Vijesti

Obljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Dana 3. svibnja 2021. godine obilježava se 23. obljetnica smrti Gojka Šuška, hrvatskog političara i ratnog ministra obrane Republike Hrvatske. Uz predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana jedna je od najzaslužnijih osoba za samostalnu i suverenu hrvatsku državu. Ministar Šušak bio je veliki domoljub, ozbiljan i priznat državnik, čovjek kojega su iznimno cijenili ne samo Hrvati, nego i predstavnici međunarodne zajednice. A poštivali su ga čak i oni koji ga nisu voljeli. A upravo oni koju su nam najviše pomogli – imali su neograničeno povjerenje i bili osobni prijatelji ministra Šuška. Zato je i bio najbliži i najpovjerljiviji Tuđmanov suradnik  – kao što je to i sam Predsjednik više puta posvjedočio. Njegovo kratko izvješće „Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen !“ postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata. Ministar Šušak je čovjek čije je djelo utkano u temelje slobodne i neovisne Hrvatske, čovjek koji je simbol jedinstva domovinske i iseljene Hrvatske. Gojko Šušak je velikan i njegova djela nikada ne smiju biti zaboravljena. Bio je na čelu ministarstva obrane u najtežim ratnim godinama i pod njegovim vodstvom hrvatski vojnici su izvojevali pobjedu i oslobodili Hrvatsku od veliko-srpskog agresora. Nesebično je davao sve svoje snage, pa i zdravlje za ostvarenje samostalne Republike Hrvatske.

Odlikovan je Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom (posmrtno), Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. Također je odlikovan medaljama „Bljesak“, Ljeto ’95“ „Oluja“, „Iznimni pothvat“ i Spomen medaljom „Vukovar“.

Za zasluge i doprinose Domovinskom ratu 1990. -1992. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman dodjelio mu je 1. ožujka 1993. godine čin pričuvnog general-pukovnika, a nakon toga i čin pričuvnog generala zbora. Nakon smrti, a „za osobite zasluge u ustroju Hrvatske vojske i vođenju Domovinskog rata do pobjedonosnog završetka te za izgradnju Hrvatske vojske u suvremenu vojnu silu kao jamstvo sigurnosti i budućnosti hrvatskog naroda u suverenoj i samostalnoj, nezavisnoj i demokratskoj hrvatskoj državi“ posmrtno je promaknut u čin stožernog generala.

Neka mu pokoj vječni daruje Gospodin i svjetlost vječna svjetlila. Počivao u miru Božjem.

Krešimir KašparObljetnica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)