Vijesti

Projekt „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“ – „Aktivno starenje kroz poljoprivredu i akvakulturu“

U sklopu projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“, Hrvatski generalski zbor je 7. lipnja 2022. godine održao Konferenciju pod naslovom „Aktivno starenje kroz poljoprivredu i akvakulturu“ u konferencijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu.

Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Pučko otvoreno učilište Zagreb i Obrtničko učilište – ustanove za obrazovanje odraslih, Zagreb.

Na otvaranju Konferencije prisutnima su se obratili Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane, Marijana Tkalec, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata u Ministarstvu hrvatskih branitelja, Melita Čičak,  ravnateljica Uprave za mirovinski sustav u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra unutarnjih poslova.

Dosadašnje javne rasprave i konferencije na teme: „Druga karijera“, „Obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje“, „Lovi i ribolov“ te „Obrt i poduzetništvo“ ukazale su na činjenicu da je obrazovana braniteljska populacija od krucijalnog značaja za drugu karijeru, za razvoj i prosperitet obrambeno-sigurnosne industrije, kao i za razvoj i njegovanje sigurnosne kulture među mladima. Obrt i poduzetništvo te poljoprivreda i akvakultura su gospodarske djelatnosti koje umirovljenicima pružaju mogućnost psihosocijalne i radne angažiranosti, kao i  dodatni izvor prihoda.

Održane javne rasprave i predmetne konferencije su ukazale da u Hrvatskoj postoji zakonski okvir, institucije i programi koji podupiru mogućnost dodatnog obrazovanja za stjecanje novih znanja, vještina i kompetencija. No isto tako, rasprave su ukazale i na činjenice da postoji prostor za unaprjeđenje komunikacije između umirovljeničke populacije i državnih institucija, posebice u fazi priprema za umirovljenje.

U radnom dijelu Konferencije dr.sc. Zvonko Orehovec, iz Hrvatskog generalskog zbora, dao je pregled tema i zaključaka dosadašnjih javnih rasprava i konferencija, a Dragana Štrkalj, viša stručna savjetnica za programe obrazovanja odraslih iz Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je govorila o mogućnostima obrazovanja u poljoprivredi. Hrvoje Hefer, mag.ing.bil., pomoćnik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu izlagao je o iskustvima agencije u radu s braniteljskim zadrugama u poljoprivredi, a Marijana Tkalec, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata u Ministarstvu hrvatskih branitelja o programu stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje 2021. – 2023. godine. Melita Čičak, ravnateljica Uprave za mirovinski sustav, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike govorila je o radu umirovljenika u poljoprivredi i akvakulturi, dr. sc. Tihomir Žiljak, potpredsjednik HAD-a o obrazovanju, inkluzivnosti i zelenoj tranziciji (iskustva i mogućnosti Erasmus programa), a Dražen Maksimović, ravnatelj Obrtničkog učilišta, o mikrokvalifikacijama kao prilikama educiranja u poljoprivredi. Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza izlagao je o gospodarenju i športskom ribolovu u Republici Hrvatskoj, a dr. sc. Miroslav Rožić, bivši zastupnik u Saboru RH o raznolikosti poljoprivrede – kao uvjetu prehrambene neovisnosti RH.

Nakon rasprave o izlaganjima, završnu riječ i zaključke Konferencije dao je Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

hgz-site-adminProjekt „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“ – „Aktivno starenje kroz poljoprivredu i akvakulturu“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)