Vijesti

Obilježena 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep

Izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora sudjelovalo je u subotu 9. rujna 2023. godine u Gospiću na svečanostima obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep (kodno ime operacije bilo je „Đep-93“).

Sjećanje je to na pobjedničku operaciju u kojoj su Hrvatska vojska i policija u svega nekoliko sati 9. rujna 1993. godine oslobodile područje takozvanog Medačkog džepa, odnosno  sela Divoselo, Lički Čitluk i Počitelj iz kojih je neprijatelj tri godine topništvom sustavno razarao grad Gospić onemogućujući bilo kakve oblike normalnog života.

U vojno-redarstvenoj operaciji Medački džep sudjelovali su 9. gardijska brigada „Vukovi“, domobranske bojne Gospić i Lovinac, dio snaga 111. brigade, pripadnici 71. bojne Vojne policije i 263. izvidničko-diverzantske satnije Zapovjedništva Zbornog područja Gospić te Antiteroristička jedinica Lučko sa pripadnicima ostalih postrojbi specijalne policije MUP-a.

U obilježavanju sjećanja na ovu veličanstveno provedenu operaciju i veliku pobjedu Hrvatske vojske i policije mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalile svijeće kod križa u vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“ u Gospiću,  kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši, te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u centru Gospića.  Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje održana je u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije, a centralni dio svečanosti održan je u nazočnosti velikog broja građana, mnogobrojnih uzvanika i gostiju  na Trgu Stjepana Radića u Gospiću.

Krešimir KašparObilježena 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)