Vijesti

In memoriam dr. Franjo Tuđman

Dana 10. prosinca 1999. godine umro je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne Hrvatske države i njezin prvi predsjednik.


Poslije pobjede HDZ-a na prvim višestranačkim demokratskim izborima 1990.  godine dr. Franjo Tuđman je postao prvi predsjednik Hrvatske, a nakon donošenja novog hrvatskog Ustava još je  dva puta u prvom krugu izabran za predsjednika Republike Hrvatske. Predvodeći hrvatski narod koji se 1991. godine odlučno odupro velikosrpskoj agresiji uspio je ostvariti hrvatsku samostalnost unatoč nesklonosti međunarodne zajednice. Kao državnik znao je odabrati pravi trenutak i oslonjen na snažnu hrvatsku oružanu silu uspio 1995. godine osloboditi okupirane krajeve u akcijama Bljesak i Oluja. Bez žrtava je vraćeno hrvatsko Podunavlje. Bosanska kriza okončana je zajedničkim bošnjačko-hrvatskim pobjedama i osobnim doprinosom dr. Franje Tuđmana na pregovorima u Daytonu.

Dr. Franjo Tuđman ostaje zapamćen kao pobjednik u najtežim hrvatskim kušnjama i izazovima i kao državnik koji je na valu narodnog zanosa ostvario stoljetne težnje mnogih naraštaja, slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu.

Krešimir KašparIn memoriam dr. Franjo Tuđman

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)