Vijesti

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Kako bi primjereno vrednovali najvažnije datume naše povijesti te očuvali uspomenu i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji predstavljaju simbol otpora i zajedništva u Domovinskom ratu, Vlada Republike Hrvatske je predložila, a Hrvatski sabor usvojio novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine, a kojim je 18. studenoga određen  kao državni blagdan i neradni dan pod imenom Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nažalost ove godine se, zbog nužnosti zaštite zdravlja, ne preporuča okupljanje većeg broja ljudi kako u Vukovaru, tako i u Škabrnji. Odluku o načinu obilježavanja te potrebne preporuke zajedno su donijeli članovi Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj, predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Grada Vukovara i Općine Škabrnja te predstavnici stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

Vezano za organizaciju same Kolone sjećanja ne preporuča se okupljanje više od 500 ljudi. Sudionici su obvezni nositi maske za lice ili medicinske maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru te se preporuča česta dezinfekcija ruku, za što će se osigurati dezinfekcijska sredstva. Potrebno je održavati razmak između sudionika, a osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretat će se u skupinama od 25 osoba, na način da između skupina postoji razmak od 50 metara.

Program paljenja svijeća 17. studenoga te program početka Kolone sjećanja 18. studenoga, ove godine neće se održati u krugu same bolnice, već u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice. Za vrijeme svete mise na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata potrebno je pridržavati mjera i stajati na označenim mjestima koja osiguravaju nužan razmak od dva metra između nazočnih. Budući da program obilježavanja Dana sjećanja uključuje i obilježavanja koja se održavaju 19. studenoga i 20. studenoga (Borovo, Velepromet, Ovčara) njihova organizacija će se također prilagoditi ovim preporukama.

Hrvatski su branitelji bili odlučni i ustrajni u otporu velikosrpskom agresoru, a danas ova situacija od svih nas zahtjeva ustrajnost u zaštiti svog zdravlja i zdravlja svojih bližnjih. Obveza nam je sjećati se naših poginulih i nestalih i izraziti im pijetet, te sve koji žele iskazati pijetet žrtvama Domovinskog rata, a posebice Vukovara i Škabrnje pozivamo da u svojim mjestima zapale svijeće, poštujući epidemiološke mjere, te da na taj način izraze dostojanstveno poštovanje prema ovoj tužnoj 29. obljetnici.

Tekst: sa web stranice Ministarstva hrvatskih branitelja prilagodio K.Kašpar

Krešimir KašparDan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)