Vijesti

Izložba posvećena ratu u Ukrajini

U karlovačkom kazalištu „Zorin dom“ u Karlovcu  je 24. veljače 2023. svečano otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom “Rat u Ukrajini i Domovinski rat u Karlovačkoj županiji – razlike i sličnosti”. U sklopu izložbe koju je priredio umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić prikazane su dokumentarne fotografije Domovinskog rata pribavljene iz arhiva Povijesne postrojbe Karlovačkog počasnog voda ZNG ’91. te fotografije rata u Ukrajini sakupljane od početka ratnih zbivanja na ukrajinskom tlu, koje su dostavili Ivan Ričkov Ilič i Vladimir Kubinski. Izložbu je otvorila županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, a okupljenima se obratio i izaslanik ukrajinskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, prvi savjetnik u Veleposlanstvu Serhii Horopakha.

Županica Marina Hajdinjak Furdin, savjetnik Serhii Horopakha, brigadni general Frane Tomičić, ukrajinski orkestar s visokim gostima

Prigodni program vodila je Lovorka Trdin, a na otvorenju su, između ostalih, bili i predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić, potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora umirovljeni brigadni general Frane Tomičić, umirovljeni general-bojnik Josip Stojković, umirovljeni brigadni generali Rudolf Brlečić i Željko Gašparić te članovi udruga ratnih postrojbi  karlovačkog područja i brojni građani. General Tomičić je održao i predavanje u kojem je usporedio Domovinski rat i rat u Ukrajini. Ukrajinski glazbenici, članovi ukrajinskog orkestra kojeg čine ukrajinske izbjeglice u Karlovcu pod vodstvom Vladimira Tvrdovskog glazbeno su popratili izložbu, izvevši tradicionalne ukrajinske pjesme.

Krešimir KašparIzložba posvećena ratu u Ukrajini

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)