Vijesti

In memoriam Anton Tus 22.11.1931.-4.9.2023.

“Zadnji put vidio sam Antona Tusa prije dvije godine na pogrebu generala Josipa Čuletića, zrakoplovca kojem je bio nadređen. Nakon toga više nije baš mogao hodati i čuli smo se telefonom. Bio je vrlo samozatajan i smiren čovjek. Od 27 hrvatskih generala u JNA Tus je bio među njih sedam koji su se 1991. pridružili Hrvatskoj vojsci i bio je naš prvi načelnik Glavnog stožera, koji je i formirao” rekao je predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Marinko Krešić za 24sata.

“General Tus je imao 60 godina kad se pridružio oružanim snagama RH , što znači da je već imao ogromno životno iskustvo. Sudionik je Drugog svjetskog rata i čitav život proveo je u JNA školujući se na najvišim vojnim školama u tadašnjoj državi i u svijetu. Kao osoba s izvanrednim obrazovanjem i ogromnim životnim iskustvom bio je autoritet u to vrijeme i na neki način imao je snagu vođenja i zapovijedanja oružanim snagama” rekao je član Hrvatskog generalskog zbora Josip Lucić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za Dnevnik HTV.

Stožerni general Anton Tus rođen je 22. studenoga 1931. godine u Bribiru. Službu u JNA završio je u činu general-pukovnika JNA i na dužnosti zapovjednika RV i PVO JNA. U Oružanim snagama Republike Hrvatske je od početka rujna 1991. godine. Od 14. rujna 1991. do 20. studenoga 1922. načelnik je Glavnog stožera Hrvatske vojske. Nakon toga do  1. travnja 1996. glavni je vojni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske. Od 12. veljače 2001. do 1. listopada 2005. je veleposlanik i šef Misije Republike Hrvatske pri NATO.

U čin generala zbora preveden je 26. studenoga 1991., a 25. svibnja 2000. godine promaknut je u čin stožernog generala.

Za zasluge u OSRH odlikovan je brojnim odlikovanjima: Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Branimira s ogrlicom, Red kneza Domagoja, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Jelačića, Red hrvatskog trolista, Spomenica Domovinskog rata, Spomenica domovinske zahvalnosti te medalje “Bljesak” i “Oluja”.

Slika: MORH

hgz-site-adminIn memoriam Anton Tus 22.11.1931.-4.9.2023.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)