Vijesti

32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade

U Osijeku je u subotu 29. travnja 2023. obilježena 32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na svečanostima je sudjelovalo izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora predvođeno predsjednikom Marinkom Krešićem, a koje su činili i potpredsjednik Mladen Kruljac, član Upravnog odbora Zvonko Peternel te članovi Ivan Obrovac i Krešimir Šipoš.

U crkvi Preslavnog imena Marijina služena je sveta misa za poginule i nestale pripadnike brigade, a a kod spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe u osječkom sveučilišnom kampusu položeni su vijenci i upaljene svijeće. U Domovinskom ratu poginula su 392 pripadnika 3. gardijske brigade, a 15 ih je nestalo.

U osječkom Domu Hrvatske vojske održana je svečana akademija na kojoj je uz ostale govorio i ratni zapovjednik 3. gardijske brigade Mladen Kruljac. U svom je izlaganju podsjetio kako je 3. gardijska brigada, uz ostalo, sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u Istočnoj Slavoniji i u vojno redarstvenim akcijama “Maslenica”, “Bljesak” i “Oluja” te istaknuo je kako je potrebno stalno se prisjećati ratnog puta postrojbe i promicati istinu o Domovinskom ratu, između ostalog, “i zbog pojedinih lokalnih moćnika koji su gluhi i preskaču taj dio povijesti” i ne dolaze na ovakve obljetnice.

Obilježavanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika RH i zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, članovi obitelji poginulih branitelja, pripadnici Udruge veterana 3. gardijske brigade te izaslanstva lokalnih vlasti i udruga iz Domovinskog rata.

Krešimir Kašpar32. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)