Vijesti

Konferencija „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Hrvatske“

U sklopu projekta Hrvatskog generalskog zbora „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ održana je 25. studenoga 2022. godine konferencija pod nazivom „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Hrvatske“.  Težište ove konferencije bilo je usmjereno prema demografskim obilježjima stanovništva Republike Hrvatske, migracijama koje se prolaze kroz teritorij Republike Hrvatske  i njezino sigurnosno okruženje, zatim prema sigurnosti granica koje postaju Schengenske granice EU-a i unutarnjoj sigurnosti Republike Hrvatske. Nastavak je to znanstveno stručnog djelovanja Centra za istraživanje i analize HGZ-a započetog na prvoj konferenciji održanoj 26. listopada 2022. godine na kojoj je u središtu pozornosti bila nacionalna sigurnost odnosno sigurnosne prijetnje i izazovi koji se postavljaju pred suverenitet Republike Hrvatske U tom sklopu sagledane su bile sigurnosne prijetnje suverenitetu u kontekstu ekonomske sigurnosti, hibridnih prijetnji i utjecaja ruske agresije na europsku i regionalnu sigurnost.

Konferenciju o demografiji otvorio je potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora general Frane Tomičić čiji govor u nastavku donosimo u cijelosti.

Anđelko Akrap, Dražen Živić. Lidija Pentavec, Dario Matika

Na temu demografija izlaganje je imao akademik Anđelko Akrap, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu društvenih znanosti, a naziv izlaganja bio je „Restriktivni čimbenici demografskih kretanja u Republici Hrvatskoj“.

Na temu migracija izlaganje je održao dr.sc. Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju i pomoćnik ravnatelja Instituta „Ivo Pilar“, a naziv izlaganja bio je „Migracije kao odrednica i izazov demografske održivosti i nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske“.

Na temu granice izlagala je voditeljica Stručne službe u Policijskoj akademiji Lidija Pentavec čiji je naslov izlaganja bio „Schengenski prostor i izazovi za javnu sigurnost“, dok je na temu unutarnje sigurnosti u izlaganju pod nazivom „Radikalni oblici ugrožavanja nacionalne i javne sigurnost“ govorio prof.dr.sc. Dario Matika, stručni voditelj Centra za istraživanje i analize HGZ-a.

Uvodno izlaganje na konferenciji o demografiji

Frane Tomičić

“Nakon što smo se i ove godine poklonili  i odali počast žrtvama Vukovara i Škabrnje zahvaljujem se svima Vama na dolasku i sudjelovanju na II. konferenciji HGZ u nizu,  koju održavamo pod nazivom „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Republike Hrvatske“. Ova se konferencija održava u sklopu projekta „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ sufinanciranog od strane Ministarstva hrvatskih branitelja,  putem javnog poziva za 2022. godinu.

Centar za istraživanja i analize HGZ-a u suradnji s Vijećem za strateška pitanja HGZ-a nastavlja s provođenjem planskih aktivnosti u skladu s zacrtanim strateškim dokumentima, povezujući akademsku zajednicu i djelatnosti HGZ-a, u promicanju naših temeljnih vrijednosti i ciljeva, kroz znanstveno i stručno proučavanje, održavanje konferencija i provedbu projekata.

Ne treba posebno obrazlagati zašto su pitanja demografije, migracija i unutarnje sigurnosti važni za sigurnost Republike Hrvatske. Dovoljno je podsjetiti se na riječi predsjednika Ustavnog suda koji je naglasio kako bi „… sljedeći izbori mogli biti proglašeni neustavnima“, ili na izjavu austrijskog ministra unutarnjih poslova „Austrija je trenutno masovno opterećena ilegalnim migracijama“, ili  najnovijeg slučaja osumnjičenog za  pripremanje terorističkih  napada u Republici Hrvatskoj.

Sve prije navedeno, ne može nas ostaviti ravnodušnima! Zato se zahvaljujem:  akademiku Anđelku Akrapu, doktoru znanosti Draženu Živiću, pomoćniku ravnatelja Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i znanstvenom savjetniku u trajnom zvanju te voditeljici Stručne službe u Policijskoj akademiji gospođi Lidiji Pentavec što su se odazvali našem pozivu za sudjelovanje na II. konferenciji HGZ-a.

Još jednom bih želio ponoviti kako je globalna kriza stavila na kušnju obitelj, demografsku obnovu, socijalnu skrb, zdravstvo i gospodarstvo, i da kao društvo i pojedinci moramo jačati našu otpornost na krize, te da trebamo spoznati nove načine kako iskoristiti vlastite potencijale s kojima raspolažemo.

Svakodnevno smo svjedoci narastajućih napetosti između članica Europske Unije. Iste onemogućuju združeni odgovor na nove sigurnosne prijetnje i izazove, i svi se pitamo koje odgovore dati hrvatskim građanima na demografske, zdravstvene, ekonomske, sigurnosne i obrambene dileme?

Stoga je važno da kroz strateško promišljanje, zajedničkim radom i djelovanjem, kroz različite oblike kao što je i ova konferencija nastavimo tražiti odgovore. Jer ako smo to znali u Domovinskom ratu, vjerujem da ćemo to znati i danas!

Podsjetiti ću na ono što je predsjednik HGZ-a general Krešić napomenuo u prigodi održavanja I. konferencije: „Namjera je ove konferencije kao i samog projekta „Strateško promišljanje o budućnosti Hrvatske“ pružiti javnosti, državnim dužnosnicima, sveučilišnoj zajednici i drugim institucijama relevantno mišljenje i „pogled u budućnost“ o onome što je važno za zajedničku sigurnost i napredak kroz uključivost, otvorenost i transparentnost Hrvatskog generalskog zbora. Jer u njemu djeluju generali, admirali, ratni zapovjednici, časnici i drugi uvaženi članovi kao što su bivši predsjednici Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, ministri, saborski zastupnici i drugi visoki dužnosnici, koji su dokazali svoju stručnost u području vojnih pitanja, obrane, nacionalne i domovinske sigurnosti.“  

Krešimir KašparKonferencija „Demografija, migracije i unutarnja sigurnost Hrvatske“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)