Vijesti

30. obljetnica razminiranja Zračne luke Zadar

U prigodi prvog okupljanja pripadnika specijalne postrojbe Hrvatske vojske koju su činili inženjerci i pirotehničari iz svih dijelova Hrvatske koji su nakon VRO „Maslenica“ razminirali Zračnu luku Zadar, nazočne je u Domu Zadarske županije 25. svibnja 2023. primio zadarski župan Božidar Longin. Među okupljenima bili su i članovi Hrvatskog generalskog zbora Josip Štimac, Antun Jeričević i Dario Matika.

“Bio je to iznimno težak i složen posao. Pulski i dubrovački aerodromi nisu ni izdaleka ili tako mnogo i komplicirano minirani prema onome što smo zatekli na zadarskome” rekao je umirovljeni brigadni general Antun Jeričević koji je tada obnašao dužnost voditelja Radne grupe koja je razminirala aerodrom u Zemuniku. Umirovljeni brigadir Dario Matika, tadašnji zapovjednik grupe za razminiranje poletno-sletne staze  aerodroma, rekao je da je to bio teroristički način miniranja te da je ta akcija bila najljepši primjer civilno-vojne suradnje. U ime Hrvatskog generalskog zbora obratio se član Upravnog odbora i bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva umirovljeni general-bojnik Josip Štimac rekavši da je svjestan koliki je značaj Zračne luke Zadar i u civilnom i u vojnom dijelu jer je tada osnovana i  pilotska škola, ne samo pilota nego i tehničara i inženjera te dodao “Mi smo naslijedili infrastrukturu, a najvažnije što smo naslijedili su bili ljudi i nastavnici letenja,  tehničari i inženjeri, a sve zahvaljujući ovim  ljudima  koji su izvršili to razminiranje. Kao zapovjednik HRZ-a jako sam se borio da Hrvatska ostane suverena u zračnom prostoru, a da bi ostala suverena, mora imati svoje Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu. Zato je Zračna luka Zadar s pilotskom školom i svom današnjom  infrastrukturom   jedan od  temelja HRZ-a.” Zadarski župan Božidar Longin zahvalio je svima koji su prije 30 godina sudjelovali u razminiranju zadarskog aerodroma i učinili da Zračna luka Zadar danas bude perspektivna.

Ovaj susret bio je prvo okupljanje nekadašnjih inženjeraca i pirotehničara nakon 30 godina, a druženje su nastavili obilaskom upravo Zračne luke čiji su razvoj omogućili svojim razminiranjem. Uz spomenik poginulima, a među njima je i poginuli pirotehničar Alen Bruketa, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Krešimir Kašpar30. obljetnica razminiranja Zračne luke Zadar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)