Vijesti

Dan Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade Zbora narodne garde.

Ove godine obilježavanje ovog dana počelo je u četvrtak 26. svibnja 2022. Danima otvorenih vrata u vojarnama širom Hrvatske, a nastavlja se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak 27. svibnja 2022. na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u svim županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, na grobu prvog hrvatskog predsjednika te na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika GS OS RH.

Dana 27. svibnja 2022. održat će se i svečana akademija u Ministarstvu obrane u Zagrebu u 12.00 sati te u 19.00 sati sveta Misa u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.

Predsjednik Republike Hrvatske održava svoj prijam u prigodi Dana HV i HKoV u Uredu Predsjednika Republike na Pantovčaku u petak 27. svibnja 2022. u 18.00 sati.

U ponedjeljak 30. svibnja 2022. od 10. 00 do 21.00 sat održat će se Taktičko-tehnički zbor na RSC Jarun u okviru kojeg će se prikazati izložba opreme i naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, civilne zaštite i Ministarstva hrvatskih branitelja te prezentacija proizvoda braniteljskih zadruga. Pripadnici HV i drugi sudionici izvršit će razne pokazne vježbe, bit će prikazan letački program, a tijekom cijelog dana u programu je hodni program Orkestra Oružanih snaga te koncert Jazz orkestra HV-a u 19.00 sati.

Foto: MORH

Krešimir KašparDan Hrvatske vojske i Hrvatske kopnene vojske

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)