Vijesti

Gojko Šušak (16.3.1945.-16.3.2024.)

Na današnji dan 16.3.1945. rođen je Gojko Šušak, ratni ministar obrane koji je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju samostalne i neovisne hrvatske države, napose u obrani i oslobađanju naše domovine.

Nakon prvih slobodnih i demokratskih izbora, 30. svibnja 1990. postao je ministar u Vladi RH. Kako je uspješno izvršio zadatak u povezivanju domovine s iseljenom hrvatskom dijasporom, početkom ožujka 1991. odlazi u Ministarstvo obrane prvo kao zamjenik ministra, a od 18. rujna 1991. pa sve do prerane smrti bio je ministar obrane.

Iznimne zasluge Gojko Šušak ostvario je u uspostavljanju partnerskih odnosa s SAD-om te reorganizaciji i ustrojstvu Hrvatske vojske, što će se pokazati u svim pobjedonosnim akcijama za oslobađanje okupirane Hrvatske. Njegove riječi koje je uputio prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu nakon završetka operacije Oluja – Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen! – postale su simbol pobjedničkih operacija u Domovinskom ratu.

Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu, a pokopan 7. svibnja na zagrebačkom groblju Mirogoj u Aleji hrvatskih branitelja. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru“.

Krešimir KašparGojko Šušak (16.3.1945.-16.3.2024.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)