Vijesti

Komemoracija u Baćinu

U petak, 21. listopada 2022. godine izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora koje je predvodio zamjenik predsjednika general Ljubo Ćesić sudjelovalo je u obilježavanju 31. godišnjice stradanja civila Pounja. Članovi izaslanstva HGZ-a bili su u pratnji državnog tajnika Špire Janovića, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda,

U Baćinu pokraj Hrvatske Dubice prije 31. godinu dogodio se jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu. Uz obalu rijeke Une, pripadnici srpskih paravojnih formacija ubili su 56 civila, uglavnom starijih i nemoćnih osoba. Tijela nedužnih civila ekshumirana su u proljeće 1997. godine iz masovne grobnice u Baćinu, naselju na području općine. Nakon Ovčare, ta je masovna grobnica druga po veličini iz Domovinskog rata. Za nekim stradalima još se traga, a devet osoba ekshumiranih iz masovne grobnice još nije identificirano.

S.Mihović, Š.Janović, Lj.Ćesić, R.Klicper

Izaslanik Predsjednika Republiek Hrvatske bio je brigadir Stjepan Žinić, a izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. Vijenac je položila i svijeću upalila ispred Grada Zagreba gospođa Milena Suknaić, voditeljica Odjela za programe udruga.

S.Mihović, Lj.Ćesić, M.Suknaić, R.Klicper

Ova tužna obljetnica, sjećanje na žrtve bezumlja i pokušaja zatiranja hrvatskog naroda u Pounju, okupila je uz obitelji stradalnika i stanovnika Baćina, djecu OŠ „Ivo Kozarčanin“ iz Hrvatske Dubice, udruge proistekle iz Domovinskog rata, predstavnike policije i jedinica lokalne samouprave.

Fotografije: Siniša Vidović,  protokol Sisačko-moslavačke županije

hgz-site-adminKomemoracija u Baćinu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)