Vijesti

Obljetnica ustrojavanja Gromova

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora u sastavu Zvonko Peternel, Vlado Šindler, Petar Bajan i Ivan Krupec nazočilo je u subotu 20. svibnja 2023. u Dugom Selu obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi. Proslavi je nazočio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade. Uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih Gromova te ratne zapovjednike i pripadnike brigade, obilježavanju su nazočili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur, ministar za branitelje Hercegovačko-neretvanske županije FBiH Oliver Soldo, državni tajnik u MORH-u Branko Hrg, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, predstavnici Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Program je počeo misom u dugoselskoj župnoj crkvi sv. Martina biskupa, koju je predvodio don Branko Čagelj, a potom su se pripadnici ratnog sastava brigade i djelatne Bojne Gromovi, njihovi nasljednici u Hrvatskoj vojsci, uputili prema spomeniku poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, gdje su zajedno s izaslanstvima položili vijence i upalili svijeće.

U kinodvorani Preporod održana je svečana akademija, na kojoj su se okupljenima obratili organizatori obilježavanja i najviši uzvanici. U ime Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi okupljene su pozdravili predsjednik Udruge, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec i ratni zapovjednik Gromova, umirovljeni general Vlado Šindler, a prigodnim govorima obratili su se i izaslanici najviših državnih dužnosnika. Pozdravljajući sve u ime predsjednika Vlade, ministar Medved čestitao je 32. obljetnicu 2. gardijske brigade te izrazio zahvalnost Gromovima na njihovom doprinosu Domovinskom ratu, u kojem su 203 pripadnika brigade poginula i petorica nestala. Na  akademiji je prikazan je i film posvećen poginulim Gromovima, autora brigadira Stjepana Domjanića, a svečanost je uveličao nastup Klape HRM-a Sveti Juraj.

Krešimir KašparObljetnica ustrojavanja Gromova

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)