Vijesti

Konferencija o aktivnom starenju

U sklopu projekta „Kako ostarjeti, a ne biti usamljen“, Hrvatski generalski zbor je 29. rujna 2022. godine održao Konferenciju pod naslovom „Aktivno starenje kroz rad u nevladinim volonterskim udrugama“ u konferencijskoj dvorani Hrvatskog generalskog zbora u Zagrebu. Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Hrvatske gorske službe spašavanja i dr. U uvodnom dijelu prisutnima se obratio Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Okupljene, među kojima su bili predstavnici raznih udruga s područja grada, ali i izvan njega, pozdravio je i poželio uspješan rad dr. sc. Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Marinko Krešić, otvorio je Konferenciju predstavivši rad udruge, njenu viziju, misiju i cilj. Nadalje, osvrnuo se na sam projekt, na provedene aktivnosti u posljednje dvije godine, dosadašnje rezultate i najavio završnu konferenciju, obzirom da je projekt ušao u zadnju fazu provedbe.

Nakon otvaranja, savjetnica u Vladi i Vladinom uredu, Saša Šegrt, održala je prezentaciju o aktivnom starenju kroz rad u nevladinim volonterskim udrugama. U nastavku je Frane Tomičić, potpredsjednik HGZ-a, izložio rezultate stručnog istraživanja provedenog u okviru projekta o volontiranju umirovljenih hrvatskih branitelja. Voditeljica Službe za politike za osobe s invaliditetom i druge socijalno osjetljive skupine u Upravi za obitelj i socijalnu politiku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Branka Zečević upoznala je prisutne o volontiranju kroz sustav socijalne skrbi, dok je Josip Granić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja objasnio koja znanja i vještine osoba treba zadovoljiti za uključivanje u organizaciju. Ante Martić iz Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva govorio je o odnosu nevladinih organizacija prema Nacionalnoj zakladi, pozitivnim iskustvima u povlačenju sredstava iz EU fondova i izazovima pri provedbi projekata.

Nakon rasprave o izlaganjima, završnu riječ i zaključke Konferencije dao je Marinko Krešić, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

hgz-site-adminKonferencija o aktivnom starenju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)