Vijesti

Ukrajinski veleposlanik u HGZ-u

Dana 21. veljače 2023. gost u Hrvatskom generalskom zboru bio je dr.sc Vasilj Kirilič, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj koji je tom prigodom održao prigodno predavanje povodom godišnjice ruske agresije na Ukrajinu. Prije predavanja nazočni su minutom šutnje odali počast ukrajinskim braniteljima i hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji su položili svoje živote na oltar Domovine.

Uvodne riječi dao je član HGZ-a Dario Matika. Prenosimo izlaganje:

“„Istina je nepobjediva“ i „istina je ta koja se suprotstavlja zlu“ riječi su našeg današnjeg govornika njegove ekselencije veleposlanika dr.sc. Vasilja Kiriliča koji dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj obnaša od 2019. godine.

Rođen je 28. svibnja 1964. godine u Lavovskoj oblasti u Ukrajini, obnašao je niz važnih dužnosti na vodećim pozicijama u tijelima državne uprave, bio je vice-konzul, glasnogovornik u Ministarstvu vanjskih poslova, ministar savjetnik i zamjenik ravnatelja Uprave za konzularne poslove i od prosinca 2019. godine izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj.

No, osim što diplomat, znanstvenik, docent i humanist, veleposlanik Kirilič je i autor. Tečajeva kao što je „Umjetnost lijepog govora“, prvog Ukrajinskog diplomatskog kalendara i studije „Svijet o Ukrajini i Ukrajincima“

Na Dan pobjede, Dan Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 5.kolovoza 2022. godine njegova ekselencija je izrekao: „Na današnji dan 1995. godine Hrvati su izveli operaciju Oluja za oslobođenje od agresora. Hrvatska je vratila svoj teritorij. Vratit će i Ukrajina.”

I kao što je Hrvatska u Domovinskom ratu bila na pravoj strani povijesti kada je Ukrajina stala iza nje, tako je i danas Ukrajina na pravoj strani povijesti i iza nje stoji cijeli demokratski svijet  i Hrvatska od prvog dana agresije Ruske Federacije.”

Foto: HGZ
hgz-site-adminUkrajinski veleposlanik u HGZ-u

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)