Vijesti

In memoriam Izidor Češnjaj

Javljamo svim članovima Hrvatskog generalskog zbora tužnu vijest da je naš član brigadni general Izidor Češnjaj preminuo u ponedjeljak 23. studenoga 2020. godine.

Izidor Češnjaj rođen je 10. svibnja 1939. u Šinkovici Bednjanskoj, općina Bednja. Poslije osnovne škole u Bednji, izabrao je vojni poziv u bivšoj JNA završivši Vojnu akademiju u Beogradu 1961. godine. Tijekom službe obnašao je dužnosti od zapovjednika voda do zapovjednika divizije. Umirovljen je na vlastiti zahtjev u travnju 1991. godine u činu pukovnika JNA.  U ljeto iste godine uključio se u organizaciju obrambenih priprema i stvaranje Hrvatske vojske te kao dragovoljac pristupa Zboru narodne garde 1. listopada 1991. godine. Preveden je u čin brigadira. Obnašao je dužnosti zapovjednika Operativne zone Karlovac od listopada 1991. do prosinca 1992. godine te zapovjednika Operativne zone/Zbornog područja Gospić od prosinca 1992. do rujna 1993. godine. Od rujna 1993. do svibnja 1994. godine Inspektor je u Glavnoj inspekciji obrane MORH, a od lipnja 1994. do prestanka djelatne vojne službe 22. ožujka 1996. godine nastavnik je na Katedri strategije i operatike na HVU “Petar Zrinski”. Za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao je u svim akcijama kao zapovjednik OZ Karlovac i ZP Gospić u kojima su sudjelovale postrojbe kojima je zapovijedao, a kao nastavnik u VRO “Oluja”. U čin brigadnog generala pješaštva promaknut je 25. svibnja 2000. godine. Za svoj rad i doprinose višestruko je odlikovan i nagrađivan. Godine 2020. dobio je nagradu za životno djelo Karlovačke županije „zbog iznimnog doprinosa i rezultata trajne vrijednosti u Domovinskom ratu, te prilikom uspostave neovisnosti Hrvatske”.

Posljednji ispraćaj generala Češnjaja bit će na Gradskom groblju Varaždin u subotu 28. studenoga 2020. godine u 13.00 sati.

Tekst: Ž.Latković/K.Kašpar

Krešimir KašparIn memoriam Izidor Češnjaj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)