Vijesti

Osnovan Stručni savjet – ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

U Osijeku je 20. svibnja 2022. godine osnovan Stručni savjet – ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju. Na sjednici, koju je vodio predsjednik HGZ-a umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić, ujedno su u članstvo Hrvatskog generalskog zbora primljeni umirovljeni general-bojnik Dragan Bagarić, umirovljeni brigadir Marko Leko i umirovljeni brigadir Stipan Šašlin. Sve sudionike skupa pozdravili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković.

– Došli smo ovdje kako bi prema našem programu osnovali ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju, koja je to zaslužila jer je u Domovinskom ratu dala nemjerljiv doprinos obrani suverene i samostalne Republike Hrvatske. Želimo se više uključiti u rad te pomoći budućnosti mladih kako bi ostali na ovim prostorima. Cilj HGZ-a je ostvaren kada je završio rat, a sada se u miru moramo boriti za mlade na ovim prostorima – rekao je predsjednik HGZ-a umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je unnamed-3-1024x768.jpg

Župan Ivan Anušić poželio je svim nazočnim članovima HGZ-a dobrodošlicu u Osječko-baranjskoj županiji. Naglasio je kako je Osječko-baranjska županija uvijek na raspolaganju braniteljima i braniteljskim organizacijama, pa naravno i članovima HGZ-a koji su u najtežim trenucima Domovinskog rata preuzimali odlučne uloge.

– Istočna Hrvatske je ratnih godina bila najteže ratište, ali i ratište koje je zaustavilo velikosrpsku agresiju, od Vukovara, Nuštra, Bogdanovaca, južne obrane grada Osijeka gdje su Antunovac, Laslovo, Ernestinovo, Nemetin, Tenja i sva druga mjesta koja su uspjela zaustaviti srpsku agresiju i na kraju osporiti njihov plan uspostave linije Virovitica-Karlovac-Karlobag. Svi branitelji nose dio zasluga za to, a naravno vi kao zapovjednici koji ste tada vodili akcije, promišljali o njima, čija je odgovornost bila najveća, zasigurno zaslužujete najveću pohvalu i imate najveće zasluge – kazao je župan Ivan Anušić.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je unnamed-4-1024x768.jpg

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je velika čast biti domaćin u osnivanju Stručnog savjeta – ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju. – Grad Osijek je to zaslužio jer znamo što smo prošli 90-ih godina kada je poginulo više od 1.300 branitelja i 400 civila, imali smo i puno dječjih žrtava. Ipak, ostali smo nepokoreni grad koji je bio i ostat će partner braniteljima i generalima, a to će biti i u budućnosti, uz trajnu zahvalnost za sve ono što su učinili za nas tijekom Domovinskog rata – kazala je Crnković te dodala kako su ciljevi ovog Stručnog savjeta časni, kako kroz  promicanje vrijednosti Domovinskog rata tako i kroz brigu i skrb o braniteljima u svim segmentima. Predstavnici Stručnog savjeta – ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju u Gradskoj će upravi uvijek imati otvorena vrata i pouzdanog partnera.

– Zahvalan sam Upravnom odboru Hrvatskog generalskog zbora što me predložio za ovu odgovornu dužnost. Slavonija je krvarila za Hrvatsku zbog čega mislim da smo svi dužni dati svoj doprinos da joj se sada pomogne, a ovo će biti jedan od kotačića koji će raditi na tome. Zajedno smo jači i spremniji, a vrijeme je da zajedno pokrenemo sve svoje potencijale i da se Slavoniji pomogne u gospodarskom smislu. Dosta nas, pripadnika Hrvatskog generalskog zbora već sudjeluje u izgradnji naše domovine kroz gospodarstvo i funkcije koje obnašamo u različitim sektorima – rekao je umirovljeni brigadni general Mladen Mikolčević, predsjednik novoosnovanog ogranka HGZ-a za Slavoniju i Baranju.

U sklopu posjeta Slavoniji izaslanstvo HGZ-a je nakon Osijeka posjetilo i Vukovar gdje je položilo vijence na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. U polaganju vijenca pridružio im se i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Također je održan susret sa županom Vukovarsko-srijemske županije Damirom Dekanićem.

Vukovar
Vukovar

U Slavonskom Brodu je izaslanstvo odalo počast ispred Spomenika poginulim braniteljima kod Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić-Mažuranić“ te zapalilo svijeće ispred spomenika poginulim braniteljima pripadnicima 3. gardijske brigade 3. pješačke bojne „Kobre“ u Sveučilišnom kampusu. Polaganju vijenaca nazočio je brodsko posavski župan Danijel Marušić te zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača, a nakon toga u Gradskoj upravi Grada Slavonskog Broda održan je i radni sastanak izaslanstva Hrvatskog generalskog zbora s predstavnicima Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je UJAZ0948-1024x768.jpg
Slavonski Brod
Slavonski Brod

Tekst: Osječko-baranjska županija Foto: HGZ/T.Lucić

Krešimir KašparOsnovan Stručni savjet – ogranak Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)