Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u RH godišnje umre oko 63.000 osoba. Očito, 10 % čine umrli branitelji. Sve donedavno u RH 50 % smrti bilo je prouzročeno bolestima srca i krvnih žila. Provođenjem preventivnih programa, kao i novih metoda liječenja, smrtnost se od te skupine bolesti smanjila na 37 %. Unutar te skupine bolesti najčešće se umire od ishemijske bolesti srca (12,5 %). Na drugom mjestu su maligne novotvorine, s udjelom u općoj smrtnosti od 22 %. Uzroci smrti kod branitelja posve su drukčiji. Branitelji najčešće umiru od malignih bolesti (35 %), a potom od bolesti srca i krvnih žila (28 %). Među malignim bolestima na prvom su mjestu tumori probavnih organa, a potom tumori dišnih organa. Ishemijska bolest srca najčešći je uzrok smrti unutar skupine bolesti srca i krvnih žila (11 %), podjednako kao i u općoj populaciji.


Koji je mogući uzrok tim razlikama?


– Ono po čemu se branitelji najviše razlikuju od preostalog dijela populacije jest psihofizički stres kojem su bili izloženi tijekom ratnih zbivanja, te kasnije nepovoljno djelovanje posttraumatskog strasnog poremećaja. Samoubojstva su neposredna posljedica PTSP-a i depresivnog poremećaja. U Hrvatskoj se godišnje zabilježi gotovo 600 samoubojstava, od čega se trećina odnosi na samoubojstva branitelja.

Kakva je danas zdravstvena zaštita branitelja?


– Tijekom života branitelji se koriste svim oblicima zdravstvene zaštite. Prema podatcima za 2022. godinu (objavljeno u studenom 2023., HZJZ), branitelji su posjetili odabranog liječnika najčešće zbog bolesti srca i krvnih žila (220.000 posjeta), potom zbog bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva te bolesti probavnih organa (svaka skupina 190.000 posjeta). Pritom su maligne novotvorine tek na 12. mjestu (50.000 posjeta). Nešto je drukčija slika što se tiče bolničkog liječenja. Na prvom mjestu su i ovdje bolesti srca i krvnih žila (14.500 hospitalizacija), a najčešća je ishemijska bolest srca. Na drugom mjestu su maligne bolesti s 4160 novootkrivenih bolesnika i 14.000 hospitalizacija godišnje. Dio malignih bolesti otkriven je u okviru provođenja nacionalnih programa za njihovo rano otkrivanje (rak debelog crijeva, pluća, dojke, vrata maternice).

Što država poduzima da se zdravstveno stanje branitelja poboljša, te da se na vrijeme otkriju i liječe bolesti od kojih branitelji boluju?


– Od početka 2017. provode se sistematski pregledi branitelja. Do sada je pregledom obuhvaćeno 100.000 branitelja. U bolnicama Slavonije obavljeno je 27 % sistematskih pregleda. Tom dinamikom trebat će bar još 20 godina da svi budu pregledani. Sistematskim pregledima utvrđeno je da mnogi branitelji imaju nezdrave navike. Pušenje je zastupljeno, kao i u općoj populaciji, s čak 32 %. Tjelesna neaktivnost i prekomjerna tjelesna težina idući su ozbiljan javnozdravstveni problem među braniteljima. Prekomjernu tjelesnu težinu (ITM 25 – 30 kg/m²) ima 46 % branitelja, a pretilih je (ITM iznad 30 kg/m²) čak 37 %. Dakle, ukupno više od 80 % u rizičnoj je skupini za nastanak neke kronične bolesti, osobito iz skupine bolesti srca i krvnih žila. Na sistematskim pregledima otkriveno je više od 20.000 endokrinih bolesti i bolesti metabolizma (pretežito dijabetes), 9200 novih bolesnika od bolesti srca i krvnih žila, 8000 bolesti probavnih organa, 7000 bolesti mokraćnih i spolnih organa te 1240 novotvorina. Ti podatci svakako opravdavaju provođenje sistematskih pregleda branitelja. Zanimljivi su podatci o preporukama koje su dobili branitelji nakon sistematskog pregleda. Preporuku za dodatne preglede dobilo je 45 %, preporuku za promjenom životnog stila njih 55 %, a oko 50 % upućeno je na daljnju specijalističku obradu. Zbog navedenog, osim sistematskih pregleda, nužno je poduzeti dodatne mjere za poboljšanje zdravlja branitelja. S tim ciljem Ministarstvo hrvatskih branitelja osnovalo je veteranske centre u nekoliko gradova (Lipik, Daruvar, Petrinja, Sinj, Šibenik), u kojima se provode preventivni i terapijski programi. Predviđa se otvaranje još nekoliko centara u drugim gradovima.


Je li to dovoljno ili bi trebalo poduzeti i dodatne napore da se zdravstveno stanje branitelja poboljša?

– S javnozdravstvenog stanovišta ključ prevencije bolesti je edukacija branitelja, kojom bi stekli znanja i promijenili loše životne navike s ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja i prevencije nastanka bolesti te ranog otkrivanja i liječenja. Na natječaj za branitelje koji je raspisao Grad Zagreb prijavio se Hrvatski generalski zbor – HGZ s projektom pod nazivom “Edukacijom do zdravlja”.


Ukratko, koji su ciljevi projekta “Edukacijom do zdravlja”…?


– Ciljevi projekta su upoznati hrvatske branitelje sa značenjem očuvanja i unaprjeđenja fizičkog i psihičkog zdravlja, ranog otkivanja i liječenja bolesti, rizičnim čimbenicima za razvoj bolesti, preventivnim mjerama i aktivnostima s ciljem očuvanja zdravlja i specifičnostima prevencije i ranog otkrivanja bolesti. Projekt će se provoditi kroz predavanja i radionice/savjetovališta u prostorijama Ustanove za sveobuhvatnu skrb Tigrovi u Rakitju/Sveta Nedelja. Na radionicama će se mjeriti određeni biometrijski i psihološki parametri te upozoravati na individualne rizike. Termini aktivnosti bit će nevedeni na web-stranicama Ustanove i nekih braniteljskih udruga (Tigrovi, Gromovi, Hrvatski časnički zbor – ogranak Zagreb), kao i na stranicama Hrvatskog generalskog zbora. Projekt je otvoren za sve branitelje koji žele nešto naučiti i pridonijeti kvaliteti svoga zdravlja, dužem i zdravijem životu. (D.J.)”

Foto: snimak HRT1/Glas Slavonije

Krešimir KašparProjekt “Edukacijom do zdravlja”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)