Vijesti

Redovita godišnja skupština

U subotu 17. prosinca 2022. godine u Zagrebu u velikoj dvorani u Habdelićovoj 2 održana je redovita godišnja skupština Hrvatskog generalskog zbora. Nakon izvođenja himne, minutom šutnje odala se počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ministru obrane Gojku Šušku, svim poginulim i umrlim braniteljima i stradalima u Domovinskom ratu i u ukupnoj borbi za hrvatsku neovisnost uz posebnu počast počasnom predsjedniku Pavlu Miljavcu koji je iznenada preminuo 5. prosinca.

Radno predsjedništvo Skupštine

 Skupštinu je otvorio predsjednik Marinko Krešić te predložio radno predsjedništvo u sastavu predsjednik Hrvatskog generalskog zbora te potpredsjednici Mladen Kruljac i Frane Tomičić što su nazočni prihvatili. Vođenje skupštine preuzeo je Mladen Kruljac. Predložio je dnevni red što je jednoglasno prihvaćeno. Nakon toga nastavilo se raditi po prihvaćenom dnevnom redu. Za predsjednika i članove Verifikacijske komisije izabrani su Vjeran Rožić, Joso Lacić i Rudolf Klicper, za ovjerovitelje zapisnika Krešimir Kašpar i Zvonko Peternel, a za zapisničara Siniša Mihović. Verifikacijska komisija je utvrdila da od 112 članova Hrvatskog generalskog zbora s pravom glas skupštini nazoči njih 62 što je natpolovična većina kvalificirana za donošenje važećih odluka.

Himna Republike Hrvatske

Izvješće o radu Hrvatskog generalskog zbora u 2022. godini podnio je potpredsjednik Frane Tomičić, a nakon kraće rasprave Izvješće je jednoglasno prihvaćeno. Financijsko izvješće za 2022. podnio je Miljenko Galić te je usvojeno,  a predsjednik Nadzornog odbora Mate Ostović Izvješće o radu Nadzornog odbora koje je također prihvaćeno. Predsjednik Marinko Krešić nakon toga je nazočne upoznao s tezama za izmjenama i dopunama Statuta Hrvatskog generalskog zbora te razlozima za njihovo donošenje. Izmjene i dopune rezultat su iskustava u radu u 2022. godini te zajednički prijedlog vodstva i Upravnog odbora Hrvatskog generalskog zbora sa svrhom daljnjeg unapređenja rada Udruge. Krešimir Kašpar je prezentirao tekst Prijedloga izmjena i dopuna. Skupština je jednoglasno prihvatila predložene izmjene i dopune. Frane Tomičić je prezentirao Plan rada za 2023. godinu koji je jednoglasno prihvaćen, a na isti način prihvaćen je i Financijski plan za 2023. godinu.

Pod točkom ostala pitanja predsjednik Krešić je predložio visinu članarine za 2023. godinu u iznosu od 30 eura što je prihvaćeno te da se u Leksikonu hrvatskih generala koji ulazi u tisak isti posveti preminulom Pavlu Miljavcu koji je bio predsjednik Uređivačkog odbora, ali i svim poginulim, stradalim i umrlim admiralima i generalima Hrvatske vojske. Skupština je prihvatila izneseni prijedlog. Također je predloženo skupštini da se zbog promjena u Upravnom odboru (jedan član je preminuo, jedan je u međuvremenu postao general, a jedan je dodan u sastav) verificira aktualno stanje što su nazočni prihvatili. Na kraju skupštine članovima koji još nisu dobili iskaznice iste su svečano uručene. Na domjenku koji je uslijedio uz članove Hrvatskog generalskog zbora posebni gost bio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Krešimir KašparRedovita godišnja skupština

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)