Vijesti

Odbor za obranu Hrvatskog sabora primio izaslanstvo HGZ-a

Odbor za obranu Hrvatskog sabora primio je u srijedu 8. lipnja 2022. godine izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s predsjednikom Marinkom Krešićem.

Uz predsjednika i potpredsjednika Odbora za obranu Franka Vidovića i Antu Deura te članove Željka Sačića, Stipana Šašlina, Antu Bačića i Nikolu Mažara, na sastanku su uz Marinka Krešića bili potpredsjednik HGZ-a Frane Tomičić, predsjednik Nadzornog odbora Mate Ostović, članovi Upravnog odbora HGZ-a Josip Štimac i Marko Lukić te o.d. glavnog tajnika HGZ-a Ivica Kancir.

Pozdravljajuci izaslantsvo Hrvatskog generalskog zbora Franko Vidović je izrazio nadu da će sastanci Odbora za obranu sa HGZ-om postati praksa u budućnosti s ciljem kvalitetne razmjene mišljenja o važnim sigurnosnim i obrambenim pitanjima važnim za obrambeni razvoj Republike Hrvatske.

Izaslanstvo HGZ-a Odboru je predstavilo program reorganizacije i težišne zadaće HGZ-a te njegov organizacijski ustroj. Među težišnim zadaćama posebno je naglašeno sudjelovanje u razvoju, praćenju, provođenju i vrednovanju javnih politika kroz Vijeće za strateška pitanja te Centar za istraživanja i analize, čime se pokrivaju strateški nacionalni ciljevi odnosno tematska područja sigurnosnih prijetnji i izazova, vanjske sigurnosne i obrambene politike, sigurnosne i obrambene politike RH te Domovinski rat. Cilj HGZ-a je potencijal svog cjelokupnog članstva organizirano staviti na raspolaganje za dobrobit društva, a dodatna ambicija uspostaviti temelje na kojima će se izgraditi društvu potrebna, održiva i uvažena institucija koja će postati nukleus svojevrsnog “think tanka” i kroz to produbiti suradnju s vladinim tijelima, služiti javnom interesu kao neovisni glas i postati svojevrsni most izmedu struke, javnosti i donositelja odluka.

Članovi saborskog Odbora za obranu podržali su prezentiranu viziju HGZ-a, naglasivši kako postoji prostor za njegovo ozbiljno djelovanje u različitim područjima, bilo da je riječ o promišljanju razvoja Oružanih snaga RH, doprinosa rješavanju strateških nacionalnih pitanja uključujući položaj Hrvata u BiH, energetiku i poljoprivredu, ali i intenzivnije promocije Domovinskog rata na nove generacije putem najsuvremenijih audiovizualnih sadržaja. Predsjednik Odbora Franko Vidović kazao je kako je Hrvatski generalski zbor potreban kako Ministarstvu obrane tako i saborskom Odboru, koji je otvoren za daljnju suradnju.

– Mi koji smo svoje iskustvo pokazali u složenim uvjetima Domovinskog rada želimo to znanje, svoje vizije i mišljenja pružiti hrvatskoj javnosti, osobito mladima, kazao je između ostalog predsjednik HGZ-a Marinko Krešić.

Izvor: Hrvatski sabor

hgz-site-adminOdbor za obranu Hrvatskog sabora primio izaslanstvo HGZ-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *